Петков обвини ГЕРБ в политическа импотентност, ПП пък били нагли и аматьори

След 4 часа дебати - Донев не е длъжен да внася нов бюджет
30 ное 2022 14:35, Александър Попов
149
Петков обвини ГЕРБ в политическа импотентност, ПП пък били нагли и аматьори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След над четири часа дебати и спорове народните представители не приеха декларацията на Продължаваме промяната за внасянето на Законопроект за държавния бюджет за 2023 г. от Министерски съвет. Това стана с 86 гласа "за", 127 гласа "против" и 1 "въздържали се", предаде БГНЕС.

Преди това гласуване обаче депутатите си размениха множество аргументи "за" и "против" внасяне на нов бюджет от служебното правителство, както и редица нападки едни между други - коментираха се политиките на предишното правителство и отражението им върху държавата.

Кирил Ананиев от ГЕРБ обясни, че предложението на Продължаваме промяната за дефицит от 3% няма как да се осъществи, защото в ситуацията, в която се намираме няма как с вкарване на нови разходи за 2023 г. да се получи дефицит от 3%. "Нека да бъдем реалисти, а не популисти", каза той и призова да не се възлага на служебното правителство да внася бюджет, в който трябва да има рестриктивни действия, невъзможност да се изпълняват програмните програми на министерствата и да се създава хаос в държавата.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че предложението им за дефицит от 3% е породено от двата проекта на бюджет на служебното правителство, в който са записани съответно 3% и 6% дефицит. "Искаме най-отговорно да се внесе проекта с 3%", подчерта той и добави, че след това ще може експертно да се разгледат всички предложения за постигане на три процента дефицит.

Кирил Ананиев от ГЕРБ отговори, че няма детайлно разработен бюджет с 3% дефицит.

"Този бюджет не е разработен с класическия смисъл на разработване на бюджет", обясни той. Ананиев поясни, че категорично не приема да се прави бюджет на сгрешена макроикономическа прогноза.

Петър Чобанов от ДПС от своя стана направи предложение, което може да отговори възможност за консенсус. "Какво показват числата и дали служебният кабинет заблуждава, не не заблуждава", подчерта той. Чобанов уточни, че приетото като политики тази година има отражение върху дефицита. "Имаме основание да смятаме, че сме изпуснали дефицита и догодина може да достигне 11 млрд.лв. Това, което актуализацията на бюджета не представи е средносрочна рамка", категоричен е той. Депутатът от ДПС посочи, че задачата им не е да се състезават по популизъм. Той предложи в декларацията думата "незабавно", да бъде сменена с "в рамките на един месец". Това се отразява на това кога би следвало служебното правителство да внесе нов бюджет, ако декларацията на Продължаваме промяната бъде приета.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев зададе само един въпрос към ДПС, а именно: "Ако се приеме тази редакционна поправка бихте ли приели декларацията", попита той, но въпросът му остана без отговор.

Красимир Вълчев от ГЕРБ категорично заяви, че най-добрата социална политика е да не се счупи държавата.

Александър Иванов от ГЕРБ поясни, че хората довели държавата до това състояние и гражданите до обедняване сега четат тези и морал на тема финансова дисциплина и финансово управление на държавата. "Това го наричам много нагло поведение", категоричен е той.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев уточни, че това, което ГЕРБ са предлагали в последните години е "една стабилна бедност".

Димо Дренчев от Възраждане заяви, че не е работа на служебното правителство да прокарва политики, а бюджетът е именно това. "Приходите, които залага Асен Василев няма да бъдат изпълнени. Опасно е тук да отваряме бюджета, защото ще направим нещо, което никой няма да може да го изпълни. Няма да подкрепим така предложената декларация", каза той.

