Захариева: Заплатите в МВнР могат да скочат с 30%

От ГЕРБ ще отправят питане към Донев по въпроса
1 дек 2022 09:42, Петя Славова
34
Захариева: Заплатите в МВнР могат да скочат с 30%
Снимка: БГНЕС

На протест излязоха вчера служителите на МВнР с искания за по-високи заплати. Демонстрантите заявиха, че исканията им са от месеци.

С проблема им решиха да се заемат от ГЕРБ, които ще отправят питане към служебния министър-председател Гълъб Донев за увеличение на заплатите им.

Според прогнозата на председателт на Комисията по външна политика и бивш външен министър на България Екатерина Захариева, заплатите могат да нарастнат с около 30%.

Още по темата
"Истината е, че заплатите на Министерството на външните работи са по-ниски от средните в администрацията", призна Захариева.

Това не се отнасяло за всички служители, но по-младите дипломати определено били с ниски възнаграждения, допълни тя. Бившият ресорен министър заяви, че за 4 години заплатите на служителите скочили с 45%, но в последните две те не са помръдвали.

Захариева обаче твърди, че ако нов държавен бюджет бъде внесен преди да има сформиран редовен кабинет, ще започне предизборно раздаване на пари и има риск държавата да бъде фалирана. Депутатът увери, че най-голямата партия в парламента ще направи всичко възможно да бъде създадено редовно правителство.

Тя коментира и темата Шенген, след като в сряда вечерта президентът Румен Радев проведе разговор в нидерландския си колега Марк Рюте. Според председателя на външната комисия в парламента няма как да бъдем възприемани на сериозно, при положение, че не можем да съставим стабилен редовен кабинет. "Това пречи на решението за Шенге", категорична е Захариева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
23
 
! Отговори
данъкоплатец преди 1 година
за чиновниците от министерствата държавата реално не плаща никакви данъци и осигуровки, от друга страна щатът е изключително раздут, имат ведомствени столове на символични цени, държавни бази за почивка пак на съществено по-ниски от пазарните цени, неясни задължения, за сметка на това ясна пътека на кариерно развитие, с кото им вдигат и заплатите. Ако съкратят 25% от тези мързеливи и нагли чантаджии, хем ще има да се вдигнат заплатите на тези, които останат, хем ще има хора за частния сектор 1/2
6
1
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Могат да скочат, ама няма. Готви се "шоковата терапия" на Балцерович.
5
0
 
27
 
! Отговори
akud преди 1 година
с това изявление захариева купува ли си гласове за предстоящите избори???
4
0
 
15
 
! Отговори
коко преди 1 година
на тея дето имитират някаква работа ще им вдигнат заплатите реално по данни с % над инфлацията за страната - на къде отива тоя свят?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По министерствата, за да не губят връзка с реалността и да са мотивирани да работят, трябва заплатите им да са колкото минималната за страната. Така ще са мотивирани да работят и да се повиши минималната заплата.
2
0
 
23
 
! Отговори
Кире преди 1 година
А нас, с чиито данъци ще ги плащаш пита ли ни? Или сме рая само за скубане.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите хубаво, а работата и ефективността кога ще скочат?