Дикме: Единственият реален сценарий за кабинет е ГЕРБ, ДПС и ДБ

Борислав Великов призова партиите да общуват
74

Изключително сложна остава политическата картина у нас след изборите за 48-ото Народно събрание. В него влизат 7 партии, но големият въпрос е: Ще има ли правителство в рамките на този парламент?

"Резултатите от изборите не са ни изненадали. Не беше ясно дали "Има такъв народ" и "Български възход" ще влязат. Оказа се, че "Български възход" замени ИТН. Вероятно с основание хората очакват повече от Стефан Янев. Партиите трябва да си общуват, това е желанието на хората и бизнеса", коментира бившият председател на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в "България сутрин".

Още по темата
Бившият земеделски министър Мехмед Дикме обяви от своя страна, че не са се оправдали очакванията, че разликата между първия и втория ще бъде много голяма. Според него големият печеливш на тези избори е "Продължаваме промяната", защото партията имаше много силни опоненти, включително и приятелски огън.

"В момента е много трудно, почти невъзможно, да се състави кабинет. Единственият реален възможен сценарий за съставяне на кабинет е ГЕРБ, ДПС и "Демократична България". Не трябва да има безпринципни коалиции, защото това би унищожило всичко. Възможно е правителство на малцинството, защото Янев каза, че е готов да подкрепи всички, без изключение", подчерта Дикме пред Bulgaria ON AIR.

"Единствената цена, която беше спомената от някои политически партии, беше да не се въвлича България във войната. Това е най-скъпата цена, която не бива да се плаща. Всякакви други компромиси, които водят до устойчивост поне за половин година или поне до местните избори, да има стабилно управление. Поне за зимата едно правителство би ни свършило чудесна работа, тъй като има няколко задачи, по които могат да се постигнат компромиси - да се приеме бюджетът за 2023 г., да се приемат онези изменения в законите, които са свързани с Плана за възстановяване, и още няколко други неща. Ако имат няколко точки, по които да се съгласят, тогава е възможна по-широка коалиция", обясни доц. Великов.

По думите на Дикме ДПС е най-сигурният и най-гарантираният партньор за управление. Гостът обърна внимание, че не е логично една политическа формация да определя ръководството на друга. Дикме прогнозира, че при следващи избори "Продължаваме промяната" отново ще бъде първа политическа партия, ако остане в опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.