Цончо Ганев от Възраждане посочи: "Призоваваме да има постоянен бюджет, но от правителство с мнозинство, което да носи отговорност", каза той. Ганев дори нарече ПП копие на ГЕРБ и посочи, че в ПП има бивши кадри на ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ поиска Ганев да оттегли думите си, защото е обидно Продължаваме промяната да се сравнява с ГЕРБ.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че на 28 юли тази година 11 души от Възраждане са гласували за актуализацията на бюджета и ако са имали нещо против са можели да го кажат. "Ние за разлика от ГЕРБ не сме политически импотентни", отбеляза той.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ се включи в дебата и подчерта, че декларацията на Продължаваме промяната е нелегитимен акт, особено когато удължаването на бюджета вече е прието на първо четене и тече и гледането му на второ. "Внасяте проект на декларация на 1 ноември и задължавате правителството да внесе проект до 31 октомври. Мисля, че въпросният документ, проект ще се изучава, както и всичките ви действия във всички правни факултети като злокобен пример за системен правен нихилизъм. Аматьори бяхте аматьори си оставате", каза тя.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков обясни, че за 60 дни ГЕРБ са показали абсолютна политическа импотентност и не могат да направят правителство. "Срам", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
4 преди 1 година
Данчо Мунтата каза на Асан Въсилив, че човешките души не умирали и с това разреши един хилядолетен въпрос на науката и религията!Във връзка "мъртви души " в изборните списъци!
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 107: Краварите не ги мисли, имат армия и 23 трилиона икономика с валута която сами си определят колко струва. Гледай Белгия, Италия и подобни държави как ще се гънат след години ляв либерализъм. Мюслитата ще почнат да лудуват като им спрат помощите а това време наближава.
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един българин: Късопаметен си. Или не помниш как крадлив Дедо дойде и той така на власт ? Само че при крадлив Дедо имахме 7% растеж и дпс и бсп, така наречената тройна коалиция крадяха като невидели. Защо някой очаква нещо по-различно ?
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПП-грабителите на Бг: Това го чета за всяка една управляваща партия от 2005та насам и тия дето го пишете предлагате някви *** наркомани. За справка Сидеров, Костадинов.
89
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Кой как иска да управляв:Киро ,Асен и компания искат да копират американците, гърците и италианците. Дългът им е доста над БВП. Това значи да мислиш само за себе и май-ната им на наследниците.Всеки американец дължи на държавата над 200.000 долара, да ама те си имат печатница за долари без лимит, което скоро всички ще усетят.Гърците и италианците са галеници на ЕС, опрощават им дългове Нас не ни броят за живи и ще закъсаме.ГЕРБ,ДПС , са консервативни партии и не могат да допуснат живот на кредит
88
5
 
13
 
! Отговори
g преди 1 година
Хора, осъзнайте се. Погледнете Киро. Умният и образован човек веднага ще усети, че той е пълен олигоф.ен и абсолютен профан. Този разсипа България само за 7 месеца.Тези, които излизат да крещят на неговите митинги са служители на Прокопиев и назначени от него на държавна служба. Пригласят им едни и същи неудачници и безработни откачалки.Те не са народа
87
2
 
2
 
! Отговори
тия преди 1 година
в НС до кога ще лаят-ей нямат срама-това е пап,ач
86
2
 
11
 
! Отговори
независим преди 1 година
Колкото и платени тук да се опитват да очернят, тези които са против: Борисов, Радев и Копейкин,Нинова и ДПС - истина е една: България е най-силно свързана като икономика с Русия и сме най-бедните в ЕС; Най-малко осъдени политици за корупция и сме с най-ниски доходи, продължителност на живота и най-лошо качество на живота, най-мръсен въздух и най-голяма разлика между бедни и богати. Извод: Връзката с Русия води до просия...
85
4
 
11
 
! Отговори
Тъжно преди 1 година
Ставам,пускам телевизора - там Насти.мир Онаниев ( nasty = противен,отвратителен) , изпитвам гадене , сменям канала - там гелосания Про100 Киро ръси нелепици и отвращава ще-повече..., изключвам телевизора , бъркам в джоба -само стотинки,мисля си : "Защо престанахме да сме нормална държава и я подарихме на Nastyмир Онаниев и Про100 Киро?"
84
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирето го мразя безплатно. Пускам дежурната псувня по негов адрес и тръгвам на работа. По-леко ми е на душата, но дълго време "управлението" му ще ми тежи.
83
4
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Разбира се, че за политическите бичетата на БСП всички други политици са политически импотентни...Въпросът е дали имаме нужда от бичета или от политици...Бичетата и биковете в политиката ги изследвахме в последните 70г. и с голямо неудоволствие установихме безусловната им непригодност за политиката..Време е нещата да си застанат по местата - бичетата в яслите, политиците в политиката! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
82
7
 
