Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната

Сега реалният й размер е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност
Обновена: 8 дек 2022 12:20 | 8 дек 2022 11:31, Камелия Цветанова
216
Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

Още по темата

"За" бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе прието предложението срокът между двете четения да е 14 дни, както поиска  "Български възход" и в крайна сметка остана срок от седем дни.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правиш модел и гледаш при каква минимална заплата тя ще е над 50% от средната. Не е сложно.
146
1
 
0
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 1 година
До Анонименколко далеч си от истината !
145
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай, чакай малко! Повишаваме минималната заплата, което естествено вдига средната заплата. А щом се вдигне средната, вдигаме и минималната. И така - до края на света. Сами сметнете след колко години минималната ще стане 5000 лева. Кво правим сега!?
144
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би трябвало минималните осигурителни прагове да се определят според средните заплати.
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А би трябвало минималната да е над 1400 лева, за да има голяма вероятност минималната да не е по-ниска от 50% от средната заплата. При минимална заплата 1400 лева за 2023 година, средната заплата ще е около 2700 лева.
142
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста хора наистина са на минималната заплата, но и доста хора се водят официално на минималната заплата и получават допълнително пари на ръка, за да могат дебеловратите работодатели да плащат по-малко за осигуровки, което сумарно за година е няколко милиарда загубени от здравеопазването, от пенсионерите и т.н.
141
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниската минимална заплата прецаква най-бедните, а не обратното, както лъжат дебеловратите демократи. Вдигането на минималната заплата ще осветли част от сивата икономика, което е много важно за България.
140
2
 
7
 
! Отговори
до 151 преди 1 година
Поетапното качване на МРЗ води до борба със сивия сектор. Няма какво да си чешем езиците, минимална не взима и ученик, бутащ и редящ колички в Икеа или пържещ картофи в Макдоналдс. НИКОЙ не работи на минимална у нас, освен единици (дори на овчар дават 1500). Но вече всеки се осигурява на нея- така е модерно да се краде ежедневно от държавата и да се сочат с пръст депутатите как те крадели.
139
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
При 850 лева минимална заплата за 2023 година, средната заплата за 2023 ще е около 2200 лева, т.е. минималната ще е 38,6% от средната, а в последните години минималната беше 42-44% от средната. Реално предложението на БСП води до по-ниска минимална заплата.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това предложение за 50% от средната за минал период, осигурява минимална заплата доста под 50% от средната за един и същи период. Разумното решение е всяка година минималната да се определя на база прогноза за средната заплата за същия период и да е да кажем 60% от прогнозната. Сега това би означавало над 1200-1400 лева минимална заплата.
137
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам по улиците на София има все повече просяци и бездомни хора. По това вече приличаме на редица други западни държави. Само по това, обаче.
136
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тук все скотове ли сте се събрали,оревахте света че ще трябва да внасяте пет лева(една кутия цигари)повече на месец здравни осигуровки?Ама иначе били със Свободни Професии!!!
135
3
 
7
 
! Отговори
До142 преди 1 година
Хората със свободни професии плащат здравна осигуровка върху минимален осигурителен доход,сега остава да му кажеш и колко от тия 800 хиляди лица реално изкарват по 710 лева на месец и колко от тях се осигуряват на същата сума?Аман от селски хитрини!
134
2
 
7
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
То пък едно увеличение. 2лв ти е хляба, а нето ще взимаш 660лв. Пак прецакаха самоусигуряващия човек! Тази страна никога няма да се оправи!
133
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прецакаха най-бедните. РаБотещ не работи за МРЗ. Но безработен и свободна професия се осигурява на МРЗ. Най-бедните са ударени. Свиреп, мощен удар. Жестоко е това, което го правят.
132
4
 
9
 
! Отговори
До141 преди 1 година
Вземи се хвани на работа,и престани да ревеш в анонимните форуми,че ще трябва да плащаш 5 лева отгоре здравна осигуровка!
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно безобразие. В бюджета трябва да има предвидимост. Беше обещано,че три години МРЗ ще е 710 лв. Не може правилата да се променят така внезапно.Точно най-бедните са прецакани, като им се вдигат осигуровките.Облагодетелствани са богатите-ще се вдигне коефициентът за пенсия.
130
5
 
10
 
! Отговори
до 139 преди 1 година
800 000 човека сами си внасят здравната осигуровка-безработни и свободни професии. Тоест това касае всяко семейство в България. Ударът към най-бедните е мощен и жесток.Чиновниците не им пука-нали са наготово осигурени.
129
5
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Тъпо. Така ще скочи здравната осигуровка за безработните. Най-бедните са прецакани.Да не се вдига МРЗ тази година. Стига са прецаквали най-бедните!
128
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
850лв. заплата взима само пенсионер "охрана" на паркинг и чистачка в детска градина в провинцията. Даже и чистачките минават 1000 вече по малките населени места, ако сложим прослужено време и прочее. Реално Никой не работи на минимална. Това е инструмент на сивия сектор да се осигуряват наглеците, укриващи данъци, на тези пари. Извинявайте, ама касиерките в магазините взимат близо 2000 начално. За квалифициран труд да не говорим.