Бойко Борисов: Не искам да съм премиер, предлагаме преговори с всички

Предлага Плевнелиев и Паси да са медиатори
Обновена: 4 окт 2022 13:14 | 4 окт 2022 12:39, Росен Стойчев
684

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Предполагам, че това не е ново за вас. Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас и да видиш какви са реалностите. Тези избори показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява. Казаха да спрем да враждуваме, защото всички избиратели страдат еднакво", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите.

"За да е по-ведра обстановката, ще използвам само една шега. Тяхното знаме г-н Бойко Рашков в Перник загуби с двоен резултат от ГЕРБ. И тази създавана от тях илюзия изчезна. Много такива изчезнаха.

Това са неща, които ако гледаме назад, всичко ще стане съвсем сложно. Близо 70 процента от хората казаха, че искат избори. При следващ вот всички трябва да знаят, че нищо различно няма да се получи. Ще имаме държава без парламент. Предлагам на останалите да се дръпнем назад. След като те считат, че имаме антагонистични отношения. Ранното ми пенсиониране се оказа неправилно. Не могат да побеждавам на избори с такъв резултат. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и на структурите, които работеха.

Има няколко предложения. Кое е най-важното у нас? Първото важно и за света, а именно кой е с Путин и кой срещу него? Нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Това е избор. Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори, това е идеално за Путин.

Българският народ ясно показа, че 67 процента са за така наречените проатлантически партии. Сложим ли БСП стават 77. Народът е посочил, че голяма част от него е за продължаване на този път.

Втората тема е инфлация, финанси, икономика и енергетика. Това също минава през решение на парламента. Колко е ужасно това, което ни завещаха, вчера отново ни показаха пазарите. Вчера поискаха 200 млн. , а им дадоха 100 при 4 процента лихва. Държавата изглежда отвратително и няма пари. Това може да се реши с редовно правителство. Отиваме в Еврозоната, заявяваме твърда позиция, че влизаме там и пазарите веднага ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната.

От къде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Той знае в какво състояние е оставил страната. Това е крах. Социалните помощи чукат на вратата. Не можеш да оставиш народа без подкрепа.

Той знае какъв обран бостан е оставил. Който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети. Учудиха ме Никодимов и Иван Костов. Казват да направим правителство с Възраждане. Това са коментари на хора, които са незагрижени за това, което ще се случи с хората. При подобна реторика не виждам изход.

Вариант, в който да управляваме с ДПС, Янев и Възраждане не виждам. Не виждам обаче и друг вариант. Ето ги и новите избори. Аз съм загрижен за това, което става в региона. Мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен и не съм илзязал след изборите. Реално това е триумф над мракобесието, над което бяхме подложени.

Ще предложим това, което беше през 90-те. Контактна група с преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация. Ще поканим Плевнелиев, Паси и те да проведат като модератори преговорите.

Същата тема са финансите. Разбирам, че Асен Василев иска да счупим държавата. Ние ще те подкрепим в социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Няма да строим и ремонтираме. Ще им подкрепим социалната сфера да си сложат тяхната подкрепа.

ДБ говорят за съдебна реформа. Ние сме дали нашата програма. Те да предложат тяхната и ще ги подкрепим. Искаме реформа, в която институциите да са така подредени, че да нямат значение имената. Да кажат с кого искат да преговарят? С тези хора дълго сме били в едни кабинети. Опитваме се да успокоим ситуацията. Някои го наричат национално съгласие или експертно.

Още по темата
Това не е точна дума. Дори и Възраждане имат теми, по които сме на едно мнение.

Не търсИм какво да разделим. Мислим, че този подход е разумен. Били сме много пъти в управлението. Подобен тип управление е много труден. Без лидерите там е трудно. Ако не искат лидер, няма да има.

Отиваме към енергетиката. Диверсификацията и всичко останало. Слагаме енергетиците на масата. Имаме такава компресорна система, че действително сме най-ценните на Балканите.

План за възстановяване. Пазарите веднага ще реагират. Когато видят Дончев с 50 млрд. зад себе си с план за възстановяване и политическо решение, ЕЦБ ще го направи за България. Когато в плана видят санирането и зелената енергия, пазарите ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще минем следващите месеци.

Това предлагам. Хубаво им казахме да премислим два или три дни. Тогава ще се произнасяме. За това на избори всеки се състезава за избиратели. На основата на резултата търсим добър вариант за народа. Когато се върнат преговорните екипи след една или две седмици, ще кажем министрите по общите теми. Гласуваме едно правителство, което да ги изпълни и всяка партия си носи отговорността, че тяхната група ще ги изпълни. Ние ги победихме при техните условия. Ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем, че сме победители, това не го е казал народа. Дадени са 67 народни представители. Управлявали сме при малцинство с много повече. Едно е да не ти стигат няколко, а друго е да говорим за двойно.

Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Това е моята морална победа с този вот.