18
 
! Отговори
ПП-грабителите на Бг преди 1 година
Петков си мисли ,че народа помни 3 дена . И вини всички за безобразното си управление и подписите ,които сложиха за закриване на ТЕЦ овете и спиране на покупка на ядрено гориво от руски фирми което значи края на 2024 г. оставаме без ток.С този предизвестен фалит на държавата няма кой да се справи за съжеление пак 2024г. ще връщаме милярди за недовършените проекти замразени и съботирани от ПП.За комисиионните от газа да не говорим зашо не е впроцедура за сваляне на имунитета заедно с Асен?
81
1
 
5
 
! Отговори
Хубава снимка преди 1 година
Гражданин се опитва да се разбере с комуниcт (данчо ментата)
80
11
 
6
 
! Отговори
ВАЖНО, ПРОЧЕТИ! преди 1 година
Вредните от ГЕРБ смятат, че като се облекат в хубави дрехи и думи, ще успеят да въздействат върху бедния и гладен народ, който се надява някой да му оправи живота. Живота трябва да си го оправите сами. Да сте независими и да имате материална независимост. След това ще видите дали ще гласувате за ГЕРБ и дали ще се надявате някой да ви оправи... умните ще разберат този коментар.
79
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков знаеше, че в НС има група ученици, защото Вигенин го обяви, но това не му попречи да се излага с *** думи.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛЕДВА:С ДЪЛБОКО УВАЖЕНИЕ КЪМ БИТКИТЕ ВИ,КАКТО И КЪМ ПРЕКРАСНИТЕ ВИ КАЧЕСТВА НА ВИСОКООБРАЗОВАНИ И ИНТЕГРИРАНИ КЪМ СВЕТА ХОРА,ЗА СПАСЕНИЕТО НА БГ ОТ ГИБЕЛ,ОСОБЕНО ДУХОВНА,ЧЕ ТЕЗИ ВЛАСТЕЛИНИ КРИМИНАЛИЗИРАТ ДОРИ С НАСИЛИЕ ВСЕКИ ЧОВЕК!НАУЧИЛИ СЕ ДА СЛЕДЯТ 24ч.,С ПРИКРИВАНЕ И НАСИЛИЕ ТРУДНО ДОКАЗУЕМИ!ПРАВЯТ ВСИЧКО ЗАБРАНЕНО С ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ВСЕ В КАЧЕСТВЕНИ ХОРА СЕ ЦЕЛЯТ,ОТ ДОСТА ГОДИНИ,ТА ПО-ЗЛЕ НЕ МОЖЕ И ДА Е-СРАМ И ПОЗОР!ИГРАЯТ С ЧУЖДИ ЗЛОДЕИ! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И БОГ ДА Е С ВАС И БГ! ОБИЧАМЕ ВИ!
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашната система няма как да не е отвсякъде гнилоч. Защото реално е система на БЮРОКРАТСКИЯТ ФАШИЗЪМ. Това явление няма преборване отвътре, както всички амбициози за властови постове и длъжности клиширано твърдят. То е вид конспиративен саботажен тероризъм. Изкоренява се от раз, чрез силово налагане на нова система, непозволяваща методи и практики, каквито са сега съществуващите.В този смисъл няма нужда от чесане на езиците по темата за корупцията и шуробаджанащината.
76
2
 
12
 
! Отговори
няма име преди 1 година
Ти бе кирка?Още ли в българия? Изчезни от където си дошъл?
75
7
 
21
 
! Отговори
СТОП НА ПРОМЯНАТА.!! преди 1 година
ПП ДА ВЪРНАТ ДВЕТЕ ИЗГУБЕНИ ГОДИНИ ОТ СПОКОЙНИЯ ЖИВОТ НА НАРОДА...!!.......... СТОП НА ПРО100ТИЯТА....!!
74
5
 
21
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Какво ви става , бе, българи ? От глупост сложихте един неживял в България мошеник -Про100 Киро , за мин. председател ! Срам ! Тоя некадърник разруши тотално държавата , вкара ни в дългова криза за сто години напред, унищожи институциите и законността ...и отново иска да управлява !!! А ти, народе ***, пак ли ще го избираш ??? Защо не е в затвора това л.а.й.но ???