Пенева: Важно е да не се допуска сумиране на вот

Това дава възможност за грешки и манипулации
1 дек 2022 15:06, Росен Стойчев
2
Пенева: Важно е да не се допуска сумиране на вот
Снимка: БГНЕС

Искахме да не се допуска сумиране на хартиените и машинните резултати в общ протокол, което вече доведе до обърквания. Сега отново ще има този недостатък - преброителите ще сумират резултатите и това дава възможност за грешки и манипулации.

Още по темата
Това каза за Нова Нюз Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

"Дори да няма Обществен съвет към ЦИК, ще продължим да работим като организации както досега. Форматът, по който ще бъдем обединени, няма значение. Ще продължим да се събираме, да споделяме мнение и да произвеждаме анализи и становище. Може би нашето мнение не се харесва на някой, може би на ЦИК", посочи Пенева.

Според нея съветът дава препоръки по оптимизацията на процеса на изборите. "Ще наблюдаваме честността и прозрачността на изборния процес. Ние не получаваме възнаграждения, отделяме от свободното си време, за да работим за обществения интерес. Главният недостатък на машинното гласуване е притеснението на някои избиратели от гласуването така. Затова приканвахме да има обучение. Доверието в технологията на преброяване също е проблем и се бори с извадково броене пред наблюдатели и медии. Може да се опрости и протоколът", смята тя.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
3
 
! Отговори
Майора преди 3 месеца
Абе Пенева и ти ли защитаваш машинното гласуване? Но явно не ти е ясно че машините на "Смартматик" са отречени за гласуване в цяла Европа , защото ноже да се манипулирати всеки може да смени ХЕШ кода! Да не говорим че не по мое мнение а на други , машините са отчитали десетократно повече гласове за някоя партия! И каква манипулация може да има след като в комисиите участват представители на всички партии и застъпници!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важно е, че от 3 години насам 70% от народа осъзна, че тия в политиката не стават дори за тоалетна хартия и спря да гласува за упадъчен материал.

Спонсорирани публикации