Дори с ДПС и Янев няма да ни стигне. Предлагам всички да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след два или три месеца. Аз съм готов да направя всякакви компромиси и отстъпки в името на народа", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


684
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
572
3
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Аз вашият възлюблен главатар,мене слушайте!Хау.
571
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министър?!!! Премиер?!!! Президент?!!! Това са се недостойни занимания за бате Буци. Той е нещо много по-голямо, той е богоравен и е напълно убеден, че е нов Христос, озарил със светлината си клетия български народ.
570
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
569
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАУЧЕТЕ СЕ, ДА НЕ МАЧКАТЕ ХОРАТА , БИЗНЕСМЕНИТЕ, ПАРТИИТЕ И НЕ РЕКЕТИРАТЕ ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА!ТОВА СЕ ИСКА ОТ ВАС И ЩЕ УПРАВЛЯВАТЕ!
568
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОПИТАЛИ СТЕ СЕ, ДА ИЗВЪРШИТЕ ВЪТРЕШЕН ПРЕВРАТ В БСП ЧРЕЗ СВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ БСП И СТЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА ПРЕСЛЕДВАТЕ ХОРАТА НА БСП, ЗАЩО? ТОВА НЕ Е ВАШАТА ПАРТИЯ!
567
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАШАТА ПАРТИЯ И НА КИРО ПАРТИЯТА ПП, СА ЕРЕЙСКО-АМЕРИКАНСКИ ПАРТИИ, А НЕ БЪЛГАРСКИ! НАУЧЕТЕ СЕ ГЕРБЕРИТЕ , ДА НЕ МАЧКАТЕ ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ И ХОРА,ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО, ТОВА СЕ ИСКА ОТ ВАС !
566
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не искаш, защо харчиш парите на данъкоплатците - тоест НАС?Защо печелиш а не искаш...Хем да управлява ама да не обира пешкира....Взе властта, сваляй бензина с лев както обеща!За какво гласувах за тебе?
565
1
 
7
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
Я си ... та!Крадец мръсен!Никога повече герп!
564
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЯБВА ДА ИМА ШИРОКА КОАЛИЦИЯ, А НЕ ДЕСПОТИЗЪМ!
563
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОБЯСНИ ЗАЩО ОЩЕ С ИДВАНЕТО СИ НА ВЛАСТ, СТЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА ПРЕСЛЕДВАТЕ БСП И ОСТАНАЛИТЕ НЕУДОБНИ ЗА ВАС ХОРА И ПАРТИИ, ОТНОВО ЩЕ МАЧКАТЕ И УБИВАТЕ ЛИ? КАКТО СЕ КАЗВА В ЕДНА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА "ВЪЛКА КОЗИНАТА СИ МЕНИ, НО НРАВА - НЕ!"
562
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
моите искрени поздрави за напънот и бегството на Тиквюня със..-"ютуб-Костадин Гугов - Зайко Кукурайко " !....Жив и здрав да е нефелията !
561
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като не искаш защо подведв хората да гласуват за теб ??? Изботи до дупка до пълното отстраняване на ГЕРБ от властта !!!!
560
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАШАТА ПАРТИЯ ГЕРБ, ТЕЖИ КАТО КАМЪК НА ШИЯТА НА СТРАНАТА И ХОРАТА, ТВЪРДЕ ДЕСПОТИЧНА ПАРТИЯ СТЕ И НЕПРЕКЪСНАТО ПРЕСЛЕДВАТЕ И МАЧКАТЕ НЯКОЙ, С ТОВА СЕ ЗАНИМАВАТЕ, ВЪРНЕТЕ НИ БСП, ДПС, АБВ И ДРУГИТЕ СТАРИ ПАРТИИ!
559
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До ПросТото...май на теб "ПросТото" ти е засегнал разхлабенатахалка...Защото напише ли нещо той /"ПроСоТо"/ и ти веднага се хвърляш да го атакуваш....Което говори за някаква твоя необяснима злоба..Защото:..-Виж,до тук коментарите са 580.."Просото" е написал САМО три или четири...И точно те те амбицират..А останалите 580 не те интересуват..Това би трябвало поне малко да те посмути..
558
1
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
За какво подведе хората да гласуват за теб като не искаш да си премиер или депутат - мина избирателите си с -200
557
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЯБВА ДА ИМА ШИРОКА КОАЛИЦИЯ, В КОЯТО, УПРАВЛЯВАЩИЯ, ДА НЕ ТЕРОРИЗИРА ОСТАНАЛИТЕ!
556
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СКАНДАЛНО ВМЕШАТЕЛСТВО НА ПРОКУРАТУРАТА ВЪВ ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ДЕЛА НА БСП (04.10.2022) - https://youtube/watch?v=kFwHTtG_XpQ
555
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАК ВИ ДОПУСНАХ, НО ВАШАТА ПАРТИЯ Е ЕДНА ТВЪРДЕ ДЕСПОТИЧНА ПАРТИЯ, ОЩЕ НЕ СТЕ ВЗЕЛИ ВЛАСТТА И СТЕ НАПАДНАЛИ БСП И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, ВИЕ СТЕ ЗА СЪД !ТВЪРДЕ ДЕСПОТИЧНА И ТИРАНИЧНА ПАРТИЯ СТЕ! КИРО И ПП, СЪЩО НЕ ИСКАМЕ ДА УПРАВЛЯВАТ НАЧЕЛО, ЗАЩОТО СА КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ И НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОСОБЕНО ОТ ВАС, А СЪЩО И НЕ СА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ!
554
2
 
4
 
! Отговори
До ПросТото преди 1 година
Не знам Борисов дали има харем, но ти явно си от тия, които ги е минал с 200 ! Толкова дълбоко ти е навлязла, че лягаш и ставаш с мисълта за Борисов!
553
7
 
2
 
! Отговори
Щатните плювачи преди 1 година
...на ДБ са полудели! Само с евтина помия не става! Борисов пак е първи, и даже с машинките на Радев-Мадуро! При всички избори си отива по една партия в небитието! Следващите са Ристю и Танас! Въпреки огромният финансов ресурс, който им остави Костов. А и американските им покровители нека се събудят, за тия които се целуват с болшевиките от Позитано!