Дикме: Единственият реален сценарий за кабинет е ГЕРБ, ДПС и ДБ

Борислав Великов призова партиите да общуват
74

Изключително сложна остава политическата картина у нас след изборите за 48-ото Народно събрание. В него влизат 7 партии, но големият въпрос е: Ще има ли правителство в рамките на този парламент?

"Резултатите от изборите не са ни изненадали. Не беше ясно дали "Има такъв народ" и "Български възход" ще влязат. Оказа се, че "Български възход" замени ИТН. Вероятно с основание хората очакват повече от Стефан Янев. Партиите трябва да си общуват, това е желанието на хората и бизнеса", коментира бившият председател на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в "България сутрин".

Още по темата
Бившият земеделски министър Мехмед Дикме обяви от своя страна, че не са се оправдали очакванията, че разликата между първия и втория ще бъде много голяма. Според него големият печеливш на тези избори е "Продължаваме промяната", защото партията имаше много силни опоненти, включително и приятелски огън.

"В момента е много трудно, почти невъзможно, да се състави кабинет. Единственият реален възможен сценарий за съставяне на кабинет е ГЕРБ, ДПС и "Демократична България". Не трябва да има безпринципни коалиции, защото това би унищожило всичко. Възможно е правителство на малцинството, защото Янев каза, че е готов да подкрепи всички, без изключение", подчерта Дикме пред Bulgaria ON AIR.

"Единствената цена, която беше спомената от някои политически партии, беше да не се въвлича България във войната. Това е най-скъпата цена, която не бива да се плаща. Всякакви други компромиси, които водят до устойчивост поне за половин година или поне до местните избори, да има стабилно управление. Поне за зимата едно правителство би ни свършило чудесна работа, тъй като има няколко задачи, по които могат да се постигнат компромиси - да се приеме бюджетът за 2023 г., да се приемат онези изменения в законите, които са свързани с Плана за възстановяване, и още няколко други неща. Ако имат няколко точки, по които да се съгласят, тогава е възможна по-широка коалиция", обясни доц. Великов.

По думите на Дикме ДПС е най-сигурният и най-гарантираният партньор за управление. Гостът обърна внимание, че не е логично една политическа формация да определя ръководството на друга. Дикме прогнозира, че при следващи избори "Продължаваме промяната" отново ще бъде първа политическа партия, ако остане в опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Някой направи ли коалиция с ДПС ще бъде изхвърлен с камъни
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще разберем Бойко на кой е обещал най-много за да управлява с него.Той е факир по купуване на депутати.
23
4
 
4
 
! Отговори
Ако сините преди 1 година
могат да направят компромис и да се коалират с дпс, кое ги спира да направят компромис за дясна като тях партия и центриска друга?
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,мечтатели за нови кражби,още ли не сте разбрали,че правителство няма да има?
21
4
 
14
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Успешно .....пишеш е "управлението" на Тиквата? дА ВИДИМ ФАКТИТЕ: На последно място в ЕС по: иновации, доходи,пенсии, РЗ, ниво на здравеопазване, правна сигурност и инвестиции и на първо място по: корупция, смъртни случаи при ПТП, липса на присъди срещу хора от властта.....АКО ТОВА ТИ Е ПРИМЕР ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ---НЕЩО НЕ СИ МНОГО ДОБРЕ С ГЛАВАТА.....ОТИДИ НА ЛЕКАР, МОМЧЕ...ПОМОЩ ТИ Е НУЖНА, СЕГА..........
20
1
 
14
 
! Отговори
Реджо преди 1 година
Нашите политици,за пари са готови да продадат,майки,бащи,синове и дъщери,така,че парламент,временен ще има!Да му мислят,докъде ще стигнат в далаверите и кражбите!
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
новата опорка на ГРОБ. Защо слагате ДБ заедно с мутрагените? Нали ГРОБ, ДПС и зеления чорап свалиха редовното правителство. Правете си правителство с ***.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Дикмето си прави своите сметки без кръчмар.Зер малко им беше краденето заедно с гербавите,та драпа за още.
17
3
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Така е: Еми народа гласува доверие на вожда ти. 1/4 от гласовете са за величието ви. Да не се скатава,а да прави правителство и да управлява. Нали ангажимент за съставяне на правителството е на първата политическа сила? Нали имаше готови планове, министри, как да вади държавата от криза, да не се размотава с джипката, а да реди правителство и още днес да хуква с папката към президентството! Да си прави кворума и да си гласува правителство, да сваля инфлацията и цените!
16
6
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
герб и дпс камък върху камък няма да остане от българия това ще изкара хоратапо улиците отиваме на избори 2023 г
15
14
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Прав си Дикме , но от твоята партия и от ДБ заявяват ,че няма да са коалират с ГЕРБ.Как да стане ?Не могат да простят успешното 10 годишно управление на ГЕРБ.Успешно правителство без ГЕРБ не може да има.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се е коалирал с партиите на корупцията е приключвал бързо политическата си кариера.
13
3
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 година
Няма шанс! Костов мрази Борисов! А ДБ е рожба точно на Иван Костов! Декме търси под вола теле!! ГЕРБ нямат шанс в този парламент! Ще ходим на избори пак и това е!
12
4
 
23
 
! Отговори
А,ха преди 1 година
ДБ да лигитимира кражбите на ГЕРБ и ДПС?Това ще е самоубийство за ДБ.
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ако ДБ се обедини с Герб и ДПС, кой после ще гласува за тях? То ми е чудно след като се коалираха с БКП как има някои които гласуват за тези... То бива хлъзгавост на позициите, то бива да си плyжек, ама всичко трябва да има граници.
10
1
 
12
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Отреп-ки от зловещата държавна сигурност - вън от всякакво управление на БЪЛГАРИЯ!
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То самата ДБ е коалиция от три партии. Ако не сега кога вече ще са в управлението.
8
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините н Мадуро напомпаха резултатите на Герб и Възраждане без да се замислят, че ще ни вкарат в спирала политическа криза. Бойко и Костадинов в желанието си да фалшифицират изборите по руски взеха, че счупиха държавата.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро БСП ще е в коалиция с ДПС, отколкото ДБ. Няма друга партия в БГ , вкл. ПП и Възраждане, която да се е впрегнала целенасочено и в общи линии единствено срещу ДПС, знаем за акциите Росенец. ДБ действа срещу интересинте на ГЕРБ само в едно направление и то е Гешев, всичко друго е срещу ДПС. Възраждане и ПП само говорят срещу ДПС, но не са провеждали акции срещу тях, както това прави ДБ. ДБ+ДПС е невъзможна коалиция.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тези циркове на ДБ и хората на Меди Доганов преди 2 години на Росенец, едва ли, макар че такива и ДПС и ДБ са аналноподатливи като турския орезидет Ерджолан - хем за Украйна, хем за Рашистан, гледа изгодата и далаверата и става смешен сред съюзници и достойни хора, като смешната партия ДПС