Големият въпрос за Румен Радев в парламента

Коментари на Крум Зарков
7 дек 2022 20:15, Росен Стойчев
13

Депутатите приеха на първо четене два отделни антикорупционни закона, внесени от "Продължаваме промяната" и служебния кабинет. В ябълката на раздора между бившите управляващи и правосъдния министър се превърна въпросът дали президентът да бъде включен като фигура, която ще подлежи на разследване от новия антикорупционен орган.

"Тази комисия трябва да се занимава само с висши публични лица, направили сме списък. Втората голяма група проблеми - политическата независимост, или се обвиняват за бухалка или за чадър", заяви служебният правосъден министър Крум Зарков, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Да бъде включен президентът, ние вярваме, че никой не е над закона.

Още по темата
Принципът трябва да е еднакъв", призова Кирил Петков.

"Моля, не оставяйте конюнктурата на днешния ден да влияе. Президентът не може да бъде включен заради наказателната си неприкосновеност и не може да бъде разследван", мотивира се Зарков.

От "Продължаваме промяната" настояват Антикорупционната комисия да се раздели на две, за да е по-ефективна работата по противодействие на корупцията по високите етажи на властта. От ДПС обявиха, че ще гласуват "за" промените в антикорупционния закон, не вярват обаче, че те ще бъдат достатъчно ефективни.

"Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупция, въпреки че единият намирисва на байпас на другия. И намирисва на създаване на определена бухалка в определени ръце", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Според ГЕРБ тази реформа също няма да доведе до очаквания ефект. А от "Демократична България" подчертаха, че борбата срещу престъплението трябва да бъде постигната и чрез реформа в прокуратурата.

"Затова в момента продължаваме да имаме структурния проблем в съдебната власт. Не сме осигурили структурна независимост", заяви Надежда Йорданова от ДБ.

Народните представители приеха и двата законопроекта. По-голямо мнозинство получи проектът на "Продължаваме промяната", който беше гласуван със 138 гласа "за", 31 "против" и 14 "въздържал се". А от БСП се въздържаха от предложенията на правосъдния министър и бивш техен депутат Крум Зарков.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
19
 
! Отговори
Investigator преди 1 месец
Президентът Радев има много сериозни проблеми от които няма бягане. Ключът към неуспеха на България е в неговите фриволни стейтмънти за Крим, за недопускане помощ за Украйна, за свалянето на законно избраното правителство, което е чиста форма на саботаж и арестуването на неговите шпиони, тясно свързани с вражески елементи от руското посолство в БГ и още много издънки.