Големи компромиси или нов вот

Мнение на експерти по темата
4 окт 2022 21:38, Росен Стойчев
14

Съставянето на кабинет с четворна коалиция е невъзможно, тъй като този модел не работи, смята математикът от БАН проф. Николай Витанов.
Още по темата
По думите му ДПС и "Възраждане" трудно ще влязат директно в правителство, а единственият вариант е да се направи кабинет с мандата на ГЕРБ, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Най-устойчивият вариант е служебното правителство, то е отместената тенджера. Ако тръгне да се образува редовно правителство, означава да сложите тенджерата на котлона, който е много силен. В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а от поне 3. С 3 съставки в манджата пак няма да стане, защото интересите са различни. Имаме две тенденции, които се борят и едната трябва да победи", смята проф. Витанов.

Ако не се направи кабинет с първата по-големина политическа партия, по-вероятно е да се състави с третия мандат, а не с втория на "Продължаваме промяната. Според политолога Стойчо Стойчев част от партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание целенасочено искат еднолично управление на Румен Радев, а не съставяне на редовен кабинет.

"Бившето управляващо мнозинство, което издигна този президент, избра си го, имаше периоди на драми, но в момента работи за неговото еднолично управление в условията на липсващ парламентарен контрол. Ще гласуват и ще му остават един бюджет, той да си го реализира", анализира Стойчев.

Прогнозите на политолога не изключват и нов предсрочен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Не експерт преди 1 година
Пак задълбахме в калната канавка на разбитата, недостроена и с окрадени средства магистрала на демокрацията. Пак няма да има правителство. И няма да има докато се явяват едни и същи мутри. I<*** ни омръзнаха. А новите не стават. Единствено решение е президентска република. Иначе като Мианмар.
11
0
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
До ПАТ: бойка кадъна предложи на хакерите 5 герберски кадъни и те хакнаха машините на Мадуро, затова харем гроб има толкова много гласове, но не му се откъснаха още 5 кадъни и затова ще трябва да прави коалиция. Машините на Мадуро вкараха харем герб в парламента!
10
1
 
1
 
! Отговори
ПАТ преди 1 година
НЕ ХОРАТА А МАШИНИТЕ ОТРЕДИХА 5% ПРЕДНИНА НА ГЕРБ. КАК БОЙКО ГО ПОСРЕЩАХА ХИЛЯДИ, А КИРО И АСЕН ДЕСЕТИНА И НАКРАЯ С ПОЧТИ РАВЕН РЕЗУЛТАТ?
9
5
 
5
 
! Отговори
До кога преди 1 година
До кога ще правим избори след избори. Богата държава сме. За една година над 500 000 млн. лева.печатаме бюлетини и разнасяне машини. Отказах се от Възраждане, точно защото са се запънали и те като магаре. Всички без ГЕРБ и Янев поставят червени линии. Стига избори. Помислете за народа и държавата кел Еши такива. Радев ни доведе до това разделение. Обединителя, или Съединителя
8
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Каква коалиция с ДПС бе,когато гласуват не българи, Първи кабинет няма да има.Втори 30 процента, Нови избори- пак няма.Трети избори 70 процента
7
1
 
10
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Тоя не беше ли експерт по Ковида?Явно от всичко разбира,но по малко.Всестранно надарен шарлатанин.
6
1
 
5
 
! Отговори
С бога напред преди 1 година
В България всичко е МАФИЯ.Вече не могат да ме излъжат.
5
1
 
10
 
! Отговори
И? преди 1 година
И? Какво решавате с нов вот? Още по-малко хора ще отидат. И пак ще трябва да си говорят. Пп и дб го играха като и т.н този път. Сърдити, нямало да говорят с никого. Щели да са опозиция? На кого? Народът няма да ви даде пълна власт и пет пъти да гласуваме. И в тези кризи по 200 милиона за избори пак? И да караме машини по анадолските чукари? За кой път? Станахме за смях на амуджите.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане е единствената българска партия в този парламент! Няма как да се включат в конфигурация с партии, обслужващи чужди интереси. Допирните точки между другите са много, те на практика са еднакви. Така че може и да се разберат в името на властта.
3
1
 
7
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Аз нали ви казах да не ги правите тези "избори" а направо да насрочвате следващите!Не че те ще са по хубави де!Ние не щем да ви ходим по фалшификациите дето ги наричате избори!Пътури,неграмотни платени чингапуци,саботаж на машини!Хаха!Това ако са избори аз съм марсианец!))
2
1
 
8
 
! Отговори
Електра преди 1 година
Бойко, Бойкоооо, с миризливия Гном ли или с космясълия Ристю искаш да управляваш, по добре прави правителство с чалмата Карадъя и К...пейкин отколкото с тия крадливи и миризливи импексови БСПеерасти каквито са Киретата и Божанките. Те са десни или леви, колкото Карадъя е българин, при тях всичкото е грабеж. Краднелия разтури собствената си партия, ти искаш да мисли за народа...
1
11
 
1
 
! Отговори
Калдъръм ефенди преди 1 година
Какъв компромис? Султан Ердоган и Император Путин, господарите ми, ще ми заповядат да направя коалиция с ДъПъСъ и ***. Ще си спретнем коалиция, ще си крадем, ще се отчетем пред господарите, ще си папкаме и от бюджета и кредити ще теглим, важното е да сме в капачката.