Опитът да се избяга от машините на изборите - Средновековие

Необходимо е обществено обсъждане на Изборния кодекс
73
Опитът да се избяга от машините на изборите - Средновековие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме от машините и всеки опит да го направим мирише на Средновековие.“ Това коментира зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Едни избори имат смисъл и значение тогава, когато хората вярват в тяхната участ. Ако има недоверие, тогава по-добре да сменим технологията, добави той.

Според Томов от главните предимства на машинното гласуване е да се избегне субективният фактор при броенето на бюлетините.

„Имаме обаче и при гласуване с бюлетини средства, с които да намалим тези рискове. В парламента беше отхвърлено да направим преброителни центрове, да изнесем броенето извън секционните комисии. Не бива да забравяме, че ние поставяме в много тежко положение секционните комисии, които извършват тази дейност след 14 часа работа и друг вариант, който при сравнително малките секции в България е възможно да съкратим продължителността на изборния ден“, добави той.

По думите му е необходимо обществено обсъждане на Изборния кодекс.

Той коментира и че недействителните бюлетини са по-голям проблем от подправените у нас.

„Трябва да се стараем да се справим с недъзите, въпреки че над 90% изборите протичат честно“, каза говорителят на ЦИК и добави, че недействителните бюлетини са огромен проблем, защото процентът им е висок.

„Не казвам, че няма изборни измами, но влиянието на тези хитрини върху крайния резултат не е толкова голямо“, каза Томов и обърна внимание, че в повечето случаи поправените протоколи са в резултат да се отстранят грешки при изчисления.

Според него част от текстовете в Изборния кодекс имат нужда от вето. Сред тях е приетата промяна за отказа от сравняването на резултатите от броене на разписките със съдържанието на протоколите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Изборен кодекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Господине ти си от Средновековието цял живот си в тази комисия
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не Античност?Нали демокрацията е от античния свят?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях член в СИК през 2077 година. Бюлетините ги преброихме за 20 минути.Никой не брои цяла нощ в СИК.А изборите тогава бяха местни и гласуваха много хора.
15
0
 
0
 
! Отговори
алооо преди 1 година
на тези дето са в комисиите им се плаща за да са там , не работят без пари бе ! ако трябва ше броят и по два пъти . а и не съм чул да ги кара някой на сила да са там , сами се натискат , щото едни горе долу сто лева не са малко за надница .
14
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
значи според тоя светът живее в средновековието :) щото на всякъде се гласува с бюлетини .
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уморяват се, бе, да не броят два месеца. За няколко дена е работата и е платена. Никого насила не слагат там. Сам преценяваш, решаваш и се съгласяваш да участваш. И за какво бягство от машините става въпрос? Не ги махат, остават наравно с бюлетината, има право на избор и всеки гласоподавател сам решава как да гласува. Щом по шенгенско е така, що у нас да е задължителен само един начин на гласуване? Никакво Средновековие не е, а демокрация.
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аргументът, че се уморявали да броят и да стоят по цяла нощ е направо нелеп и смешен. Ами непрекъснатите производства, ами хирурга, дето с часове оперира посред нощите и т.н. Да сложат тогава други да броят, щом тези са такива нежни душици. Според мен както е в ЕС, така трябва, имало е специални доклади за тези машини, ние толкова ли сме по-умни?
11
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
При такива противоречиви данни и мнения на професори кой начин е правилния за гласуването, както и такова стръвно меко казано защитаване на този ли онзи начин, единственият извод за мен е, че и при двата има яко фалшафациране. Я ми кажете, как един човек без кой знае каква квалификация в тази област, та дори с висше образование, ще се ориентира правилно? Също колкото се ориентира трябва ли не трябва Белене, май стана ясно едва сега дали трябва.......
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леко, да не прескочите директно в следващия век, фенове на машинното гласуване. Някой се прави на неграмотен или много уморен и не може да брои и да смята с 3-4 цифрени числа, обаче е важен и много отговорен член/председател на СИК и се счита за достатъчно интелигентен за СИК с машинно гласуване. И какво? Опряхме до вяра, ама в начина на гласуване. Хората не гласуват защото нямат доверие в машините или в хартиената бюлетина. Не гласуват заради това, което се случва после.
9
0
 
0
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 1 година
Драги ми Томов , къде е справката , на кой сайт се намира : броят на трябващите да гласуват ; броят на гласувалите ; протоколите от машините и ръчното броене на бюлетините ???- питам защото Конституционният съд каза , че с машини може да се гласува само , ако се броят и разписките от тях? Къде са разписките , кога ще ви извика ДАНС , кога Прокуратурата ще се самосезира ? Кога бе скъпи долни лъжци? Кога?
8
0
 
0
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Защо този човек обижда всички Европейски държави? Навсякъде в Европа се гласува на хартия. Само ПП и ДБ искат да гласуваме само на машини, съответно и Европа няма да ни приеме в Шенген заради машините и обидите, с които ПП и ДБ наричат останалите Европейски демокрации.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феодална Чалгария с военнаФатмашка аристокрация. Цар Фатмакфюрер Радо Шишарката ви управлява, как може да направите такава държава в 21-ви век?
6
0
 
0
 
! Отговори
Долния малоумник 7 преди 1 година
Е то па преди машините яко си смърдеше на измама с бюлетините, даже помним костинбрдските ментета дето тиквуня ги покри, помним купуването на гласове, помним невалидните бюлетини, бе смрадокяк от всякъде.
5
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
От тия пишман "машини" НЕ СЕ БЯГА. Пластмасовите кутии на Мадуро СЕ УНИЩОЖАВАТ. В цял свят е ДОКАЗАНО КАКВИ СА И СЕ УНИЩОЖАВАТ.
4
0
 
0
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Абе учения, ами то значи че цяла Европа се е омирисала на средновековие.Да не казвам цял свят.Май само във Венецуела и България не мирише на средновековие, тука направо си мирише на измама с машинките и то затова надигате толкова вой тия дето се облагодетелствахте от тая измама.
3
0
 
0
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе п и анонимници лакво толкова хвалите машинното гласуване? Защо само България се иска машинно гласуване , нимс развитите демокрации са по глупави от нас , че да го отречат? И това не са истинските машини с които се гласува в част от САЩ , а т.н. "Мадуровки" с които постоянно се печели и ХЕШ кода може да се променя!
2
0
 
0
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами Цецо Томов прати цяла Европа и по-голямата част от цивилизования свят в Средновековието и се оказа че само Венецуела на Мадуро и държавата на кирчо и кокорчо съществуват в настоящето и гледат в бъдещето ... Чехълчетата и зелените еуглени намерили хранителна среда под юмрука на фигуранта счупиха скалите на всички тъпoмeри и продължават да дълбаят дъното на своето падение ... !!!
1
0
 
0
 
! Отговори
n преди 1 година
Преди малко прочетох,как един павиан от банкянската зоологическа градина,се е хвалил,че е незаменим.Защо негови приближени не го закарат на психиатър?