Външно министерство предлага да има РИК "Чужбина"

Глусавалите зад граници са над 178 000 български граждани
28
Външно министерство предлага да има РИК "Чужбина"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изборите протекоха спокойно, при добра организация и без струпвания на хора. Нямаше съществени проблеми. Гласуването за парламент се проведе в 755 секции в 62 държави. Това каза министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков,цитиран от БТА.

Министърът добави, че има необходимост от формиране на отделна Районна избирателна комисия (РИК) „Чужбина“, което ще улесни организацията на изборите извън страната и ще даде възможност за "по-пряко и активно участие на Централната избирателна комисия (ЦИК) в процеса, а не опосредствано през Министерството на външните работи (МВнР)". Милков отбеляза, че има необходимост от формулиране на всички ангажименти на МВнР, дипломатически представителства и консулски представителства във връзка с организацията на изборния процес, по думите му има неясноти, които биха могли да бъдат по-добре регламентирани. Като потенциален проблем той определи реда за формиране съставите на секционните избирателни комисии (СИК) извън страната.

Гласували в чужбина са малко над 178 хиляди български граждани: около 58 хиляди човека в Турция, във Великобритания – 27 хиляди, в Германия – 22 хиляди, в Испания – 11 хиляди и САЩ около 10 хиляди души. Най-много граждани са гласували в секциите в Бурса, Люлебургас и Айндховен.

На изборите през ноември 2021 г. секциите са били 751 и са гласували 230 960 души, през юни 2021 г. секциите са били 782, а гласувалите – 173 843 души, през април 2021 г. е имало 464 секции и са гласували 180 435 български граждани.

От МВнР добавиха, че при следващи избори предвиждат автоматично да има около 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласува с машини.

Проблеми при гласуването на изминалите избори е имало с неявяване на членове на СИК, основно в Турция, но те бързо са били заменени с резервни.

Предстои прибирането на изборните книжа и машините за гласуване, добави министър Милков.


28
Още по темата: чужбинаРИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нови чиновници изедници на гърба на народен.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отделно вече то няма за кого да гласуваш. Затова избирателната активност пада и ще пада. На пазар като отидеш да си избираш какво да купиш и има избор, а в България след 1944 г. избор сред политическите партии няма. Ами то не може все да ни се пробутват едни червени развалени домати. На всички им омръзна да се правят, че не виждат истината. "Царят е гол". И затова от нататък ще става все по-зле. Докато не се махнат всички комунисти от всякъде.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И още нещо турците, които са се изселили от България не са нито гастербайтери, нито неграмотни. Повечето знаят турски и английски (младите), а възрастните знаят освен български и турски, и руски... Проблемът нито с ромите, нито с турците живеещи в Турция не е ба ромите и на турците, а на българите. Българите трябва да ги решават тези проблеми по законов път. Докато законът не говори за образователен ценз при гласуване и не дава някакви ограничения няма как да се спрат хората да гласуват.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласуването е конституционно право. Всеки български гражданин има право да гласува. Ако ще да е космонавт и да се намира в деня на изборите на Луната. Ако толкова се иска да се отнеме правото на глас от живеещите в чужбина, трябва да се промени конституцията. То и турците дето не знаят български (изселили са се на по 6 годинки), но гласуват, се връщат всяка година лятно време в България за отпуските и не може да се каже, че не са идвали в България 5 г. Същото важи и за българите навън. Така че..
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Външно министерство иска да папа още мангизи, това е ключът от бараката
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора, които не раждат българчета, а подпомагат демографията на чужди държави - аут.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек , неграмотни гастарбайтери да управляват. А за мен не трябва да има секции в чужбина. Щом са загрижени за България, какво правят извън нея? Знам. Банките искат да си върнат заемите, взети заради хазарт и возила.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най лесно е да не се гласува от чужбина.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално да са протекли спокойно, като са гласували 20% от имащите право на глас.
17
0
 
