Министерството на отбраната е готово със списъка на въоръжение за Украйна

България няма как да даде комплексите C-300
2 дек 2022 10:08, Нели Христова
79
Министерството на отбраната е готово със списъка на въоръжение за Украйна
Снимка: БГНЕС

Вече готов списъкът с въоръжение, което България трябва да предостави на Украйна, съобщават от програма "Хоризонт" на БНР, позовавайки се на "отлично информиран източник". Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка.

Избраният за помощ на Украйна вариант ще е класифицирана информация. Но решението трябва да мине през правителството и парламента.

Според Тодор Тагарев - военен експерт и бивш служебен отбранителен министър, България вече има практика със споразумения за военна помощ за силите за сигурност на Афганистан.

"И само по едно от тях ние сме изпратили стотици тонове помощ с леко въоръжение и боеприпаси за леко въоръжение, минохвъргачки, такива неща. Но с такива тонове, без да има парламентарно решение, без да има парламентарен натиск."

А решенията министерството на отбраната е вземало само.

Още през февруари военните пък са имали готовност да кажат какво могат да дадат на Украйна. Но към онова време действаше решението само за военно-техническа помощ.

До момента се знае, че пратката ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" самолети американски Боинг С-17. По думите на украинския посланик у нас Виталий Москаленко списъкът е дълъг и сериозен. Това са артилерийските оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

България няма как да даде комплексите C-300 заради нуждите за охрана на стратегически обекти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
България на която и страна да е заставала във войните, винаги е губила територии. Надявам се Украйна е наясно с това. Късмет :)
27
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде дано с нашата помощ да размажат агресора и да бъдат принудени да се изтеглят. Ако може и са си махнат пипалата и от България !
26
5
 
23
 
! Отговори
Илиев преди 1 година
Сега оръжие, а след време ще поискат от България и жива сила!Да ни пази Бог!Сигурно е че такива като Тагарев няма да отидат на фронта!
25
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера Италия гласува да продължи военната помощ за Украйна до края на 2023г.! А нашите копейковци си мислеха че Мелони много им обичала Расиата (няма нормален човек който да я обича), въпреки че тя през цялото време се обявяваше в подкрепа на Украйна! Хахахах, колко жалко е да си продажен руски тpoл!
24
3
 
25
 
! Отговори
Продажници преди 1 година
Това им беше най-важната задача в това НС. С това започнаха - да се отчетат пред американското посолство. На ниското магаре всеки се качва.
23
2
 
25
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Списъка го даде Колибата още пролетта,ама никой не го попита откъде знае с какво оръжие разполага армията ни!Жалка картина, политици много-държавници няма!!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете упорото да налагате Т.Тагарев за военен експерт. Той е такъв по електронните и електросистемите на старите руски самолети изтребителите МИГ 19, 21 до 29 включително и щурмовиците СУ от 80-те и 90-те години на 20 век, не на западните модели самолети. През 10-те и 20-те години на 21 век той вече беше стар и БГ не беше закупила американски и европейски военни самолети.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега са отпуснали над 50 милиарда на Украйна, да спре да иска да й се подарява, а да си купува.
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно сега ще подарим, а след това ще платим 5 милиарда за ново, защото армията ни останала без въоръжение. Така стана и със самолетите. Платихме ги преди 3 години и ще ги чакаме още 3
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS: Кои генерали? Тези които ти си избира 12 години или тези които правят по 50 лицеви опори без подготовка пред децата? А защо да не изпратим теб на фронта да покажеш как се води война?
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целия парламент може да замине с тази пратка също, защото е очевидно, че мнозинството от тях са ***. Народните представители не представляват народа. Народа не иска да изпращаме помощ. Тогава какъв е смисълът от тях? По добре да ставаме президентска република.
17
2
 
22
 
! Отговори
SS преди 1 година
ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ МАРШ НА ИЗТОЧНИЯТ ФРОНТ ВАШТА МАМА !НЕ ДА ДРЪНКАТЕ ! АМА СТИСКА ЛИ ВИ ? КАТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ ! НИЩО !ЕДИН ДЕН ЩЕ ИМА НОВ НАРОДЕН СЪД ,И ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ С ЛИХВИТЕ ЗА ВСИЧКО !
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатани!
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите съветски тенекета С-300 така или иначе не вършат никаква работа, и HIMARS - ите го доказаха многократно! Въпроса е, че руския агент Рундьо, очевидно пак ще отбие номера, като даде на Украйна само каски, жилетки и шансов инструмент
14
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
ИЗПРАТЕТЕ В УКРАЙНА ДЕБЕЛОГЪЗИТЕ НИ ГЕНЕРАЛИ ! ПОНЕ ДА НАТРУПАТ БОЕН ОПИТ АКО ОЦЕЛЕЯТ РАЗБИРА СЕ ! ЗАЩОТО НА ЕДИН БГ ГЕНЕРАЛ НЕ БИХ ДАЛ И ВЗВОД ДА КОМАНДВА !
13
4
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Окей, а ти отивай да слугуваш в склада и си мисли, че определяш нещо, което вече е определено. Излизай на площада, като не ти харесва. Ама на площада ви видяхме- Копейкин и още 9 човека.
12
2
 
7
 
! Отговори
do 10 преди 1 година
а ако човек не е на мнението на психо като теб и е български гражданин който иска да си живее в България да ходи в Русия ? ами прав ти път на теб за канада и не се връщай повече никога и не се освобождавай гастро- мисловно в български сайтове повече
11
3
 
8
 
! Отговори
Читател преди 1 година
което България трябва да предоставиА България не трябва ли да има детска болница, не трябва ли да има медицински хеликоптери? Не трябва ли да има щастливи пенсионери и работещи?
10
8
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Ще определям и вече определих, естествено. Друго има ли? Не само аз де- цялата социална група заможни и образовани хора, които издържаме държавата го определихме. Друго има ли?
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11, копейко, не е необходимо никакво заплащане, за да мразиш руския агресор, който нападна една суверенна страна и подлага на ГЕНОЦИД народа й! Просто трябва да си нормално мислещ човек, а не прокълнат копейко като тебе