Готвят ли се партиите за избори и ще има ли манипулации на вота?

След четири часа дебати депутатите приеха само наименованието на ИК
Обновена: 24 ное 2022 15:52 | 24 ное 2022 14:40, Камелия Цветанова
98

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки бурните страсти в парламента за четири часа депутатите приеха само наименованието на Изборния кодекс.

По време на дебатите законотворците си отправиха взаимни обвинения, че някой бързат да променят изборните правила, защото се готвели за бързи избори, а други, че подготвяли манипулация на вота.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова декларира, че са готови да гласуват против своите предложения и така да остане настоящата редакция.

Още по темата

„Ще продължи да функционира Обществения съвет към ЦИК, ще има разписан текст за район „Чужбина“, макар че няма методика за кандидати и няма да подкрепим предложението си заявленията да се увеличат, макар че има разминаване между подадените заявления и реално гласувалите след това“, посочи тя.

Надежда Йорданова от ДБ коментира,  че това което депутатите обсъждат трябва да се наименува Закон за разрушаването на доверието в изборния процес.

„Това, което внесе БСП е да дадем правото на хората да избират дали да гласуват с машина или с хартия, но на второ четене обсъждаме ограничаване на права в страната и в чужбина, закриване на Обществения съвет, което е изключване на гражданското общество, промяна на начина, по който се изчисляват мандатите в страната и всеки един от тези въпроси е фундаментален, защото променя принципите и заради това предложихме създаването на временна комисия, защото има въпроси, които трябва да бъдат изговорени“, отсече тя.

Искрен Митев от ПП заяви, че политиката е изградена върху отговорност и вносителите на тези промени трябва да понесат отговорността  за кражбата на гласове.

Съпредседателят на ПП Асен Василев отново призова да се оттеглят тези промени от Изборния кодекс и да се сформира комисия в НС, която да обсъди наново поправките.

„Да си направим двуседмично обществено обсъждане, да се гледа на първо четене и да говорим по същество, а не сега, когато се променят съществено предложенията“, каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че няма ли доверие в изборния процес, не може да има доверие в органите.

„В последните години има огромен дефицит на доверие. Този Изборен кодекс има нужда от промяна заради доверието. Една част от избирателите не отидоха да гласуват заради притеснението дали ще се справят с машините. Ние трябва да изградим такива правила, така че да улесним всички избиратели да упражнят правото си на гласуване. С всяко ограничение нарушаваме Конституцията“, отсече той.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова въпросът за промените в Изборния кодекс е въпрос на политическа стабилност.

„ПП постави условието, че ако минат промените, ПП няма да прави правителството на малцинството. Защо? Щях да се раздам, ако имаше такъв наплив, когато Тристранката не прие увеличение на минималната заплата. Нека да припомня, че в предишния НС, когато бяхме партньори с ПП и ДБ, внесохме същите поправки, но нямаше никаква реакция тогава. Тогава говорихме нормално и колегиално и нямаше офанзива срещу законопроекта. Значи, когато управляваш с една партия, тогава тя не е статукво, но когато същата тази партия постави същия въпрос и не управляваш с нея  тя вече е статукво и се е върнала в Средновековието“, упрекна тя позицията на ПП.

Нинова отсече, че 47% от българските граждани искат хартия, а 48 на сто искат машина.

„Нека да им дадем и двете“, призова тя.
 
„От ДБ как може да искате изтегляне на законопроект на второ четене, след като знаете, че не може, това е закононарушение“, коментира още Нинова.

Дебатите по промените продължават и в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните два избора за парламент бяха относително честни, но вече пак няма да имаме честни избори.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщат фалшификациите на изборите и купуването на гласове с тези хартиени бюлетини.
68
0
 
0
 
! Отговори
?! преди 1 година
Има ли нещо нормално в нашата държава>
67
3
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Шизофренията, страха, голямото шубе, ултиматумите, и цялата дандания, които правят тия /Отлично се знаят от всички кои са =тия=/ показват и ДОКАЗВАТ, ЧЕ БЕЗ пластмасовите кутии на Мадуро, тия са аут завинаги. ЗАТОВА УМНИТЕ И РАЗУМНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОКОНЧАТЕЛНО ДА ЗАБРАНЯТ КУТИИТЕ НА МАДУРО!
66
2
 
4
 
! Отговори
Манипулации има! преди 1 година
Трите предишни избора бяха определено фалшифицирани от служебните правителства на Радев! Това беше извършено с цел да се въведат некадърни политици, които да отвратят хората от парламента и да се върви към следващата цел на Радев - президентска република!
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Големите" партии да направят паметник на Арена армеец! и да го кръстят Арена Мошеник
64
2
 
2
 
! Отговори
ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН... преди 1 година
...МАЛКАТЕ И НЕЗНАЧИТЕЛНИ ПАРТИИ ДА СТАНАТ "ГОЛЕМИ" ----Е ДА СЕ НАМАЛИ БРОЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ../или %- на гласуващите/
63
3
 
4
 
! Отговори
ЕЛЕКТРОНЕН ФАШИЗЪМ преди 1 година
.....ТОВА Е "ЕЛЕКТРОНЕН МОНОПОЛ"---НАД ЦЕЛИЯ ИЗБОРЕН ПРОЦЕС , БЕЗ ПРАВО НА ИЗБОР НА НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ...!
62
2
 
3
 
! Отговори
"светата флашка преди 1 година
СПАСЕНИЕТО НА МАЛКИТЕ ПАРТИИ.....С НЕЯ ---ТЕ СТАВАТ ГОЛЕМИ....!
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения начин да има честни избори е да се направят явни.. И не е срамно...
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да се премахнат и хартиените банкноти... Ние модерна нация ли сме, или на старо пиле кожата.. Ще плащаме с биткойни..
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе друго си е да манипулираш машините с флашка.. Хем бързо, хем малко хора участват и излиза по евтино, хем сме в крак с прогреса...
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези хартиени бюлетини само ще откажат още хора да гласуват - половин милион отказали се заради фалшифицирането на изборите при гласуване с хартиена бюлетина.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако променят закона за изборите, ще се получи така, че ако гласуваш за партия различна от ГЕРБ и ДПС, гласът ти може да се преброи не за партията, за която си гласувал, а за ГЕРБ или ДПС, а може да го обявят за недействителен.
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При хартиените бюлетини има измами и то много, има и голям купен вот. При машинното гласуване изборите са значително по-честни. Това са фактите
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах хартиената бюлетинка на мафиота е любимка
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е ясно за какво е тая дандания всеки ден празно бръщолевене казвайте ги отначало кмво мъчите хората с машинно гласуване незнам си кво
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов и Доган се оказаха най-успешните политици в България. И Нинова. И Станишев се застоя, а харвардците за 7 месеца се самосвалиха.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всички в държавата работеха с толкова ниска производителност като тези от НС, отдавна да е фалирала България. И тези хора получават най-високите заплати.
51
4
 
2
 
! Отговори
ББ от Б преди 1 година
Еееее ще манипулираме, иначе как ще спечелим с много?!Ето вече се задава и хартиената бюлетинка, тя ми е любимка......