ДБ предложиха ротация на шефа на НС, Лорер от ПП я одобри

Има такъв модел в Европейския парламент
19 окт 2022 18:34, Нели Христова
30
ДБ предложиха ротация на шефа на НС, Лорер от ПП я одобри
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ротация на председателския пост в парламента между кандидатите на двете най-големи партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", предлага "Демократична България. Идеята бе лансирана след заседание на ПГ от съпредседателя на коалицията Христо Иванов.

"Ситуацията е изключително вредна, защото не може да започне да работи НС. Ние сме внесли пакет от закони, България има нужда от бюджет, от закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост като минимум", обясни Иванов. Затова и ще предложат ротацията на предстоящия утре председателски съвет. На какъв принцип да става това, и на колко време - тепърва ще се изяснява.

"Предлагаме да излезем от политическата логика и да уточним една програма минимум от най-спешните задачи, на нейна база да постигнем съгласие за ротация. Има такъв модел в Европейския парламент. Това позволява решението да не е на база на политическа търпимост или нетърпимост, а да се свърши определена работа", заяви Иванов. И уточни, че трябва да има бюджетна и правна комисия. Целта ни е чисто процедурно да отпушим нещата, добави той.   

Идеята на ДБ за ротационно председателство на парламента, поделено между ГЕРБ и ПП, среща личното одобрение на Даниел Лорер от "Промяната". Пред "24 часа" той посочи, че има различни изходи от създалата се ситуация, както и формули как да се подходи. "Очевидно нито г-н Желязков, нито г-н Минчев могат да бъдат избрани, идеята на ДБ е взаимствана от напредналите демокрации, където важни постове се въртят между няколко кандидати, когато няма съгласие. Това определено е добра формула, това е личното ми мнение, до колко ше бъде възприето, не бих се ангажирал да прогнозирам", добави той.

На въпрос какъв би бил подходящият период за подобна ротация, Лорер посочи, че това зависи и от живота на настоящия парламент. "В Израел наскоро имаше точно ротиращи се министър-председатели дори, които не можаха да си довършат ротацията, защото правителството падна. Така че това трябва да бъде съобразено дали ще има правителство или не, така че всеки от тях да се възползва от поста", посочи бившият министър на икономиката и растежа в кабинета "Петков".

 "За ПП предстои дълга нощ, защото нашето ИБ ще заседава именно как може да отпушим парламентарната система от тук нататък, след като стигнахме до тупик, по време на който се изляха много емоции. Първата политическа сила ГЕРБ е в конвулсии, няма приятели в парламента и не е способна да изгради мнозинство за собствен председател", обобщи ситуацията бившият министър на иновациите и растежа.      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Златко преди 1 година
Ротацията за председател на Народното събрание не е записана в Конституцията, така че това би било нарушение на основния закон, но Христо Иванов нали е със спрени адвокатски права и не го осъзнава дори...
18
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
За поредн път Иванов показва, че за него политиката е като някаква детска игра и не взима на сериозно нещата
17
1
 
0
 
! Отговори
Борис преди 1 година
ДБ умеят да предлагат и да овикват другите, реална работа да вършат не могат, определено.
16
0
 
0
 
! Отговори
ох бе преди 1 година
Гениалните идеи на Христо, познавате ли ги :)
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Pиcтe, тa'a poтaция, ga нe би ga e kypoлaция?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Pиcтю, k'ъвтo e nyмnaл, вce тoй шe ce зaвъpтa kъge npegcegaтeлckoтo мяcтo...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкикиев отвръща на удара. Сега ще се прегърне с Нинова и онези чуждестранни геойове от премяната и атака на статуквото разбираш.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизате в договорка с ГЕРБ! Те да си намерят депутати! Ще сбъркате много, ако заработите с ГЕРБ !
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ристю да вземе да прочете Конституцията, че от четене само на грантови платежни се е позамъглил.
10
5
 
1
 
! Отговори
fact преди 1 година
убивай, война докрай, нито гербометър назад!
9
0
 
22
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Много лесно ще я отпушите парламентарната система като изтечете всичките в канала.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много *** идея на ДБ. Ако ГЕРБ се съгласят на това изнудване на следващите избори са трети.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ристйо много скоро ще ти замръзне мръсната усмивка
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детска градина!Всички срещу батко,щото ни бие.ПП са некадърни и нахални,безотговорни и некомпетентни!Днес го доказаха за пореден път и след поредните избори ще се види потъването на тези мошеници!
5
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато от ПП и ДБ говореха, през юни, че свалянето на председателят на Парламента Никола Минчев, а след това и на Правителството хвърлят България в политическа криза ГЕРБ, ДПС, ИТН се дуеха и наглееха.Хайде сега нека да се оправят,защото председател на Парламент си имаше както и Правителство.
4
3
 
14
 
! Отговори
Това преди 1 година
Е разумно предложение. Прави се в общински съвети в доста градове. Проблем е, че утре ще се скарат чии да е първия председател, защото се сменят 6 месеца обикновено, а втория може и да не председателства.
3
4
 
24
 
! Отговори
Чорбаджи преди 1 година
Толкова нагъл поглед има лорер.. как се появи и стана главна фигура при тия продажници.
2
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше Редовно правителство, избрано на Редовни парламентарни избори. ГЕРБ ги свалиха на 6-ия месец, защото им затвори кранчетата у не можеха да крадат. Сега да си носят отговорността.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези мазни Прокопиевски мутри...