В продоволствена криза сме, не произвеждаме сами храната си

По думите му в момента не сме състояние да задоволим нуждата от основни храни
Обновена: 31 окт 2022 10:53 | 31 окт 2022 09:58, Йоана Цонева
68

Земеделците в България масово отказват да произвеждат продукция тази зима, заради високите цени на енергия. На този фон от Министерството на земеделието отпуснаха 64 милиона лева за подпомагане на животновъди и земеделски стопани, които са претърпели загуби в следствие на войната в Украйна.

"Няма защо да се притесняваме от зърнена криза. В България се произведоха 6-7 млн. тона зърно, а консумацията на населението ни е около 1,5 млн. тона. Трябва да бъдем абсолютно спокойни. Ще имаме да се нахраним, ще имаме и да изнесем. Фуражите също са обезпечени на 100%. Фуражите ни са с изключително високо качество. И тук няма да има проблем, въпросът е - на каква цена", заяви зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента има стагнация на пазар и няма заявки, а производителите не могат да получат свежи пари за продукцията и да обезпечат новото производство.

"Проблемите с невъзможността на Украйна да изнася зърно биха дали възможност да се раздвижи нашият пазар. Да започнем активно да изнасяме зърно и да получим приходи. Това е борсова търговия", посочи Джиков.

Състоянието, в което се намира българското земеделие - абсолютна продоволствена зависимост, говори за неправилно насочване на предоставените 20 млрд. за два програмни периода, изтъкна гостът и добави, че липсва елементарна наследствена отговорност от всеки следващ кабинет.

"На финалната права сме да отстраним над 400 забележки, които заварихме по Стратегическия план, за да може през 2023 г. той да бъде одобрен. Ако стратегическите планове през тези 3 програмни периода са подготвени от експерти, възможна ли е грешка и защо изпадаме в продоволствена зависимост?", каза още Джиков.

Той алармира, че в момента не сме състояние да задоволим нуждата от основни храни - фасул, грах, леща. Имаме над 50% внос на плодове и зеленчуци и огромен недостиг на млечни продукти и месо. Джиков настоя, че България е трябвало още 2018-2019 г. да заяви своята позиция относно това на какъв етап се намира нашето земеделие. Ние не произвеждаме това, което ядем, изтъкна зам.-министърът.

"Или има огромна сива икономика и производството на плодове потъва, или повече се гледа какви пари ще се приберат на декар. Имаме сериозен проблем с достъпа на земеделските производители до пазара и с липсата на адекватна работна ръка", подчерта Джиков.

"Имаме голяма част псевдопроизводители, които се интересуват само какви субсидии ще вземат", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
свободен пазар сме, ще изнасяме ток и зърно ,а ще внасяме мляко и месо
47
3
 
16
 
! Отговори
Фикретъ преди 1 година
Ами разходете се из българските земеделски земи, които са високосубсидирани от ЕС. Нявсякъде само бурени, но субсидиите са прибрани. Кой ги взима? Това го знаят всички, всички знаят кой и как взима субсидии. За малкото останали честни производители просто няма шанс на пазара. Честито на печелившите.
46
6
 
6
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен 53 И как точно ГЕРБ съсипа земеделието, бе рошков анонимен? Какво завари ГЕРБ в земеделието имаш ли хабер? Колко пъти си ходил на нивата, колко дръвчета си засадил или ниви изорал? Аман от безхаберници. А този служебен псевдоспециалист да си сдъвче дипломите ако ги има.
45
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
държава в умерения климат, да няма земеделие, ми изглежда като умишлено престъпление към народа и!
44
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как пък само България е прецакана от ЕС?... защо Румъния, Гърция, Португалия не им съсипаха селското стопанство, ами защото за тази криза са виновни местните ни политици, дерибеи, те не гледат просперитета на България, а на собствения си джоб! Тези продажници са герб, които ни "управляват" 12 години вече, окопали са се, а са некадърни и продажни!
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да благодарим на герб, че съсипа селското стопанство на България, че няма развитие!
42
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До"Това е по желание на ЕС. Искаха да ни отстранят от пазара и ни съсипаха селското стопанство" О, да помня страхотното селско стопанско през 2006г, когато ДПС не даваше стотинка субсидии на хората. Помня и страхотното земеделие през 1999г, когато 80% от земята пустееше. ДОста глупаво изказване, ако го няма ЕС 90% от земята ще пустее в България. Всичко е с ЕС субсидии трактори, комбайни, посеви, торове
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здрасти! Откриха топлата вода!Безполезни алчни некадърници!
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да мислите за разходите! Фокусирайте се на приходите!Защо при такава сериозна инфлация не ви говорят че ще вдигнат мин заплата и пенсиите?! А ви занимават с разходите на земеделците!
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нашите некадърни земеделци освен фуражна пшеница друго не можем .Едно мляко и сирене няма кой да направи внос на всичко отвън
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС бил виновен хахаахахах...моэъч.ни донори
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В условията на "глобална продоволствена криза", "глобално затопляне", да не произвеждаме сами храната си е като да нямаме никаква валута. Някакви се пробват да ни пробутат евро, за да печелят в "твърда" валута от глобалните политики по продоволствената криза. А политиките да не произвеждаме сами храната си са от времето на зората на демокрацията. Имаше един план "Ран-Ът", не е майтап, както се оказа.
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки се точи за свръхпечалби, а държавата спи - време е да се извади калъчката и всичко над 20% печалба да се накаже със огромни данъци, колкото по-голям процент толкова по-голям сатрап за тези нагли борсаджийчета. Големи играчи роди прехода ей не се наиграха все цакат и все прецакани ходят.
35
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е по желание на ЕС. Искаха да ни отстранят от пазара и ни съсипаха селското стопанство, освен зърнопроизводството и то само защото не могат да произвеждат достатъчно. Ако можехеха, щяха да ни съсипат и него.
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пуска жалейки без да дава решение, също като Юмручето.
33
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу ДПС и ГЕРБ, докато Полша и Румъния се развиха и вземат двойни заплати, ние гледаме турция били по-бедни, Албания, не искам мерило да ми е Турция и Албания и Босна - неразвити държави с нисък стандарт на живот.
32
3
 
19
 
! Отговори
след 45 години преди 1 година
КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ и 32 години ШИИ, резултатът е ДЕБЪЛГАРИЗАЦИЯ !
31
3
 
21
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Затова всичко украинско ще ядеме.Преустановяват се тарифните квоти на зърно, месо, млечни продукти и яйца, внос от Украйна.Производствените квоти за зеленчуци,плодове и животински продукти са малки. Така са се съгласили наще управници преди да се влезе в ЕС. Затова се внася много.
30
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се държи в робство един народ. Държава която не може сама да се изхрани е обречена.
29
7
 
52
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Защо не произвеждаме. С влизането на България в ЕС се наложиха квоти за земеделието и животновъдството,с които убиха селското стопанство.