Стоянов оптимист: Рязък спад на инфлацията и отлична 2023 г.

Отстъпката за горива няма да важи след 31 декември
64
Стоянов оптимист: Рязък спад на инфлацията и отлична 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент като се очакват по-добри данни за ноември и декември.

"Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023", изтъкна той пред БНТ.

Никола Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство в еврозоната.

"Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентния доклад. Ние правим сериозни стъпки и съм уверен, че инфлацията ще започне да спада", посочи той.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

Отстъпката за горивата няма да важи след Нова година, но ще има различни мерки в подкрепа на най-бедните, каза пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„Отстъпката от 25 стотинки ще важи до Нова година, тъй като „Лукойл“ са се ангажирали от 1 януари мястото на тяхната икономическа дейност да е в България, още тази година те са се ангажирали да внесат 100 млн. лева във фонд, който ще е за отнемане на свръхпечалбите“, посочи той.

Министър Никола Стоянов обясни, че от фонда ще се финансират различни мерки за най-бедните. В момента се правят разчети, помощите няма да са само за горива, а и под формата на ваучери за обществен транспорт, като идеята е да се намалява потреблението на горива, допълни той.

„Лукойл“ е голяма компания и в момента е във фокуса на много интереси, за нас като българско правителство смятам, че са важни няколко неща – от една страна да спазваме стриктно регламентите на Европейския съюз и българското законодателство, от друга -  стриктно да се грижим за интересите на българските граждани и компании, заяви още министърът на икономиката.  

За мярката с отстъпка от 25 стотинки от цените на горивата министърът посочи, че тя по-скоро подкрепя пазара и помага на „Лукойл“. „Така се връщаха парите обратно към тях на практика. В момента правителството има планове тези пари, които ще се съберат от свръхпечалбата на „Лукойл“, с които ще се финансира фонд, да не се дават за компенсации за горива. Ще има помощ за най-бедните слоеве от населението, но за транспорт, тъй като много от тях нямат автомобили. По-скоро, облягайки се на регламента, ние ще инвестираме тези пари в енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, подкрепа на компаниите в тази посока“, обясни Никола Стоянов. Облагаме, сериозна част от приходите се отнемат в полза на държавата и с тях вървим да разширим помощта, добави той.

"Да продължи на работи "Лукойл" не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството намери решение и ние ще отнемаме фактически 43% от печалбата на Лукойл - 10% корпоративен данък и 33% данък "свръхпечалба". Тъй като рафинерията предишните години не е плащала никакъв данък, сега всяка печалба ще е свръхпечалба. Така че ще намалим в максимална степен позитивния ефект за Русия, в максимална степен, позволена от българските закони", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Никола Стоянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този крив *** до кога ще го държи зеления чорап??
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На какво е оптимист рундьовия?? На 1% ръст БВП ли?
48
0
 
1
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Как може да се взимат интервюта от такива платени телета .....децата му няма да му простят...
47
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Оставка ! Няма нищо вярно в прогнозите на Лагард, Крис Георгиева и този човек
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи горивото 25ст. по скъпо но иначе ще живеем по добре?
45
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Тоя е малко *** и лъжлив, кой ко е направил министър???
44
0
 
0
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Истината никои няма да ви я каже.А тя е че капитализма е в системна криза.Лесните времена свършиха.Идва обедняването на средната класа с бързи темпове.Ще е нужна реформа рестарт на цялата финансово капиталистическа система.Четете Рей Далио в новата му книга.
43
0
 
0
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
То май само оптимизма ви остана!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не оптимист а мечтател. Няма как да виждаш какво става около теб и да си оптимист
41
0
 
0
 
! Отговори
къци преди 1 година
Значи ще стане точно обратното.Опичайте си акъла сънародници - 2023г. ще си *** мамата
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ъ, тоя какви ги плещи!?!!! Сега се връщаме от пазар в Лидъл, поне няколко артикула са по-скъпи от това което сме купували миналата седмица. И това се случва ВСЯКА СЕДМИЦА!
39
0
 
0
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
И ти ли си от онези гладни кокошки дето всичко свързвате с имотния пазар??? Ако може да си вземеш един тристаен за 50 х лв., А? Е няма как да стане, като една читава кола струва повече!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
ьяаожт преди 1 година
Каква наглост!Цялата гнусна лъжа е за да ни набутат насила в еврозоната и съвсем да умират хората от глад.Какъв спад на инфлацията, бе и з р о д е, 10 лева ти трябват само да си купиш- 1 прясно, 1 кисело мляко и един хляб!!!!!При това става въпрос за абсолютно имитиращи продукти- нито млякото е мляко,нито хлябът е хляб,а някакви смески като на прасетата.Най- осномните храни са лукс,при това за абсолютни ***.Бясна спекулация и властта нищо не прави,щото са техни момчета.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те цените вече се вдигнаха с около 40%. И да се спре вдигането, то заплатите няма да ги достигнат поне 5 години. Не знам каква хубава 2023-та вижда тоя???
36
0
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Благодаря ти приятел :) Вече знам как, да ги манупулирам.. явно редакторите 90 % са набожни . Интересно ми стана чак хихи
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния пишман експерт.Рязък спад на инфлацията означава колапс на имотния пазар и цените 30% надолу.А тогава няма как да имаме прекрасна 2023та.Аман от балкански разбирачи!!Проост, по-проост, българин.
34
0
 
0
 
! Отговори
LORD SANDWICH преди 1 година
ЯЖТЕ МОИТЕ ПРЕКРАСНИ САНДВИЧИ - ПЕРФЕКТЕН САНДВИЧ 25гр САМО ЗА 5 ЛВ !!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде изчезнаха палците в тоя сайт? Защо манипулирате лайковете на коментарите?
32
0
 
0
 
! Отговори
не се излагай бе преди 1 година
Тоя идея си няма на кой свят живее.
31
0
 
0
 
! Отговори
Лъсна Истината. преди 1 година
ЛукОйл си имат поне един министър в българското правителство