Демерджиев: Нито границата ни се минава за €50, нито "се стреля на месо"

Министърът разочарован от подобна манипулация преди решението за Шенген
7 дек 2022 09:40, Елка Василева
77
Демерджиев: Нито границата ни се минава за €50, нито "се стреля на месо"
Снимка: архив, БГНЕС

Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНТ по повод разследване на "Скай нюз", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

Още по темата
"Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна", заяви Демерджиев.

Министърът обаче отхвърли и двете тези като неверни - нито българската граница се преминава за 50 евро, нито "се стреля на месо".

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване са причинили в опитите си да преминат нелегално границата - ранен полицаи и потрошени стъкла.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия", заяви Демерджиев.

Продължават разговорите на всички нива за приемането на България в Шенген, каза още Демерджиев. По думите му България получава сигнали, че отпадането на граничния контрол може да стане от догодина, но българските власти няма да се откажат до последно.

Единственото компромисно решение, на което ние сме съгласни на този етап, е да бъдем приети за членове - беше предвидено от 1 януари да отпадне граничният контрол, да се сложи малко по-късна дата през годината за отпадане на граничния контрол или той да се обвърже с конкретни обективни обстоятелства. Това, което ни се предлага на този етап, е по-различно - да се отложи приемането ни, като през някакъв период от време преминем през незнайно какви проверки. Но ние от 2011 г. преминахме през купища проверки, особено тази година, и не мисля, че трябва се подлагаме на нещо подобно, заяви Демерджиев.

Той допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Нужна е европейска солидарност, включително и от скептичните държави. Поканихме Австрия да дойдат и да се уверят лично как се охранява границата, каза Демерджиев. В резултат австрийският посланик е посетил българо-гръцката и българо-турската граница, като отзивите са били добри.

Позицията на Нидерландия няма нищо общо с критериите по Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия, но в последствие г-н Рюте излиза и обявява обратното, каза Демерджиев.

По думите му България е заложила реформите в Плана за възстановяване и устойчивост, където има ясно заявени срокове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
разбира се ,че няма. преди 1 година
не са 50 евро, а 100.граничните полицаи какво търсят на дупката в оградата?може и нищо общо да няма,но съвпаденията са прекалено много.жалко за човека.
49
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Разбира се, че не са 50 евро, това никой не го е твърдял. Поне 1500 би следвало да са.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямото наследство от герб !Аве Баце , защо увеличи държавните чантаджии с още 300 000 бройки ?През 2009 г. бяха 340 000 , а сега 2021 г., са 640 000 ...
47
1
 
6
 
! Отговори
БОКО от БАНКИ преди 1 година
ОСТАНА ДА ИЗМАЖЕМ ЕДНА СТЕНА ...
46
0
 
3
 
! Отговори
НЕ СМЕ ОТ ТЯХ преди 1 година
КАКО СИЙКЕ ! АМИ ТЪЙ ДЕ ...
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От заглавието става ясно само че границата ни не се преминава срещу 50 евра, очевидно става напълно безплатно, че и никой не стреля по наушителите - демек дворът си е тотално разграден. Статията по никакъв начин не променя смисъла на заглавието си.
44
4
 
2
 
! Отговори
До Трола преди 1 година
ГЕРБ не управляват вече две години! Хайде събуди се ! Или *** да ти сменят опорките !
43
1
 
4
 
! Отговори
Този преди 1 година
..биеше тъпана, че оградата която построили предишните не ставала за нищо, сиреч ... идвайте мигранти, нямате проблем! А сега мячи, че се охранявала добре! Кого лъже! В Австрия 75 хиляди мигранти, и всички си казват откъде заминали! И това е само за последните две години!
42
0
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Всяка вгора дума неудобна, това е честита Европа маймуните права имат.
41
0
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Голямо ***, на тоя не му е чиста работата. Сигурно имат договор с абонамент джихадистите.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на ГЕРБ БСП ДПС и задкулисието от ченгета, мутри, олигарси, масони, адвокати България се е запътила към национална катастрофа! Изнесоха о бърнаха в хотели, луксозни имоти и чеймеджета МИЛИАРДИ български лева и евро. Вие кой лъжете бе, като преписвате всичко на хора управлявали има няма 5 месеца? Кой лъжете бе мафиоти и безделници? Няма да управлявате!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я да вземат да махнат граничарите, и да купят стотина от израелските БТР-дронове, дето пазят тяхната граница от джихадисти. Направо си ги отстрелват и ги оставят да гният на браздата за назидание.
38
0
 
9
 
! Отговори
СС преди 1 година
Меркел покани незаконите емигранти в Европа през 2014 г!!!Европа е лицемерна спрямо България ,защо пазим границата ,защо стрелят полицаите , защо бият граничарите ???
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ги стигнеме ние Нидерландия и Австрия, тогава може да им се обиждаме. Някой ашлаци тук май си въобразяват че корумпирана България е равна на най-развитите демокрации в света с най-висок стандарт на живот.
36
1
 
10
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Демерджиев, то и в нашия двор смърди яко, та се не трае, ама нищо не казваш по въпроса! И по тоя повод те питам, що обществото научи за инцидента на 3 октомври от чуждите репортажи, а не от уж нашите медии???
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен е странно ,че само тези две държави реагират.Явно в другите си има корупция и затова си мълчат. Това което казват Австрия и Нидерландия си го знаем.Даже е добро.Това е като лошия учител ,който те оценява правилно.За наше добро е това.Ако ни бяха накарали да се реформираме и тогава да влезнем в ЕС,сега нямаше да има корупция,нямаше да има Бойко и Гешев,нямаше да има Слави и Радев,Каракачанов и Костадинов.Аз им Благодаря на Австрия и Нидерландия.
34
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
България потъна в скръб, севермаците ликуват, хаха.
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нидерландците живеят като хора вече повече от век,както и Австрийците.Хората са в право.Ние сме най-корумпираната държава в ЕС и в топ 3 в Европа.Да не се правил на обидени.Корупцията е начин на живот в България.Даже тя се приема за нещо нормално,като част от живота.В Нидерландия и Австеия няма израза: Да свършим работа,па ще почерпим.Бейамспретнем ръкави и да работим.Но според мен,ако няма революция в БГ,няма как да се случат нещата.Агенти ,продажници и мафиоти дърпат конците на държавата.
32
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Както има една българска поговорка...границата ако не може да се мине с пари, се минава с много пари. Рюте и за това е недоволен- 50 евро дава само на бръснаря си, не става.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е повярвах ти.Както на Гешев му вярвам.Американците казват за Пеевски едно,а Гешев твърди друго.Всеки от нас знаем що за хора сме си.Дали има некой,който да не е дал нещо на някой лекар,полицай,учител,администратор,прокурор,съдия или друг вид служител.Как се стига до високите етажи на власта?На всички ни е ясно къде са ни грешките.Трябва да започнем да работим правилно.Но едва ли ще стане.Да сме благодарни,че сме в ЕС та поне малко да се почувстваме като хора.