НС върна хартиената бюлетина, Асен Василев напусна залата

Предложението беше прието със 124 гласа "за", 95 "против"
Обновена: 1 дек 2022 16:41 | 1 дек 2022 16:22, Нели Христова
284

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народните представители приеха от следващите редовни избори да се гласува с хартиени бюлетини, предаде БГНЕС.

Очаква се следващите редовни избори да бъдат местните – за кметове и за общински съветници и на тях да се гласува само с хартиена бюлетина. Ако има отново предсрочни парламентарни избори, то на тях ще се гласува смесено – и с машини, и с хартиени бюлетини.

Предложението беше прието със 124 гласа „за“, 95 „против“ и нито един въздържал се.

Костадин Костадинов обяви, че ПГ на „Възраждане“ не подкрепи въвеждането обратно на хартиената бюлетина, защото на последните местни избори, които се проведоха през 2019 г., е имало няколкостотин дела за обжалване, като направената експертиза е установила, че „са използвани химикалки със симпатично мастило“.

"Не е важно как се гласува, а кой контролира броенето накрая", заяви той.

Асен Василев от ПП заяви, че не вижда причина повече да стои в зала след това решение.

Хамид Хамид от ДПС обясни, че текстът, ако бъде приет в преходни и заключителни разпоредби, ще действа за местните избори, а не при предсрочни парламентарни, и е обвързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които предлагат, трябва да има какво да сканират.

В същото време депутатите одобриха и предложението на правната комисия  избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от "БСП за България", последва остра реакция от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", размяна на реплики, процедури по начина на водене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
17
 
! Отговори
Към протестърите преди 1 година
Пак ли ще скачате и опикававате Орлов мост ?
145
5
 
17
 
! Отговори
анонимен до 143 Анон преди 1 година
Не инфлацията и войната даде втори шанс на ГЕРБ, а абсолютната некадърност на промяната, демагогия от висша класа, погазване и непознаване на законите, доказана алчност, уреждане на високи постове на роднини и приятели, издънки със сключени договори ощетяващи България години напред, постоянни лъжи, високомерие без никакво покритие и куп други издънки
144
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов и Възраждане подкрепиха прокарването на пътя за хартиената бюлетина. Да не се правят на интриганти. Знаем ви номерата, с които се гаврите с хората. Създавайки плаващи мнозинства, използване на въздържал се от гласуване, и не явяване на работа. С цел зъздаване на плаващи мнозинства за приемане на удобни за мафията законопроекти, като този за хартиената бюлетина.
143
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоталитаризмът се завръща.
142
6
 
21
 
! Отговори
11 преди 1 година
Аве той убаво напуснал залата, ама може ли и да не се връща изобщо?
141
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП умират от яд, че им спряха кражбите и повече няма да могат да фалшифицират изборите!
140
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо дано е напуснал залата завинаги
139
9
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тоя като е напуснал залата , най-добре за България е хич да не се връща. Най-добре е К. Петков да го последва.
138
21
 
12
 
! Отговори
Динамичен човек преди 1 година
С таз хартия... няма прокопсия...Ставаме кат Русия.... пълна гюдерия...
137
6
 
15
 
! Отговори
Българин! преди 1 година
До 116: ПО-СКОРО ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ! Още когато се прокарваше машинното гласуване ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ВЪВЕДЕ В ЗАКОНА - ВСЕКИ ИЗБИРАТЕЛ ДА СИ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ГЛАСУВА НА ХАРТИЯ ИЛИ НА МАШИНА! Ама не го направиха, щото е МНОГО ПО-ЛЕСНО ДА СЕ СМЕНИ ЕДНА МАШИНА ИЛИ ДОРИ САМО СОФТУЕРА И', ОТКОЛКОТО ДА СЕ СМЕНЯТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БЮЛЕТИНИ! Далеч съм от мисълта, че при хартиените бюлетини НЯМА МАНИПУЛАЦИИ! Проблемът обаче е, че разни "гении" като тебе си мислят, ЧЕ ПРИ МАШИНИТЕ НЯМА! И В ДВАТА СЛУЧАЯ ИМА!
136
12
 
6
 
! Отговори
Баба Ве Це преди 1 година
Сега,баба с хартийка ще си изкарва хляба !
135
14
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
почва се купуването на индии-ските махали това е позор избори 2023 гзабрана за гласуване в турция
134
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова време миналата година за да се въведе електроно гласуване и толкова време сега да се върне хартиената бюлетина. Скъпи прескъпи МОИ депутати, учудващо е глупостта която ви е споходила и вероятно вече нищо не може да се направи за това. Загубихте ценно време в нищожно боричкане, а България кърви, българинът кърви. От тук нататък легитимността ви е компрометирана и няма да можете да възвърнете доверие, никога. Бъдете здрави и весела Коледа
133
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката нагъва пържоли с гъби по 3, 50 лева за брой.Взима 2 милиона от субсидията.По 200 000 на месец.
132
2
 
18
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 135 - а стига вече плямпахте глупости. Киро ви вика хоп и вие веднага скачате първосигнално. По маалите за които говориш, машините не затрудняват пазаруването. Там просто затварят секцията и тартора гласува "от името на всички". Машините не помагат никому. Но пък, направилата ги фирма - нека уточним - не на Мадуро, а на Уго Чавес /в последствие, интернационална/ се замеси в доста манипулации с гласове по света. Примерно в Уганда. Та не е ясно дали пазаруването не е през тях.
131
1
 
31
 
! Отговори
Бай Кано преди 1 година
Този напуснал залата, онзи нещо не разбрал, трети недоволен, ама заплатите си ги взимат, а кофтетата ги купуват за 0.55ст. в това НС. Това са нашите депутатчета.Жалки,жалки,та да ги оревеш живи.Балкански сладури.Пусто и дърво.....
130
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се отървем лесно от ГЕРБ. Бяхме ги победили, но инфлацията и войната им даде втори шанс. Сега пак трябва да се борим.
129
14
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
дпс и гроп яростно защитават позициите си !..Те "де юре" изпускат централната власт,но НЕ ПУСКАТ МЕСТНАТА!!!!...За това са въвели САМО КНИЖНИТЕ на местните "избори",защото те се манипулират най-лесно,а споменатите имат железен опит в това. А за парламентарните са проявили "снизхождение"-може И с машини..Що се отнася до бесепарите,те допускат една фатална грешка:..-Мислят си,че електората им е от сакати и болнави старци,които изпитват ужас от машините...Което поне за мен е необяснима заблуда..
128
3
 
12
 
! Отговори
Кир... преди 1 година
До сега с машините Ко пречеше да си пазаруват гласове! А даже кирчо-кода си купуваше депутати и това са факти а не съчинения!
127
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега остава да разберем дали ПП и ДБ ще минат 4 % бариера за влизане в Парламента