Демерджиев: Нито границата ни се минава за €50, нито "се стреля на месо"

Министърът разочарован от подобна манипулация преди решението за Шенген
7 дек 2022 09:40, Елка Василева
77
Демерджиев: Нито границата ни се минава за €50, нито "се стреля на месо"
Снимка: архив, БГНЕС

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНТ по повод разследване на "Скай нюз", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

Още по темата
"Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна", заяви Демерджиев.

Министърът обаче отхвърли и двете тези като неверни - нито българската граница се преминава за 50 евро, нито "се стреля на месо".

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване са причинили в опитите си да преминат нелегално границата - ранен полицаи и потрошени стъкла.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия", заяви Демерджиев.

Продължават разговорите на всички нива за приемането на България в Шенген, каза още Демерджиев. По думите му България получава сигнали, че отпадането на граничния контрол може да стане от догодина, но българските власти няма да се откажат до последно.

Единственото компромисно решение, на което ние сме съгласни на този етап, е да бъдем приети за членове - беше предвидено от 1 януари да отпадне граничният контрол, да се сложи малко по-късна дата през годината за отпадане на граничния контрол или той да се обвърже с конкретни обективни обстоятелства. Това, което ни се предлага на този етап, е по-различно - да се отложи приемането ни, като през някакъв период от време преминем през незнайно какви проверки. Но ние от 2011 г. преминахме през купища проверки, особено тази година, и не мисля, че трябва се подлагаме на нещо подобно, заяви Демерджиев.

Той допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Нужна е европейска солидарност, включително и от скептичните държави. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят лично как се охранява границата, каза Демерджиев. В резултат австрийският посланик е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били добри.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия, но в последствие г-н Рюте излиза и обявява обратното, каза Демерджиев.

По думите му България е заложила реформите в Плана за възстановяване и устойчивост, където има ясно заявени срокове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ако наистина не се стреля "на месо", това е грешка! А факта, че толкова много навлеци са влезнали нелегално, показва едно-има корупция и подкупи на границата ни с Турция!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вътрешните страни на ЕС са големи лицемери. Хем искат да не пускаме незаконни мигранти да стигат до тях, хем пък не дават да ги спираме с насилие. Е как да ги спрем? Да ги поканим на кафенце и да ги убедим с благи думи да се върнат в родината си? И с римляните така ни обвиняваха, че сме ги интегрирали, пък като им дойдоха в техните държави и пропищяха от тях и почнаха да ни ги връщат.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво толкоз се правите на ощипани марийки, бе Демерджиев ?? Човекът е казал самата истина, че имаш ли пари можеш да минеш границата без проблем. Дали са 50 или 5000 евро, какво значение има ??? Вместо да назовеш проблема, който е масовата корупция и контрабанда на какво ли не по митници и граници, ти ми се занимаваш с Рюте и Скай Нюз. От тебе явно нищо не зависи, то ако зависиеше нямаше да си безполезен!
7
2
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
Хубаво би било да се стреля по нарушителите на границата ни. И защо всички тарамбуки са се устремили към Европа? Защо примерно не нахлуят в емирствата да си намерят работа? Само като им гледам противните физиономии ме избива на агресия...
6
1
 
4
 
! Отговори
А преди 1 година
ТРЯБВА да се стреля на месо! Цялата ни държава е разграден двор! Безсрамници! То за това се нарича граница! Ако беше иначе, махай оградата и всеки да си ходи когато и където си иска!
5
1
 
1
 
! Отговори
Бг преди 1 година
По 50 евро дават на отстрелян мигрант, ловния сезон започна. Вчера са отстреляни 23 носъра. .Браво на граничарите ни. Никой нетрябва да се гаври с тях и страната. Да мине Байдън и него ще го отстрелят, той затова не иска да ходи до границата.
4
0
 
2
 
! Отговори
Панов преди 1 година
Нито дупките се запушват с коланчета (от руския пазар), нито намираме зарязани стълби, нито ..., нито полицаи печелят от трафика ,...
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стуга сте се дупили! Това са нашите партньори и приятели! Значи вече знаете какви са и не искам повече изказвания от рода - много сме тазочаровани! Кабинета е за скрап - обясняват се като млада булка!
2
2
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 година
А второто си трябва.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама и да се стреля какво?! Незаконно преминават държавна граница и по този начин пряко застрашават националната сигурност. С твърда сила трябва да се защитава границата. Западноевропейската свободия не е свобода, а свободия и до нищо хубаво няма да доведе.