Стоилов: Без ръководство НС не може да се занимава с друго

Не е възможно Народното събрание да има двама председатели
20 окт 2022 11:11, Елка Василева
6
Стоилов: Без ръководство НС не може да се занимава с друго
Снимка: архив, БГНЕС

Докато не се конституира ръководство на Народното събрание, то не може да се занимава с други въпроси и да включва други точки в своя дневен ред. Това заяви конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред БНТ.

Още по темата
"Не виждам някакъв конституционен проблем дотук. Ако става дума за нарушение, това може да се констатира само с решение на Конституционния съд. Депутатите си дават сметка, че първото заседание на НС не е завършило, защото според разпоредбите на Конституцията на първото заседание се избират председател и заместник-председатели", каза Стоилов.

Той заяви, че процедурата трябва да завърши с положителен резултат днес или най-късно утре, защото обратното би означавало невъзможност парламентът да продължи своята работа.

"Не е възможно Народното събрание" да има двама председатели, нещо като двама консули в Древния Рим, макар че някои партии имат съпредседатели. Държавните институции не допускат такова дублиране, но предполагам, че идеята на това предложение е да има последователни председатели на НС. За да стане това, трябва да има политическо споразумение веднъж и втори път да се фиксира срок, до който първият председател да прекрати своите правомощия, за да се избере следващ", уточни Стоилов.

Положителният резултат на избор на председател на НС не е равнозначен на мнозинство, коментира Стоилов. Оттеглянето на една от номинациите не решава въпроса, тъй като трябва поне още 2-3 групи да се присъединят към предложения кандидат на първата група.

"Възможно е обсъждането на кандидат от трета група, но тук не се преценяват толкова личните качества на кандидатите, а позиционирането на самите партии. Ако има воля в партиите с по-голяма представителност да подкрепят трети кандидат, това също е изход", каза конституционалистът.

Дали ще има база за сформиране на правителство ще стане ясно на консултациите при президента, коментира още той. Румен Радев не е ограничен със срок кога да връчи първия мандат. Според Янаки Стоилов, ако НС се справи с избора на председател, начинът да просъществува е да набележи три-четири основни задачи, които да реши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Въпрос от МВР ПЕРНИК преди 1 година
Стоилов защо на Главният Прокурор Иван Гешев жена му е бивша ЛРОСТИТУТКА на сводника Юрий Галев, това морално ли е!?