МС: Ротация за шеф на КПКОНПИ, ПП - да се разследва и президента

Депутатите променят антикорупционното законодателство
74
МС: Ротация за шеф на КПКОНПИ, ПП - да се разследва и президента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът обсъжда на първо четене промени в антикорупционното законодателство, внесени от ПП и от служебното правителство.
 
ПП предлага разделяне на дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество. От политическата сила настояват да се създаде самостоятелна Комисия за противодействие на корупцията като колективен орган, състоящ се от председател и четирима членове, избирани от Народното събрание, а действащата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

ПП иска също така да се резследва и президента, защото в момента той е изключен от обхвата на законодателството.

Според мотивите на предложения от Министерския съвет законопроект основна цел на промените е създаването на ефективен орган за борба с корупцията, който да съсредоточи в себе си само онези правомощия, които пряко засягат превенцията и противодействието на корупционните престъпления. В него трябва да се концентрират анализаторски, оперативен и разследващ потенциал.  Със  законопроекта се предлага тези функции да се слеят в една нова Комисия за противодействие на корупцията.

Предлага се новата антикорупционна комисия да има разследващи функции и да може да обжалва пред съд отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство по изпратени от нея преписки. Комисията ще е петчленна. Предлага се съставът да е: двама членове, избирани от Народното събрание; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете върховни съдилища - съответно ВКС и ВАС. Председателят ще е на ротационен принцип с мандат от по една година, всеки член ще е председател. Общият мандат на Комисията е 5 години, без право на повторен.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира, че двата законопроекта си приличат по това, че се предвижда комисията да има разследващи правомощия и че може да оспори решението на прокуратурата, ако откаже да разследва. Според него двата проекта могат да се обединят.

„За да функционира тази Комисия трябва да се концентрира върху по-тесен кръг лица. Това, което се случи през последните години трябва да ни е за урок, неефективен е този механичен сбор от различни наказателни производства“, каза Зарков.

„Предлагаме да няма един председател за целия период, защото това означава, че на практика той изземва основните функции и заради това предлагаме ротационен принцип за председател“, обясни още той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че това е един от най-важните законопроекти и е задължително условие за повишаване на доверието към България във връзка с приемането ни в Шенген и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Предлагаме всички членове да се избират от НС, председателят да е с пет години мандат избран при много по-високи критерии от останалите членове. Никой не е над закона и главният прокурор, президентът трябва да е в неговия обхват, а в в проекта на МС президентът не е включен“, каза Петков.

"Корупцията се вижда навсякъде, по пътищата, които са строени с по-малко материали, дори пред НС, където за ремонт на паветата са дадени хиляди левове, а те изглеждат по-зле от преди ремонта, когато малките земеделци не могат да свързват двата края, когато опасни язовири не се ремонтират, а милиони левове потъват“, коментира той.
 
Според Асен Василев можем да да се престорим, че в България проблем няма, но има и всички го виждат.

„И точно заради тези проблеми над 800 000 българи избраха да живеят в чужбина, а не в България“, отсече той.


74
Още по темата: корупцияКПКОНПИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Ппп преди 2 месеца
До 19. Ти понеже бъкаш от мозък и си много умен и аз да ти кажа. Ей така да си знаеш и да станеш още по-умен. Манипулациите с машините не се правят в тъмни стаички-прав си. Те се правят в едни светли стаи от хора, които чакат като лешояди края на изборния ден. Тогава с няколко клавиша и пароли вършат цялата далавера и то с голям успех и малко усилия. Този грабеж с хартиени бюлетини би се получил много по-трудно, от много секции и много хора с голям риск. Хайде да помислиш, ако можеш разбира се.
51
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
52 А ТИ СИ ПЛАТЕН ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА *** И *** ВСИЧКО ПОТРОШИХА В ДЪРЖАВАТА ВИЖДА СЕ ЧЕ СИ БЕЗДЕЛНИК И ЗА БЕЗПЛАТНА БИРИЧКА СРАМИШ ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЕШ
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СТИГА ВЕЧЕ герб(МЕСИ) и дпс ни управяха.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хм... ПП да се разследва, а безобразията на герп няма ли някой да подхване или там гешеф е опънал чадъра?... 3 милиарда български пари даде ББ за путинския поток
48
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"НЯМА СРАМНА РАБОТА"- НАПРОТИВ ИМА И ТОВА Е ДА СИ ПИСАЧ НА ГЕРБ И ДПС
47
11
 