2
 
! Отговори
Watch преди 2 месеца
Па тия само комисии гледат как да създават...за да лапат допълнителни пари! А нищо не правят!!!!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде стига! Който не живее и не работи повече от 5 години в БГ, няма реална преценка за състоянието и бита на държавата , следователно не трябва да има право да гласува! То се водят едни хиляди българи, от които не малко не говорят български даже!! Имали гражданство, дай да им сложим урните! Айде Стига!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откъде накъде таксиджиите в Чикаго, чистачките в Барселона и безработните соцциали в Дортмунд ще ми редят НС! Ние бъркам е ли имсе в техните работи? Като са толкова загрижени, да си вземат един ден отпуска, да си дойдат на село и да гласуват. Айде де!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напротив, изобщо не трябва да се гласува в чужбина. Който иска да гласува - да си дойде у нас и ако има уседналост - да гласува. Изборите станаха като цирк, когато и на който му скимне да ходи да гласува.
13
2
 
7
 
! Отговори
Права е Кори преди 2 месеца
Който е толкова загрижен за собствения си глас, трябва да си финансира подаването му, като се прибере, а не държавата да го финансира, като ми носи урната до там, където е решил да живее. Пример Гърция - щото все сме по чуждия опит, пък и е съседна държава.Всички останали глупост за ЧИК, РИК и пощи се претоплят на всеки 4-5 месеца.Що някой не каже, колко е себестойността на 1 глас от чужбина. Най-елементарно :Бюджет/ брой гласували и тогава ще стане ясно колко е безмислено .
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който живее постоянно извън България не е редно да гласува. Човек трябва да гласува там където живее постоянно, а не да определя бъдещето на някой в друга държава. Като толкова ги интересува България да се върнат в родината. Гласуването от чужбина има смисъл само за хора които живеят временно там поради работата си.
11
3
 
13
 
! Отговори
Кори преди 2 месеца
Да се разберем! Конституцията ти дава право на глас, но държавата не е длъжна да върви след *** ти по света ,да ти носи урна.Изборите са български!На български избори се гласува в държавата България. Изключение, посолствата, където хората са служебно ангажирани да работят за България в чуждата държава. Частно лице, щом толкова е загрижено за изборите в България, веднъж на 4 години може да намери начин да се прибере до страната СИ за един ден и да гласува.Българските избори - само в България!
10
3
 
4
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 месеца
кога рик ше предложи гласуване от чужбина само от ес и то с ел подпис!
9
6
 
3
 
! Отговори
КИНОМАН преди 2 месеца
До Анонимен. "БЕЗ да гласуваш ЕЙ!!!" Леле. Щеше да е смешно, ако не беше тъпо и жалко. Българското гражданство се отнема САМО при извършено криминално деяние. Кой\ коя сте Вие, че да определяте МОЕТО конституционно право на глас? Тоягите са на Вашия гръб, защото НЕ гласувате масово. Ходите са гъби. И гласувате за недоразумения като Копейкин, селяндура Трифонов и прочее недоразумения. Като не искате да гласуваме- ЗАЩО не се отказвате от парите, които преразпределяме в икономиката ви?! ЛИЦЕМЕРИ.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
" Не желая да живея и работя с мързеливи, мрънкащи, скатаващи се, завистливи, зле образовани, полуграмотни безкултирни хора. За никакви пари не става дума. За ПРАВИЛА става дума. САМО за това. И затова съм извън България. " --------------------- ДОБРЕ БЕ! Жив и здрав! Само, че БЕЗ да гласуваш ЕЙ!!! Щото като сгрешиш с гласа тоягите ще са на моя ГРЪБ, а не на твоя в чужбина....гласувайте си там на местно за който си искате!!! ОСТАВЕТЕ ни нас да си гласуваме хората, които НАС ще управляват!!!
7
5
 
3
 
! Отговори
КИНОМАН преди 2 месеца
Така. НЕ гласувам за парламент, но гласувам за президент. Понякога. Имам българско гражданство и имам конституционно право да гласувам. Точка. НЕ гласувам за парламент, просто защото така съм преценил лично. Но не можете да казвате на българите зад граница, че сме се "уредили" и прочее глупости. Не искате да гласуваме, но НЕ възразявате срещу реките пари, които изпращаме в България, а. Това е лицемерие. Плащам данъци на куп имоти в България и ЗАПЛАТИ на точно 125 човека. Така че по- полека!