Американското посолство ни финансира за въоръжение

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително
7 окт 2022 16:52, Йоана Цонева
98
Американското посолство ни финансира за въоръжение
Снимка: БГНЕС

Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България. Това финансиране е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

Това съобщават от посолството на САЩ в България.

Това чуждестранно военно финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

За допълнителното финансиране се отчита приноса на страната като домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. Отчита се и предоставената "ценна хуманитарна помощ" за Украйна и предоставеното убежище на десетки хиляди украински бежанци.

Още по темата
От посолството цитират думите на посланика на САЩ в България Херо Мустафа: "Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност.".

Изявлението на посолството у нас идва часове след като излезе новината, че служебното правителство в последните си дни от мандата е поискало оферта за закупуване на изтребители "Грипен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УРА ЩЕ СЕ БИЕМ С РУСИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН И ТУК ЩЕ ОСТАНАТ САМО ИНДИЙЦИТЕ УРАААА
7
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2, СеСеСеРе и стотици самолети....... хахахаха, дедо пий си хапчетата, не се излагай. Ако имахме стотици самолети, щяхме да имаме хиляди пилоти, механици и тн., ама няма и никога не е имало.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега вече ще се оправи демографската криза
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са като герберите взимат милиони за ремонт прибират ги после им слагат глоба 100 хиляди. :-)
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не мислите че ви ги подаряват думата, финансират значи заем
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ги финансирахме американците с 3 милиарда близо за 3 самолета дето още не сме ги видели и на, снимка те с 40 милиона хахахаха
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ремонта на жълтите павета сидурно е повече от 40 милиона. Ние им дадохме милиарди, самолети, няма те ни дават 40 милиона с които да си купим тяхно оръжие за което ще трябва да теглим още милиарди заеми.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 милиона са горе-долу 1/3 от изтребител... Навремето СССР ни подкрепяха със стотици самолети.А и не е ясно какво точно ангажименти трябва да поемем по повод тези трохи...