5
 
! Отговори
християнин преди 2 месеца
Ще видите,че двете бандитски групировки-ГЕРБ и ДПС, ще се опитат да развалят всичко.Щото Боко тиквата и Ахмед кразеца ще пострадат.
46
1
 
1
 
! Отговори
бизнес отпадък преди 2 месеца
Сама мафиот маже да иска другите да чистят улиците.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нито сам Болен нито съм Беден,но искам мутрите и мафиотите да получат заслуженото.Аз съм Мениджър в голяма компания.Винаги съм мислил доброто на България. Ще се радвам България да е справедлива държава и народа да е по-богат.А пиша тук,понеже виждам ,че хората четат и се впечатляват.Виждам ,че партиите масово плащат да се пише в една или друга посока.
44
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В живота идва справедливоста рано или късно.Няма как да се избяга от нея.Живот е такъв.Както виждам нещата май Буци и Гешко ще чистят улиците.
43
3
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
46 ТОВА САМО БОЛЕН БЕДЕН ЧИЛЯК МОЖЕ ДА ПИШЕ ГОРКИЯТ 46
42
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано да отнемат на мафиотите парите и имотите и да ги накарат да рабоят и да чистят улиците.Не Ви се ли иска справледливост.Дано да се борят за това и ще гласувам за тях.Не е необходимо да ги вкарват в затвор,а в рабтническо общежитие.Ще ми е кеф да видя Гешев и Борисов да чистят парка например или ***.Даже ще им купя кафе и баничка ако ги видя .Ей така от кеф.
41
3
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
43 А ТИ ЗА КОГО ГЛАСУВАШ И КАКЪВ СИ ДА НЕ СИ ИЗВЪНЗЕМЕН ИЛИ СИ СЕ ОБЪРКАЛ И МИСЛИШ ЧЕ САМО ТИ ЖИВЕЕШ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е важно от кой си ,а важно е кой какво върши.Аз съм за законност и справедливост.Да се разследват всички и да се отнемат имущества и пари на тези,които не могат да докажат произход.Да се разследва и прокурора Гешев.Да няма недосегаеми.Само тогава ще има справедливост.Ще гласувам за тези които направят това.За сега виждам само ПП и ДБ,че искат това.За тах ще гласувам.И достатъчно е да им лтнемат парите и имотите,да не ги вкарват в затвора да ги храним,а да работят в някой *** или на улицата.
39
9
 
8
 
! Отговори
х.й преди 2 месеца
Има две причини да гласуваш за герп-или си мутра,или мутрите те хранят като държавен чиновник.
38
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро и Асилен са първи в прокуратурата, за разследване на няколко афери.
37
8
 
21
 
! Отговори
Kaka преди 2 месеца
Да си спомним за "протеста" на "умните и красивите".Може ли умен човек да се подвете по акъла на Мая Манолова, Бабикян, Хаджикян, Учиндолския. Тези "умни и красиви" ги излъгаха и ги обяздиха ПП и ДБ. Като са умни не видяха ли ,че Киро има проблем с главата? Не видяха ли ,че Кокорчо е *** и изманик на квадрат? Не видяха ли, колко е харизматичен Гнома?А какво ще кажат за Христо Иванов - мечтата на всяка жена.Но Излъганите трудно си признават.
36
9
 
19
 
! Отговори
f преди 2 месеца
Има две причини да гласуваш за ПП.Или си много прос, или си много ***.Изберете си.
35
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Винаги ще има хора които искат да учат, работят и живеят на запад. Така и шарлатаните от ПП са отишли да учат с парите на комунистическата номенклатура, а сега се правят на много загрижени за държавата. Вместо да останат в "успешния" си бизнес, яхнаха държавната софра и започнаха да лапат.
34
6
 
14
 
! Отговори
m преди 2 месеца
Кой гласува за Киро и Кокорчо?1. Всички, които получиха кокал по време на тяното управление и тените близки.2. Абдали (както прочетох по-долу). Абдали е меко казано. Неудачници и безработни.Жалки и безработни хорица с големи претенции.3. Служителите от фирмите на Прокопиев, Васил Божков и оня от Белград.Те излизат и да крещят пред парламента на т.нар. протести. На техните протести нормални хора няма.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До реалист НЕ БЕ ПИЧ, ТОЛКОВА ТИ Е СИВОТО ВЕЩЕСТВО ,АКО ЗНАЕШ КАКВО Е ТОВА !