Любослав Костов: Всичко под 850 лева е неприемливо

Настоява за реално повишение
7 дек 2022 19:50, Росен Стойчев
28
Любослав Костов: Всичко под 850 лева е неприемливо
Снимка: БГНЕС

Кумулативната инфлация е доста повече от ръста на доходите. Минималната заплата се повиши с 9% от 1 април, а кумулативната инфлация е над 17%. Покупателната способност на хората с минимална заплата е намаляла с 10%, макар номинално да получават повече.

Още по темата
КНСБ ще протестира срещу хората, които са против увеличението на минималната заплата, ако тя не се вдигне. Всичко под 850 лева е неприемливо за българските граждани и за нас. Това заяви за Нова Нюз Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

"16 законопроекта с предложения за удължаване на бюджета са вече на сайта. 2/3 от тях касаят доходите на хората. Сред тях има за минималната заплата, за необлагаем минимум върху доходите, за облекчаване на семейства с деца, повече разходи за здравеопазване, 125% за заплатите на учителите спрямо средната", каза той.

По думите му по последните данни растежът на икономиката за третото тримесечие е 3,3%, а БВП е 40 млрд., създаден само за 3 месеца. "Най-вероятно ще се наложи още една актуализация на данните за БВП, защото да нарасне с 20-25 млрд. за една година... не мисля, че увеличаването на доходите са щедри, а закъснели", категоричен е експертът.

Според него КНСБ подкрепя предложението минималната работна заплата да е 50% от средната още в първото полугодие. "700 милиона ще струва ръста на МРЗ, това са 1% от всички разходи. След всички данъци тези 850 лева стават около 600, а сега минималната заплата е на 30 лева от прага на бедност", подчерта Костов.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.