НС върна хартиената бюлетина, Асен Василев напусна залата

Предложението беше прието със 124 гласа "за", 95 "против"
Обновена: 1 дек 2022 16:41 | 1 дек 2022 16:22, Нели Христова
284

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народните представители приеха от следващите редовни избори да се гласува с хартиени бюлетини, предаде БГНЕС.

Очаква се следващите редовни избори да бъдат местните – за кметове и за общински съветници и на тях да се гласува само с хартиена бюлетина. Ако има отново предсрочни парламентарни избори, то на тях ще се гласува смесено – и с машини, и с хартиени бюлетини.

Предложението беше прието със 124 гласа „за“, 95 „против“ и нито един въздържал се.

Костадин Костадинов обяви, че ПГ на „Възраждане“ не подкрепи въвеждането обратно на хартиената бюлетина, защото на последните местни избори, които се проведоха през 2019 г., е имало няколкостотин дела за обжалване, като направената експертиза е установила, че „са използвани химикалки със симпатично мастило“.

"Не е важно как се гласува, а кой контролира броенето накрая", заяви той.

Асен Василев от ПП заяви, че не вижда причина повече да стои в зала след това решение.

Хамид Хамид от ДПС обясни, че текстът, ако бъде приет в преходни и заключителни разпоредби, ще действа за местните избори, а не при предсрочни парламентарни, и е обвързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които предлагат, трябва да има какво да сканират.

В същото време депутатите одобриха и предложението на правната комисия  избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от "БСП за България", последва остра реакция от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", размяна на реплики, процедури по начина на водене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До опетков: Ти не познаваш конституцията. Чети: Чл.84.Народното събрание: .... 6. избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение-Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;
205
0
 
2
 
! Отговори
Абе идиот кръгъл преди 1 година
каква партия на безпартийните ти е в малката пимпонка...та те взаимно се самоизключват.
204
1
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Скоро няма да им прават протест, а ще ги изметат до последния депутат
203
5
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Квото и да въвеждат никой няма да им гласува, тиквената партия скоро ще изпадне като НДСВ,СДС,патриотари .А народа би гласувал електронно, тогава съвсем тиквената партия ще даде фира.Така или иначе скоро се създава партията на безпартийните и сегашните партии изпадат, всичките ще дадат фира
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нашите велики умове в НС вземат да попитат ИТ сферата в България, заради която половината ЕС и САЩ си откриха офиси тук, щяха да получат много *** отговор как да организират гласуването така, че да е невъзможно за фалшификация, прозрачно и да се избегне изобщо хора да броят каквото и да било. ЦИК няма да съществува. Прави се блокчейн гласуване, като за да гласуваш се оторизираш с лична карта в четез за лични карти навсякъде където има такива - банки, държ. ***. итн. Резултати в реално вр
201
0
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен Не познаваш конституцията. Основната задача на НС е да прави закони. И да контролира изпълнителната власт. Не е казано, че е длъжно да избере правителство.
200
1
 
10
 
! Отговори
До 217 преди 1 година
Вие сте расист и ксенофоб, аз да питам как може нормален човек да избира и гласува за две партии като ПП и ДБ които се пишат за десни веднага след като са се съешили и имат 100% съвпадение с БСП/БКП?
199
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ококорен е , щото отзад зора е голям....
198
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е възможно изобщо след всичко, което знаем за ДПС да търпим тези турци в политиката.Махайте се от Бг,бе мишки.А оня червей дето беше в Одс, в затвора.Ментата.Депутат с прякор ментата.И искате парламентаризъм.
197
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
феновете на бойко дпс и бсп са ретардирани
196
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците са би като руснаците в Украйна.Ще ни запалят война и Турция ще нахлуе.Ще искаме помощ от Сащ и ЕС срещу турците.
195
7
 
17
 
! Отговори
Кики Пракопа преди 1 година
Киро врещи като някоя надрусана прост_итутка с пица на кристали. Къса си ризата от парламентарната трибуна и бие по масата и се сърди като някоя повлекана на която не са и дали бибероната. Ай сиктир бе парапет лови самолета за Канада истерик нйеден. Де снежни топки де камъни по тая куха кратуна пълна с харвардски бълвоч.
194
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турци-вън.ДПС е антиконституционна партия.
193
5
 
14
 
! Отговори
Кики Прокопа преди 1 година
Айде Киро Парапета и Асен Сюнета да го ду_хат... ха ха хартиени бюлетини...
192
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коалицията герб-дпc е cрам за държавата и за народа, безобразни крадци на вот и еврофондове.
191
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този изборен кодекс, който не е влезнал н НС само той не го е променял. Честата промяна на закони води до непредвидимост за страната и съответно намаляване на инвестициите. Отделно се чудя и на гласоподавателите на всички партии и на едните и на другите. Та тез 240 наглеци избрани с минимален брой гласове ви съдират и последната кожа от гърба, цените скачат всеки ден, а вие се карате за бюлетини. Бой трябва да всички и вън от НС
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нови машини, сега да сканират хартийките те няма ли да се манипулират? Тук печели само Мадуро.
189
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам ще успее ли тази млада партия но трябва да обърне целия ни политически живот с хастара нагоре.Камък да не остане
188
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека с хартия и писалка в ръка се оказа по-силен от машината!!
187
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата задача на всяко Народно събрание е да избере изпълнителна власт. Ако народното събрание не се справи с тази задача, всяка законодателна дейност е узурпация от 240 нефелни депутати.