ЕСПЧ съди България за 118 хил. евро на прогонените роми от Войводиново

Причината за прогонването на 56 души са протести заради нараняването на 33-годишен командос
4 окт 2022 22:08, Йоана Цонева
71
ЕСПЧ  съди България за 118 хил. евро на прогонените роми от Войводиново
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да заплати 109 000 евро обезщетения за неимуществени вреди на изгонените от Войводиново роми, както и 9000 евро разноски по делото.

Те са били представлявани пред съда в Страсбург от Българския хелзинкски комитет.

Причината за прогонването на 56 души са протести заради нараняването на 33-годишен командос. Инцидентът става след сбиване с двама роми в началото на 2019 г. Командосът бе настанен в болница, а от БХК напомниха, че извършителите са били арестувани и осъдени. Въпреки това около 100 роми, сред които бременни жени, деца, възрастни хора и хора с увреждания, са принудени да напуснат Войводиново посред зима.

Това обаче не успокоява ситуацията и тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов нарежда селото незабавно да се "разчисти" от незаконните постройки, което довежда до събаряне на част от тях. А след намеса на кмета е спряна водата и тока на цялата махала.

Имало желаещи да се върнат, но са били спрени от полицията по искане на местните власти, отбелязват от БХК.

Жалбата до ЕСПЧ е подадена на 1 април 2019 г. На 24 април съдът разпорежда привременни мерки за 16 жалбоподатели, повечето малолетни деца, с което изиска да им бъде осигурено подходящо настаняване, но властите отказват да изпълнят мерките.

Още по темата
ЕСПЧ подчертава, че ромите от селото са били подложени на ситуация, която да предизвика страх у тях, както и че на по-късен етап не са могли да се завърнат в техните единствени домове, независимо от статута им на незаконни. Обръща и особено внимание на обстоятелството, че вицепремиерът Каракачанов е направил силно стигматизиращи и широко разпространени от медиите изявления колективно за ромския етнос. Става дума за репликата му: "Циганите станаха много нагли", в която през 2021 г. ВАС намери основание да се търси реч на омразата. Спира се и на изявленията на кметовете на село Войводиново Димитър Тосков и на община Марица Димитър Иванов, че "общественото мнение е едно – връщане назад няма", "ще има много неприятности в бъдеще, ако (се върнат ромите в селото", "сега е време да се отърси България и да тръгнат", "ще им платя транспорта от България до където решат", изтъкват от БХК.

ЕСПЧ установява, че подобна публична демонстрация представлява реална пречка за мирното завръщане на ромите, предвид че подобни публични изявления на държавни органи дават основание за страха на жалбоподателите.

Освен това съдът обръща внимание, че кметът на селото не е потърсил съдействието на полицията, за да осигури връщането на прогонените в домовете им, нито пък им е предоставил информация за социални услуги или друго съдействие за осигуряване на подслон. Ефектът от това е довеждане до ситуация, в която всички жалбоподатели са били прогонени от дома си, като това бездействие не е било санкционирано в националните производства, заключават от съда в Страсбург, цитирани от БХК.

"Този случай е ужасяващ пример за това колко стихийни са антиромските настроения в българското общество и колко склонни са българските власти да се съобразяват с тях, вместо да им противостоят", коментира адв. Диана Драгиева от програмата за правна защита на БХК.

"В решението си ЕСПЧ установява много сериозни пропуски в работата на съда и на прокуратурата. След като е установено нарушението, очакваме прокуратурата да разпореди разследване и да предприеме необходимото за ангажирането на наказателна отговорност на виновните", обяснява и председателят на БХК Красимир Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
Cиrансkа държава ,със cиrанско управление , политиците cиrани ги избират ,за това си заслужават сиrаниите които им правят.България ще бъде известна като най cиrанската държава ,в която всички сме без права ама cиrаните са на почит.Дерзайте ,краят ви е близо
42
5
 
0
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Уж по-умните от ромите кога ще разберат,че и те са хора.?Че кой не иска да си има дом?Виновни са ония които са ги оставили да строят,а не ромите,че са строили.Знам за много случаи на съборени къщи на по 30-40год.,че и повече.И както ние мразим турското робство,макар и лично да не сме го преживели,така дори и все още неродените ромчета ще ни мразят след време,защото там някой по-стар ще им каже как още като бебенца са били през зимата на студ заради омразните българи.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63 Да, за изказването на кмета в частност и на нашите "политици" въобще си абсолютно прав - махленски език, все едно са на площада на село или в селската кръчма, а не на длъжност, представляваща държавата.
40
0
 
