Стойков: България е активен участник в дискусиите на НАТО

Те целят противодействие на руската агресия
5 окт 2022 15:25, Йоана Цонева
27
Стойков: България е активен участник в дискусиите на НАТО
Снимка: БГНЕС

България е активен участник в дискусиите, провеждани в НАТО, за обсъждане на текущите инициативи, формати и механизми за подпомагане на Украйна за отбрана и противодействие на руската агресия, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Той е участник във форум, който се провежда в Посолството на Чешката република, на който чешки фирми представят на българските институции, асоциации и корпоративния сектор своите продукти и услуги за отбрана и сигурност.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков поздрави организаторите на срещата и допълни, че тя ще допринесе за задълбочаването на двустранното отбранително индустриално сътрудничество между двете страни. Основата на това сътрудничество е членството на България и Чехия в Европейския съюз и НАТО. От тяхното активно участие в организирането на съюзнически инициативи и проекти, добави заместник-началникът на отбраната.

По думите му отбранителното индустриално сътрудничество в двустранен и съюзнически формат придобива особена важност в условията на продължаващата война на Руската федерация в Украйна. Както и изграждането, и поддържането на отбранителни способности за гарантиране на националната и съюзническа защита и сигурност, допълни той.

Още по темата
Зам.-началникът на отбраната припомни и решението от четвърти май 2022 г. на Народното събрание, което даде мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи пакет от мерки за войната в Украйна и последиците от нея, между които оказване на военно-техническа помощ, включваща ремонт на военна украинска техника в български военни предприятия. Само преди една седмица Министерският съвет прие предложената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи до 2032 г., каза генерал-лейтенант Цанко Стойков, съобщи БТА.

Той обясни, че програмата е разработена в резултат на проведения през последните години стратегически преглед на отбраната и предстои да бъде внесена за разглеждане в Народното събрание. В нея са включени основните отбранителни способности, които трябва да се придобият, развият и поддържат, за да се гарантира националната сигурност, включително в контекста на участието на страната в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, обясни зам.-началникът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
харашой преди 1 година
Този не беше ли член на политбюро при бай Тошо?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уволнение за тази ***, която работи против България.
17
6
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Ей - няма бе, споко! Знаем, че ти обичаш да блиZеш само руски топ.ки!
16
1
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Айде бе! А как така оня ден само ние не подписахме декларацията "активно"? Май само ти си мислиш, че активно, а от другата страна въобще не си го и помислят.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама само на думи..
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да дискутираш не е като да правиш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
2
 
8
 
! Отговори
До Ей преди 1 година
Не бой се. На тебе и на твоите идеологически подпорки ше ви дадем оружие и шанс за нео-партизанско движение, за да могат специалните щатски солджъри да поспортуват, отстрелвайки ви с кеф. Преди да ритнете камбаната, ти и твоите авери, ще сФаните значението на израза "професионална армия". Успех по пътя към девиците.
12
3
 
15
 
! Отговори
айде стига вече преди 1 година
Нещо взе да ми писва от тия приказки за НАТО и ЕС! А на вас???
11
2
 
6
 
! Отговори
Горна Баня преди 1 година
Що нашто пРезидант не се е решило да отскочи до чешкото посолство. Да няма страхова невроза?
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DO 3. А кой нападна Украйна - марсианците може би?
9
2
 
14
 
! Отговори
Баси преди 1 година
Продажни..ците си навъдиха на хранилка! Нама ли кой да ги спре да ни вкарват в чужди битки?!
8
3
 
17
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Пииираси,спрете сте близзали топ.ките на хамерика,защото утре вие ще ходите на война,аз нама! Ако ми дадете п.ушка,вас ще погнем
7
4
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Няма какво да се чудиш, питай майка си да ти каже
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо по отношение на американската агресия?
5
0
 
9
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Чудех се, какво ли изпитва съпругата и/или децата живеейки с майце_продавец под един покрив? Как заспива вечер родител на майце_продавец? Как се спасява душата на майце_продавец?
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно така, всички от африка избягаха в ес и нато и заради това ще се разпаднат
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме пионка на Нато, а Русия не е нападнала никого, има си СВО. Нито заплашва НАТО, нито нищо. Украйна не е НАТО.
2
0
 
15
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ЦАНКО ЕДНО ВЪПРОСЧЕ? БЪЛГАРИЯ АКТУАЛЕН / РАБОТЕЩ МОБИЛИЗАЦИОНЕН ПЛАН ИМА ЛИ??????????????? ОТГОВОР - НЯМА !!!!!!!!!!!!!!! - КАКВО БЕШЕ КОГАТО ГОСПОД РАЗДАВАЛ АКЪЛ И ГО РЪСЕЛ ПО ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ БИЛИ НА УЧЕНИЯ "КРИЕНЕ ПОД МОСТ" И ТОВА ГО ТРЕНИРАЛИ И НЕ СЕ НАМОКРИЛИ.
1
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ние искаме в дискусиите на СССР да участваме, а забравих че той се разпадна и всички избягаха в ЕС и НАТО