Стоянов оптимист: Рязък спад на инфлацията и отлична 2023 г.

Отстъпката за горива няма да важи след 31 декември
64
Стоянов оптимист: Рязък спад на инфлацията и отлична 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент като се очакват по-добри данни за ноември и декември.

"Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023", изтъкна той пред БНТ.

Никола Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство в еврозоната.

"Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентния доклад. Ние правим сериозни стъпки и съм уверен, че инфлацията ще започне да спада", посочи той.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

Отстъпката за горивата няма да важи след Нова година, но ще има различни мерки в подкрепа на най-бедните, каза пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„Отстъпката от 25 стотинки ще важи до Нова година, тъй като „Лукойл“ са се ангажирали от 1 януари мястото на тяхната икономическа дейност да е в България, още тази година те са се ангажирали да внесат 100 млн. лева във фонд, който ще е за отнемане на свръхпечалбите“, посочи той.

Министър Никола Стоянов обясни, че от фонда ще се финансират различни мерки за най-бедните. В момента се правят разчети, помощите няма да са само за горива, а и под формата на ваучери за обществен транспорт, като идеята е да се намалява потреблението на горива, допълни той.

„Лукойл“ е голяма компания и в момента е във фокуса на много интереси, за нас като българско правителство смятам, че са важни няколко неща – от една страна да спазваме стриктно регламентите на Европейския съюз и българското законодателство, от друга -  стриктно да се грижим за интересите на българските граждани и компании, заяви още министърът на икономиката.  

За мярката с отстъпка от 25 стотинки от цените на горивата министърът посочи, че тя по-скоро подкрепя пазара и помага на „Лукойл“. „Така се връщаха парите обратно към тях на практика. В момента правителството има планове тези пари, които ще се съберат от свръхпечалбата на „Лукойл“, с които ще се финансира фонд, да не се дават за компенсации за горива. Ще има помощ за най-бедните слоеве от населението, но за транспорт, тъй като много от тях нямат автомобили. По-скоро, облягайки се на регламента, ние ще инвестираме тези пари в енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, подкрепа на компаниите в тази посока“, обясни Никола Стоянов. Облагаме, сериозна част от приходите се отнемат в полза на държавата и с тях вървим да разширим помощта, добави той.

"Да продължи на работи "Лукойл" не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството намери решение и ние ще отнемаме фактически 43% от печалбата на Лукойл - 10% корпоративен данък и 33% данък "свръхпечалба". Тъй като рафинерията предишните години не е плащала никакъв данък, сега всяка печалба ще е свръхпечалба. Така че ще намалим в максимална степен позитивния ефект за Русия, в максимална степен, позволена от българските закони", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Никола Стоянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе министърче мамино ,къде са цените на горивата които трябва да съответстват на цена на петрола 60 долара за барел?Кой и защо прибира това левче отгоре?
29
0
 
0
 
! Отговори
Ралист преди 1 година
Реално Украйна ще влезе в Крим до Коледа, това го съобщиха вече западните медии и тогава Русия ще плаща репарации безплатно газ и нефт и инфлацията ще падне и всичко ще си бъде както си беше преди.
28
0
 
0
 
! Отговори
ЧесънОйл преди 1 година
Този защо говори така, сякаш има в гъ3ъ си Kyрa на ЛукОйл?
27
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 1 година
А Бай ви SS е песимист ! ЕС е в рецесия която се задълбочава ! Това неминуемо ще засегне и нас !
26
0
 
0
 
! Отговори
Дяманти Алтинбас преди 1 година
Тоя уважаем господин на какви медикаменти е?
25
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Нашите търговци, вериги нямат налапване. То при тях не е инфлация а чиста лакомия. Мазните лапачи най-обичат да сменят егикети, а как са се охранили, търкалят се.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е но първо трябва да изчегъртаме пп и дайбългария
23
0
 
0
 
! Отговори
Чочко преди 1 година
Поредният супер ***. Има тоталев срив на пазара на труда, спад в обявите на работа във всички сектори, ай ти секторът е разгромен от средно над 7500 обяви на месец, вече са около 4700, масово затварят малки магазинчета, ресторанти, фалират производители. Догодина ще има голям проблем с цените на газа, щото всичко зависи от Катар и Саудитска Арабия. Войната ще продължи, а БНБ прогнозира ръст на икономиката с 0,1% в добрия случай.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЕКИ ДЕН ВИЖДАМ В МАГАЗИНИТЕ КАК ИНФЛАЦИЯТА СПАДА 2-3 ПЪТИ, НО ПОСЛЕ УСТАНОВЯВАМ,ЧЕ ТОВА ВАЖИ ЗА ПОРТФЕЙЛА МИ,КОЙТО СПАДА 2-3 ПЪТИ !!...
21
0
 
0
 
! Отговори
зАз преди 1 година
2023 и 2025 г. ще са преломни за евро политическият елит и ЕС като цяло! Конкретно началото на 2023 г. до края и до края на пролета на същата година, ще бъде най- тежкият и непредсказуем период, когато натрупаните Енергийни Запаси се Изчерпят, а новите доставки ще са ограничени и скъпи. Това ще удари по промишленоста и икономиката на ЕС както и ръста на безработицата. Не разбирам защо подобни "експерти" ни лъжат, вместо да ни кажат нелицеприятната истина?!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали близо милиард данъци се очкват от Лукойл би трябвало да има и за отстъплата или това не е важно вече?
19
0
 
0
 
! Отговори
Избягал преди 1 година
2023 ставате супер богати. Урааааа!Прибирам се в България.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе голям спад на инфлацията олиото от 5лв става 4.89лв
17
0
 
0
 
! Отговори
отлична за крадците преди 1 година
За друго не питай!
16
0
 
0
 
! Отговори
1 Кольо 1 само бае преди 1 година
Приспивни приказки за Лека нощ!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя изглежда да е интелигентен като вратар на Лефски през 90те... и перуката му е същата.
14
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Споко, САЩ свалиха нова доставка танкове за Украйна в Гърция. Скоро ще минат през евроатлангическа Бъргария и ще цъфнем... или някои ни части ще разцъфтят, от евроатлантическото ни партньорство.
13
0
 
0
 
! Отговори
Рязка далавера, преди 1 година
точно както гърците подправиха цифричките и фалираха! Да ги "натъманим" нещата за пред ЕСССР да ни вкарат час по-скоро за да грабите с пълни шепи и да пълните чекмеджета,офшорки и да фалирате окончателно България! Пр*ок*ле*ти да сте,пр0дажници!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И тоя консумира от белото на Зеленски...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този платен пропагандатор и финансово неграмотен лъжец има ли представа от цени на стоки и услуги и как оцеляват хората при тази неспираща бясна инфлация?