Американското посолство ни финансира за въоръжение

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително
7 окт 2022 16:52, Йоана Цонева
98
Американското посолство ни финансира за въоръжение
Снимка: БГНЕС

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България. Това финансиране е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

Това съобщават от посолството на САЩ в България.

Това чуждестранно военно финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

За допълнителното финансиране се отчита приноса на страната като домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. Отчита се и предоставената "ценна хуманитарна помощ" за Украйна и предоставеното убежище на десетки хиляди украински бежанци.

Още по темата
От посолството цитират думите на посланика на САЩ в България Херо Мустафа: "Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност.".

Изявлението на посолството у нас идва часове след като излезе новината, че служебното правителство в последните си дни от мандата е поискало оферта за закупуване на изтребители "Грипен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
18
 
! Отговори
РАШИСТ преди 1 година
ЧРД на Путин. Хич не мяза на 70 години. Браво. Зеления сигурно сънува кошмари с нвго нощем хаха.
47
3
 
15
 
! Отговори
Обам Бараков преди 1 година
Бай дъ уей , чичо Сам си търси и лоши момчета за войната с Чайна!!! Ама те ще ни прегазят с лекота. Хаха. Много сме малко. Ей тоз Нострадамуса мноо познава бре. Чак се плаша. Мечтата им е да се ступат Китай и Индия вероятно. И може да опитат някой сценарий. Америка е пред разпад и само глобална война със стотици милиони жертви и разруха може да ги спаси. Или да ги загроби. Я една ракетка Сармат по Йелостоун и бай бай Кравария. Искат да издаянят като Рим ама нямат тоя срок на годност. Сори.
46
5
 
17
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 44 - остави дядото! Около 450 самолета всичко сме експлоатирали при "народната власт" като от тях около 250 са били Миг-21. В най добрия случай по едно и също време сме имали 150-160 самолета от различни типове - изтребители, щурмова авиация, тренировъчни. Проблема ни е, че "разковахме" на земята относително новите Су-22 които поляците примерно си експлоатираха до скоро. А румънците и до ден днешен имат ъпдейтнат от Израел Миг-21. Ние обаче сме абсолютно безотговорни и продажни!
45
5
 
26
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Тия даже не се и крият , че си купуват - бьлгария
44
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Иванчо Е ЗА СМЕТКА НА ТОВА ТЕ ЩЕ СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО И ЩЕ ПОСТАВЯТ ПРЕМИЕР КАКЪВТО ТЕ ИСКАТ. НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО.
43
2
 
20
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
Дори мамма на тате не дава безплатно.
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и посолството им да не ни измиват очите с тия пари за семки ами да вземат да ни доставят самолетите които сме предплатили преди три години,три милиарда лева!
41
3
 
17
 
! Отговори
Обам Бараков преди 1 година
Преди турски еничари, сега хамерикански. Чеституууу рая. Ще *** за идеалите и ценностите на чичко ви Сам хаха.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 8, да де дедо, това имах предвид, че главата не те слуша, 400 самолета е имало за 45г. общо. Никога не е имало стотици в движение по едно и също време.
39
5
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Тенгри кан - ех как си наизустил опорите на Масква! Молодец! Митрофановна ще те похвали. Твоите руски приятели едва минаха границата на Украйна, всеки момент и от там ще ги изхвърлят... но, ще "дойдат тук, а? Откъде? През Румъния, може би? Доста бой ще похапнат там. Или откъде бре? Ще ни спретнат "десант" ли? Нямат сили, освен да плашат с ядрено оръжие. Видя се конвенционално колко могат!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аспарухова България е мрътва честито
37
7
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Всички сте супер смешни, американци това, американци онова, ама когато Путин се храчи си отваряте широко устата
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните 30 години българите почтини ликвидираха без война сега искат да ни довършат с война в техен интерес, после като бонус и земята ще ни заграбят.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците им е много къса паметта и все боя си търсят забравиха бързо как миналата година падаха от колесник в Афганистан и пак им се пада.
34
5
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Добре би било за тея пари да понакупим Джавалини, Стингъри и артилерия. За друго няма да стигнат. Но, и това би било добре. И е много важно да ги подтикнем за Ф-16 втора ръка. После можем да ги модернизираме. Така и така се обучават наши пилоти. Една платформа се подържа по лесно от две. Да ползваме момента, ако имаме умели политица. Но не е много сигурно, а и струва ми се - има и други интереси.
33
5
 
14
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Досещате ли се, защо е тази спешна финансова помощ за модернизация? ;))) Някой трябва да бъде хвърлен срещу руснаците и следващите сме ние, заедно с поляците;))) САЩ ще воюват срещу Русия използвайки човешкият материал на бившият "Източен блок". Така, още по-бързо мъжете, които могат да правят и гледат деца ще намалеят, а афганите и сирийците ще ги заместят;))) Перфектна формула за геноцид! Но, нали младите и техните родители, това искаха?;))) Е, получавате го, дами и господа!
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Axa, gaнaйckи gapoвe... He, блarogapя!
31
2
 
5
 
! Отговори
Като гледам разходи- преди 1 година
те в Украйна за военно дело как летят, с 40 милиона долара можем да воюваме цял ден!
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеедно сме провалена държава като Украйна да взимаме американски заеми.
29
16
 
3
 
! Отговори
Русия ни мачка преди 1 година
Русия не е преставала да ни мачка от 1944г насам!