И Гешев убеден: Няма причина България да не е в Шенген

Не защитаваме заедно навън националните ни интереси, смята той
146
И Гешев убеден: Няма причина България да не е в Шенген
Снимка: БГНЕС

"Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси", така Иван Гешев отговори на въпрос защо страни от Европейския съюз се противопоставят на присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Главният прокурор говори пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии. В зала „Тържествена“ на УниБИТ той изнесе лекция на тема „Върховенство на закона, правова държава, разделение на властите и демокрация“.

"Демокрацията в България е изключително крехка, лустрото й е тънко, много лесно може да се пропука и то е започнало да се пропуква. За да не загубим това, което смятаме за дадено, трябва да спазваме правилата и да работим като общност, като екип", обърна се към аудиторията Гешев.

Още по темата
Той отговори на редица актуални въпроси, отправени от студенти и преподаватели, за проблемите в държавата, отношенията между властите и законодателството. „Някой отново не чете Конституцията и законите в страната“, каза Иван Гешев в отговор на въпрос как ще коментира внесени в 48-ото Народно събрание законопроекти, с които се иска ограничаване правомощията на президента при назначаване на ръководители на служби, отговорни за вътрешния ред и националната сигурност.

„Липсата на уважение и разбиране за институционалност е сериозен проблем. Концентрирането на твърде много правомощия в един орган или човек води до антидемократичност, до авторитарно управление, диктатура, тирания, както искате го наречете. Историята е показала, че това приключва с тъжни последици - каза главният прокурор - Не знам дали съзнават, че това руши устоите на демокрацията“.

Гешев подчерта, че проектите за законови промени, насочени към прокуратурата, целят да се овладее съдебната система и така чрез нея да се упражнява политическа власт.

„Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката. Логичният отговор е - защото прокуратурата засегна много интереси. Целта е политическа. В личен план аз бих живял по-добре, ако не съм главен прокурор. Подходът, който се развива, за мен е в стил „Троцки“. Принципът е: има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Това не е реформа. Това е тъжно и опасно за България, за нас като общество и за гражданите“, коментира Иван Гешев.

Той посочи един от реалните проблеми в държавата - завръщането на различни видове престъпност, смятани доскоро за забравени - смърт по улиците, предизвикана от пияни и дрогирани шофьори, разпространение на наркотици, особено около училищата, организирана престъпност. Даде пример със случай с 14-годишно дете. „Свалили са му маратонките в центъра на София и се е прибрало по чорапи зимата. Това е нещо, което аз съм виждал в работата си 97-а - 98-а година, тогава сваляха едни много модерни якета на децата“, обясни Иван Гешев.

Пред пълната университетска зала главният прокурор изрази надежда за по-добро взаимодействие с МВР, защото проблемите няма да се решат, ако „то работи само и единствено за себе си“.


146
Още по темата: ШенгенИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя не маже с едни ало-имамници да се оправи, а седнал да се дуе. Как едни хора без доходи вдигат къщи палати, защо като ги хванат не се отнема това имущество придобито от престъпна дейност, къде е прокуратурата и не само тези, има много такива.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха, точно Гешев да говори че няма причини да не сме в Шенген, единствения кандидат за гл.прокурор, още от тук е видно що за стока сме. Колко хора от властта има затворени от него, Фандъка колко римонти на ремонта прави и нищо, на Капитан Андреево какво стана, за оградата ни с Турция на кого се потърси отговарност, а хилядите престъпници на свобода с ен на брой висящи дела. С една кметица на Младост, която отряза техните фирми да строят, няма как да си изпълнил всичко.
100
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Благодаря на г-н Гешев, който ни отърва от Шенген!
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо за гледане ! Разотивайте се ! Хайде , МАРШ !
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О.....има една мнооооого голяяяяяяма причина и нейното име е Ива.н Геш.ев, другата е Б.ойко Бори.сов, а тртата Руме.н Р.адев....
97
0
 
0
 
! Отговори
Случаен преди 1 месец
Колега Гешев - има дела от 2002 година се влачат, включително за откраднато портмоне. Нека си говорим честно, няма ефективност, телефонни измами - спаднали вика. Слагате подставени лица по където трябва, шпиони, има начини, ама друго си е - меките кресла. Разбирам - няма разузнаване, но не е оправдание. Има хиляди примери за държави, където само да направиш нарушение и те санкционират.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е една скапана държава от която продължават да бягат хората и в която мафията е имала мнозинство през почти цялото време на 32 годишния ни преход.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гешев е една от причините да не се прави пак на по л-уд от ти-квата. а сегатрийте слуги негови.
94
0
 
0
 
! Отговори
причината е в преди 1 месец
банкя бе *****
93
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 месец
Прав си Гешев,ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ и нова конституция за ,,ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ''!!! Видя се ,че не сме ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА и години се лутаме ,биеме се,разделяме се и ХОРАТА СЕ НАМРАЗИХА,камоли, ако не си от ГЕРБ да си намериш държавна работа,щото всичко е ЗАВЛАДЯНА ДЪРЖАВАТА ,също като в миналото ,ако не си член на БКП !!!
92
0
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 1 месец
гешев се прави че не разбира,че европа иска да види поне няколко български управици в пандиза за корупция.затова за румъния може,за б-я-не.това значи никога
91
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Сещам се поне за три - Борисов, Доган, Гешев
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе то една от причините да не сме в шенген си ти гешев
89
0
 
0
 
! Отговори
Умник преди 1 месец
Да, много правилно- авторитарно управление,диктатура, тирания- цели 12 години! А защо нищо не казва за очевадната липса на върховенство на закона? А защо нищо не казва за бавенето на разследването на Черепа, който сам се вкара в престъпление? А защо побърза да заяви, че случаят с пачките и кюлчетата е прикличил! Шенген не спи, в случая- Нидерландия, след нея Швеция, и т.н., и т.н. Много правилно!Ние ще ги подсещаме!
88
0
 
0
 
! Отговори
Независим преди 1 месец
Тъпанара за това е ***, защото не може, а ръси мозъци и така всички разбират, че е *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има причина гешев, има, я помисли колко корумпирани политици и бизнесмени вкара в затвора?... 0 и точно ти па да се изказваш по въпроса, проспа частната лаборатория на границата даже
86
0
 
0
 
! Отговори
димитър преди 1 месец
г-н Гешев , не е лошо да се напрегнете малко ...Не виждам никак ва дейност ,ама никаква от страна на прокуратурата .
85
0
 
0
 
! Отговори
Радос преди 1 месец
Господин Гешев да не се помайва, ами да завежда дело, прангите и в панделата този Рюте неориентиран!
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гГешевта в затвора....
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да намалеем с 850000 за 10 години, явно всичко е наред.