5
 
! Отговори
БХК преди 1 година
Да вземем БХК заедно с ромчетата да ги изнесем в дворовете на ЕСПЧ, на съдиите от там. БХК да се грижат за ром 0,7 л и 0,5л и по-малките разфасовки. Да си поживеят с тях две три години, доде им ареса на ромчетата и да си останат там. Да изчистим страната от отпадъка след ромчетата и от незаконните постройки. Нека те да ги поиздържат малко и на тех да им по.сер.ат малко на главите. И пак ще си говорим кой какво и кога. Нека те ад ги интегрират.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо изненадващо. Нашите политици трябва да се научат кога и какво се говори. Когато министър се изкаже негативно за част от населението, никакъв адвокат не може да помогне. Всеки съдия ще приеме това за държавна дискриминация. Точка. Съда не го интересува дали тези хора са престъпници! Занимава се с права на човека. Сега Каракачанов да плати тея 100000 евра.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една нормална държава подобно решение би следвало да бъде обжалвано, дори с един добър адвокат не би следвало да се стигне до него, защото не може незаконни постройки да се считат за нечия собственост, още по-малко незаконно пребиваване някъде и неспазване на обществения ред да се толерира!Но администрацията както обикновенно нехае, защото ще плаща днъкоплатеца... А въпросния ЕС, както и структурите му са една прогнила система за терор над нормалните граждани!!!
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли един премиер на място да укроти БХК? Докога тази организацийка ще ограбва държавата в полза на някакви полудиви индивиди?
36
0
 
12
 
! Отговори
Насока преди 1 година
Сега с тия пари директно в Страсбург и да се заселват там.
35
1
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До ПредложениеНяма да стават хора, не се заблуждавай. Кръвта вода не става. Изходът го виждам аз - само един: еднопосочен билет до Индия. И там да си живеят, както предците им.
34
5
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Проблема с тази част на обществото е огромен, но вече никой не говори за това от политиците! Да чухте някакви предложения как да се променят нещата?! Аз имам едно хуманно - превъзпитание- на всеки , който има ефективна присъда, или някакви престъпления доказани, да се взимат децата!! Пак ще са много и ние ще ги гледаме, но това едно поколение, после и те ще са хора ..!
33
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БХК да съдят Франция ,че им разтуриха незаконните барачки в Болонския лес и ги върнаха тук!!! Защо ни ги върнаха? Нали имат права , нали и те европейци? Ама права имат само в БГ, навсякъде другаде не! ЕС = лицемери!!!
32
0
 
12
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Няма проблем по 1000 евро на кафяв и да се махат. Плюс това в Европа не знаят ли че тези хора са номади и не сме им направили услуга че сме ги изгонили. Така сме подпомогнали традициите им.
31
32
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Каракачанов трябва да бъде убит за това нещо. Срунаха на хората къщите и ги изгониха на студа посред зима,
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 Тези непрокопсаници и наглеци - както ти правилно ги наричаш, сами нямаше да направят АБСОЛЮТНО НИЩО, защото много добре си знаят, че са виновни и заради незаконните постройки, и заради крадения ток и вода, и заради други зулуми, извършени в същото село. Наглото съдебно дело е творба на БХК. Защо в толкова много други държави (вкл. и членки на ЕС) няма такава институция, а тук я търпят?
29
0
 
35
 
! Отговори
Трагедия, позор преди 1 година
Това е подлост спрямо България и всички българи, повтарям, българи. Тези екземпляри в Брюксел си въобразяват, че ние сме им роби и така и ни третират. Каква полза от това членство в ЕС, като вредите са в пъти повече? Това и тяхната демокрация? Ако да, питам се ние чий търсим в техния съюз? България не е има ла по-черни дни от незнам кога.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали за правата на Човека говорим?....или....защото човек не е само физическа конструкция, а преди всичко духовно и социално поведение
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диана видя вдигнатата ми на високо ръка ,видя как съм стиснал юмрука и от там блестеше дълго шило ! Край !
26
3
 
20
 
! Отговори
SS преди 1 година
Колкото по скоро се разпадне ЕС толкова по добре !
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са малко пари,но до сега непрокопсаниците крадливи щяха да са направили поразии за десет пъти по толкова,така че браво на Каракачанов. Копторите им незаконни,нищо не им е наред и нагли ,ама нагли.
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС да отговорят на въпроса защо взимат 108к от народа, а не от Карачанаков и от гьона назначил го за вицепремиер. Не мисля, че някой в България извън семейството му е достатъчно елементарен, че да гласува за него, а Борко изглежда е единствения достатъчно плиткоумен в България, че да го направи вицепремиер.