Работодатели: Компенсациите за тока да продължат и през 2023 г.

Според Гълъб Донев, намалените цени на природния газ ще има влияние
6 окт 2022 17:07, Петя Славова
14
Работодатели: Компенсациите за тока да продължат и през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България.

Това заяви министър-председателят Гълъб Донев на среща с представители на работодателските организации. В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев.

Още по темата
Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната.

"Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци", подчерта министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия.

"В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните", каза Донев.

Премиерът добави, че кабинетът работи и по процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приоритет за служебното правителство е подготовката на законопроектите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. С тези действия България потвърждава пред европейските си партньори позицията си на стабилна държава с предвидимост в икономиката.

Представителите на работодателските организации отбелязаха добрата комуникация със служебния кабинет. В хода на срещата те приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията до края на годината. Те подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година.

Премиерът Донев отбеляза, че в работодателските организации правителството вижда реален коректив на своите действия и подчерта, че ще продължи открития диалог с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
За това ли се навъдиха в тази криза още по-нагли богаташчета.Държавата му плаща тока, помощи за ковид, той си експлоатира работниците, а цените двойни.Е как няма да наглеят? Нещо друго да им плащаме не искат ли? Гориво, екскурзии, кифли. А *** си не могат да обършат. Около новия хайлайф всичко е ***, всичко унищожават.
10
0
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Нагли. Сега всеки почна с исканията. От къде на къде държавата ще ви дава а цените скачат всеки ден. Че създавате работни места. Първо осигурявайте всеки работник реално, тогава искайте лапане. Аз с мойте данъци ли ще ви плащам джиповете и на *** ви джуките, че да си вирите носовете.
9
0
 
4
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Робовладелците искат пари. Не им ли стигат робите , а сега искат и пари , за да задоволяват долните си страсти. Искайте ги от САЩ, Канада или Европейския съюз, може и от Украйна, а най-добре е да отидат на обмяна на опит в Турция, за да си споделят как са ни управлявали 500 години .
8
1
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Ми то хубаво да продължи, а денги от къде?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъб, ха ха ха
6
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не сопа, алчни,крадливи твари, а един ред тра-ааараа-ви трябва
5
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 1 година
Капитализъм по социалистически! Значи всички ние да спонсорираме работодателите да си печелят милионите, да "къртят мивки" с цени по-високи от западна Европа, а те да ни плащат "заплати" по-ниски от социална помощ! Евала!!! Като не им изнася, да фалират и да си търсят работа на пазара на труда!
4
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Разбирам като Ви се дават тез компенсации да няма промяна в цената на крайният продукт, а то само увеличение нагоре, нагоре
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрем помощите за бизнеса. Те са богати хора, постоянно се хвалят колко са богати. В ресторанта поръчват най-скъпото и само поршета и кока са им на нивото. Бизнесът трябва да се хвали, че е богат и че няма нужда от държавни помощи. Да питаме тези богаташи с поршатата и коката - вие богати ли сте, бедни ли сте?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А цените защо не се намаляват?
1
0
 
17
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Анонимен...Така де хем компенсацийки, хем цени с 80-100% нагоре. И продължават да искат не наялите се!