МВнР призова за уважение към РСМ въпреки нападките й

Неприемливи са изказванията, които обиждат или провокират другата страна
20 окт 2022 13:08, Нели Христова
30
МВнР призова за уважение към РСМ въпреки нападките й
Снимка: БГНЕС

От Министерството на външните работи (МВнР) публикуваха позиция по повод скорошни публични изявления относно Северна Македония. В нея се казва, че България винаги се е стремяла към утвърждаване и задълбочаване на приятелството и добросъседството в отношенията със Северна Македония, като страната ни инвестира много усилия за реализирането на тази цел през последните години.

В тази връзка Министерството на външните работи отново подчертава, че всякакви публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи. Те не представляват официалната позиция на българската държава и опити да бъдат представени като такава са некоректни и знак на недобронамереност, се казва в позицията.

Независимо от множеството провокации срещу България и особено срещу българите в Северна Македония през последните месеци, считаме такъв говор за недопустим и изключително контрапродуктивен. Подобни изявления не са в интерес на българите в Северна Македония. Те отклоняват общественото внимание от справедливия и легитимен стремеж на българската общност за равни граждански права, особено за свободно сдружаване и отстояване на културно-историческото им наследство, се казва в позицията.

От МВнР призовават, в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., политиците и обществениците и от двете страни на границата да насочат своите усилия и послания към подпомагане на процеса за възстановяване на доверието и утвърждаването на добросъседски отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
До Булгур преди 1 година
Пак ще си напиша коментара. Чети д-р Г анчо Ценов и Павел Серафимов. Те описват истинската българска история. Един народ сме и сме наследници на най-старата цивилизация в света. Спрете с лъжите за татарите, защото нагнетяване ненужно напрежение между две съседски държави.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си изкарал абсолютно задължителният курс по ибрикчиство и национално предателство с пълно отличие нямаш никакъв шанс за кариерно развитие
17
9
 
4
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
Не само съм бил в Скопие и съм брал срама на доста българи в Македониа,но съм бил и то трайно и истински социализиран в много други държави по света. Ако ми препоръчваш да чета нашата измислена история,вярвай ми чел съм е,и най вече съм разбрал колко сме добри да създаваме история от това което ни се иска,а не което е било и е истина.
16
4
 
9
 
! Отговори
До Бул гур преди 1 година
Явно не си стъпвал в Северна Македония и по-точно Скопие, така че спести си коментарите, а прочети малко история!!!
15
14
 
5
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
Крайно време беше първо да видим себе си и чак тогава да критикуваме Македониа. В основата на омразата между двата народа стой българската позиция.Предизвикваме омраза чрез провокации и след това обвиняваме Македониа.Много заблудени псевдо патриоти в България,с промити мозъци.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно! Не трябва да им слизаме на чалгаджийско- комунистическото ниво!
13
2
 
9
 
! Отговори
и преди 1 година
тук трябва да отбележим, че тази официална позиция на Б-я и туй външно министерстово, трябва да е 1 към 1 с позицията на българите! българите не понасят тези "бивши" българи наречени македонци заради поведението им, т.е. тез дето се изказват от туй външно министерство да внимават малко повечко
12
2
 
5
 
! Отговори
България преди 1 година
вече има нов съсед................Велика Албания!!!
11
2
 
12
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Никакво уважение за тия национални предатели......................само бой за тях по дебелите кратуни................и да гледат ЕС през крив макарон!!
10
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Никакво уважение за бившите българи, настоящи сърби в РСМ. Само унижение и гърч.
9
1
 
20
 
! Отговори
киро преди 1 година
Че защо, след като те ежедневно обиждат българите? Ще им щадим чувствата ли? Големи л....йнари сте бе брат! Вместо да ги пратитие на м....ната им вие им целувайте задниците.
8
3
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Уважавайте макетата наште укропи, но мразете руснаците и подкрепяйте техните укропи ,позор !Тотален позор !България никога ,ама никога не е била в по-унижено положение никой на балканите не ни бръсне за нищо и си правят квото искат с нас !
7
3
 
17
 
! Отговори
татарофашист преди 1 година
Уважение на кредит не давам!Да си го заслужат!
6
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Уважението трябва да се заслужи.Не виждам макетата как може да бъдат уважавани. Никой не е в състояние да ме накара насила да уважавам такива индивиди,които толкова са озлобени, че са изгубили човешкия си облик.българин
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно, не сме достатъчно толерантни! Можем да понесем много повече от това.
4
2
 
12
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Няма как да стане.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези национални предатели са последните които ще уважавам някога!
2
4
 
9
 
! Отговори
истината преди 1 година
Уважавайте макетата, защото до 15 години ще са част от Велика Албания.
1
3
 
18
 
! Отговори
Баси преди 1 година
дупедавците!