Районна прокуратура за Нинова: Недопустими изказвания

Нима законите не са еднакви за всички, пита той
4 окт 2022 15:57, Нели Христова
72
Районна прокуратура за Нинова: Недопустими изказвания
Снимка: БГНЕС

Политиците да се въздържат от политическо говорене. За това призова прокурорът от Софийска районна прокуратура Георги Иванов.

Преписка ми е разпределена на случайния принцип. Била е образувата по жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП. Към своята жалба Добрев е приложил и решение на ВКС. След като се запознах с твърденията му и решението на съда, сметнах, че не са изяснени всички факти. Заради това трябва да бъде извършена проверка по реда на Закона за съдебната власт", обясни Георги Иванов.

Още по темата

Той изпратил писмо до БСП, адресирано до Корнелия Нинова, и искал да му предоставят копия, стенограма и записи, свързани с проведено общо събрание на НС на БСП. Призовал Нинова и други двама членове на партията в сградата на Софийска районна прокуратура за снемане на сведения.

"Такива действия не са прецедент. Това са правомощията ни по Закона за съдебната власт и така се действа по стотици сигнали в прокуратурата", обясни прокурор Иванов.

Във връзка с възмущението на Корнелия Нинова от днес той попита: "Ако жалбата беше нейна срещу Добрев, значи ли това, че той не трябваше да бъде призоваван за сведения? Нима законите не са еднакви за всички, включително за политиците? Призовавам ги  да се въздържат от политическо говорене и да не използват прокуратурата за партийни цели. Това не им дава правото за накърняват доброто име на съдебната власт", каза Георги Иванов. Според него това затруднява работа и противоречи на върховенството на закона.

"Като прокурор искам да уврея, че колегите ми спазват конституцията, подчиняват се на законите,  доказателствата и се ръководят от убежденията си. Законите се прилагтат еднакво към всички граждани. Изказването на Корнелия Нинова е политическо, недопустимо и цели отклоняване на вниманието на хората от проблемите. С подобен тип горовене няма да се намали престъпността", коментира още Иванов.

Към сигнала на Добрев било приложено решението на съда, с което е отменено изключването му от партията.

"Става дума за неизпълнение на съдебно решение. Тук прокуратурата няма място. Тойой прилага съдебно решение. По жалбата е чута само неговата гледна точка и затова са изискани записа, стенограмата и сведения от другата страна", обясни прокурорът.

Според Кирил Добрев на въпроснот осъбрание не му позволили да гласува.

Корнелия Нинова е призована за сведения в прокуратурата на 12 октомври.

Георги Иванов обясни, че е пратил призовките за другите двама членове на БСП по Корнелия Нинова, защото тя има ежедневен контакт с тях, а и съгласно закона призовките могат да се връчват и от работодател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП немало да подкрепи ГЕРБ ли? я, ела да ми го кажеш в очите
3
5
 
19
 
! Отговори
д преди 1 година
еднакви за всички а!? Я кажете кой е ДП1 в записките за фалита на КТБ бе прокурорите :)))) едно дебело момченце е май!?
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що такова поопушено тва момченце бе?
1
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнела я викат,за да и сложат халка на носа.