Демерджиев: Нито границата ни се минава за €50, нито "се стреля на месо"

Министърът разочарован от подобна манипулация преди решението за Шенген
7 дек 2022 09:40, Елка Василева
77
Демерджиев: Нито границата ни се минава за €50, нито "се стреля на месо"
Снимка: архив, БГНЕС

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНТ по повод разследване на "Скай нюз", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

Още по темата
"Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна", заяви Демерджиев.

Министърът обаче отхвърли и двете тези като неверни - нито българската граница се преминава за 50 евро, нито "се стреля на месо".

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване са причинили в опитите си да преминат нелегално границата - ранен полицаи и потрошени стъкла.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия", заяви Демерджиев.

Продължават разговорите на всички нива за приемането на България в Шенген, каза още Демерджиев. По думите му България получава сигнали, че отпадането на граничния контрол може да стане от догодина, но българските власти няма да се откажат до последно.

Единственото компромисно решение, на което ние сме съгласни на този етап, е да бъдем приети за членове - беше предвидено от 1 януари да отпадне граничният контрол, да се сложи малко по-късна дата през годината за отпадане на граничния контрол или той да се обвърже с конкретни обективни обстоятелства. Това, което ни се предлага на този етап, е по-различно - да се отложи приемането ни, като през някакъв период от време преминем през незнайно какви проверки. Но ние от 2011 г. преминахме през купища проверки, особено тази година, и не мисля, че трябва се подлагаме на нещо подобно, заяви Демерджиев.

Той допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Нужна е европейска солидарност, включително и от скептичните държави. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят лично как се охранява границата, каза Демерджиев. В резултат австрийският посланик е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били добри.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия, но в последствие г-н Рюте излиза и обявява обратното, каза Демерджиев.

По думите му България е заложила реформите в Плана за възстановяване и устойчивост, където има ясно заявени срокове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да пускаме кокаино, холандците да са доволни. Стига сме стреляли на месо и излагали за 50 лева.Далавера яка трбва, а наште спреха кранчето на холандците. Е не става така! Отворете границата поне за тревата! Иначе и до 2122-а само ще четете за критерии.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де , България има възможността да води дела срещу тези медии в ЕС, защо не го прави? Нека изчисти името си през закона, иначе всеки може да говори каквото си иска.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . корупция и подкупи на границата ни с Турция НЯМА! Това че еврогейците не са стока ни е ясно, но това, че искаме да си живеем в кочи на та в политически и вече във физически смисъл също започва да изпъква!
27
3
 
12
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
А, защо не се стреля на месо ? Какъв е смисълът от границата, ако всеки може да премине и ако го хванат да иска обежище ?
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ни е поставила важната задача да пазим границите, за да може европейците в сърцевината на ЕС да живеят нормално.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи. От заглавието следва също, че границата ни се минава скъпо, ама сигурно!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега свинска мас и га щи долу с надупване към запад! Правителств, моля? Няма ли някой да удари с юмрук по масата или face и да обясни любезно и възпитано, че така не се прави?!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Боко през дантелената ограда,за която хвърли стотици милиони всеки може да мине.Няма ли кой да го осъди за престъпление по служба от което страда цял народ???
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанците да минават през официалната граница и да искат бежански статут.Всичко останало са нелегални мигранти,атакуващи държавната ни граница,което е престъпление и което трябва да се наказва с всякакви средства.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рюте, риторично каза, че границата ни се минава за 50 евро и всички заинтересовани политици лапнаха въдицата, а пък главния искал да даде примери. Явно си признавате, че за тази сума не си минава, а навярно за много повече.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките европейци ви лъжат, самоФатмаците ви говорят истината,че сте уредена и просперираща европейска държава без корупция и с демократично правителство и без тоталитарнаФатмашка диктатура.
19
0
 
0
 
! Отговори
akud преди 1 година
видно е. че зад всичко стои мероприятое на финансови кръгове от Англия и Нидерландия. пълна блокада но всичко към тези държави и пълен внос и износ към исток и където е необходимо в разрес на всички са кции.......алтернативата са " остри" критики от българските политици
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците сами да си ядат попарата сега,защото преди няколко години сами ги извикаха,а сега кой ми с.а в гащите.
17
1
 
6
 
! Отговори
Рашков преди 1 година
Демерджиев, защо остави ГЕРБ да купят изборите и да върнат хартиената бюлетина? Крещящо и очеизвадно е вашето мълчание. Чудовищно по размери е мълчанието ви.
16
1
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
ЕС и НАТО вън от България!!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е много всно че не е толкова евтино
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, минава се за минимум 1000 евро.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А па все едно през Испания, Гърция и Италия не минават. Нали всяка седмица четем за удавени мигранти в средиземно море. Всчиките африканци и мароканци от къде са дошли в Европа? И тяхните граничари ги пускат с подкупи, ама там шарят доста повече кинти.
12
2
 
1
 
! Отговори
Бгр преди 1 година
Да изградим бежански месокомбинат до границата. Смятай колко месо идва само. Ще има афганистански суджук и пакистанска сушеница. Букви огради не ни трябват. След каточнем производството на салам от бежанци, цялата тая вълна ще си счупи краката да се върне в азия
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои наши граничари си устроиха живота само за 2-3 години от тия.