Предвиждат участие на до 50 български военни в мисията на ЕС за Украйна

Комисии в НС подкрепиха военната помощ за страната
Обновена: 8 дек 2022 19:52 | 8 дек 2022 18:30, Анисия Иванова
162
Предвиждат участие на до 50 български военни в мисията на ЕС за Украйна
Снимка: БГНЕС

Проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с вносител Министерския съвет, подкрепиха днес на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика, съобщиха депутатите от комисиите след заседанието.

Проекторешението предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Проектът предвижда още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението.

Военната и военно-техническата подкрепа на Украйна, която България ще окаже, е засекретена. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина.

Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверинитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на проекторешението на МС.

Депутатите подкрепиха и законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на страната ни и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев коментира пред журналисти, че Министерският съвет си е свършил работата, изпълнено е решението на Народното събрание в срок и е направена първата крачка, която 2/3 от народните представители са поискали – да започне да се предоставя военна помощ на Украйна. Той отбеляза , че има първоначален списък и добави: „Списъкът, който ще ратифицираме в зала, е първата крачка да продължим да подпомагаме Украйна заедно с нашите съюзници, както и в сътрудничество с тях да получаваме компенсираща техника“. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долна, гадна и гнусна държава! Срам ме е, че съм българин! Ние сме нищожни роби!
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей таова е българския, политически за-дн-ик. Широк Широк...
120
0
 
19
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Ба си парламента , ба си *** отите.... България официално става участник във войната. После да не се сърдим на никой ! Ще ни скъсат задни ците.......
119
0
 
10
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама да видим колко балами ще се намерят да участват (за кратичко) в тази грандиозна цел/програма, или както и да се нарече тази заповед от запада
118
0
 
26
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Дребна даже дребнава работа но това си е военно участие във войната на страната на Украйна .Заради подобно участие /с медицински влак/-разбира се една от причините-през ВСВ ние сме в списъка на победените!Както се вижда ,историята не е учителка ,защото не ни учи на нищо,а надзирателка ,която наказва тези ,които не са си научили урока!?
117
0
 
20
 
! Отговори
ЛЕКА-ПОЛЕКА преди 1 година
НИ ВКАРВАТ ВЪВ ВОЙНАТА
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна трябва да знаят че в ЕС не ги чакат с отворени обятия. Горките. Хем Путин ги мрази хем ЕС не ги обича. Като нас. И без това имат български корен.
115
0
 
5
 
! Отговори
ЩЕ ГИ ВИДИМ преди 1 година
ЩЕ ГИ ИЗДИРИМ КОИ СА И ПОСЛЕ......
114
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тези 50 да влезнат - Киро Ментата,Асен Кокорчев,Христо Пинокиев,Б.Борисов,Даниел Митов,Соломон Паси,Иван Костов,Генерала Атанасов,Илиян Василев,Елена Поптодорова,Надежда Нейски,Екатерина Михайлова,Гергана Паси,Иво Инджев - такава бойна група ще се създаде, че свят ще им се завие.И като тръгнат да ги изпратим с послание - НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ!
113
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕСТЪПНИЦИ!
112
0
 
23
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
Първо 50, после 500 , после 5000. Да се готвят набори 75-80.
111
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези от комисиите в народното събрание най-после са свършили нещо полезно. Решили са да изпратят до 50 генерали да се бият в Украйна. Въпреки, че повечето от тях са пенсионери, ще им свършат работа. Да заминават веднага.
110
0
 
14
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
ДА ГИ ВОДЯТ - НАЧЕЛО СЪС ВСИЧКИ "лидери" на партии и със всички министри.
109
2
 
13
 
! Отговори
Генерал преди 1 година
Оооо! Значи най-сетне ще изпратим Корнелия Нинова, Христо Иванов -Пинокио , "генерал" Гном ,Про100 Киро и Кокорчо да воюват в Украйна! Да не забравят да им дадат каски и пушки!
108
16
 
5
 
! Отговори
САМО ДБ И ПП преди 1 година
Мислят за България и са истински за ЕС и НАТО - на следващите избори ги подкрепете!!!
107
4
 
11
 
! Отговори
Разум..3 преди 1 година
И знаете ли основния мотив на България през 1941 да се включи като съюзник на Хитлер, че е именно фактът, че по това време Нацистка Германия е съюзник с СССР по Пакта Рибентроп-***. Въпреки всички подмазвачески изпълнения на БГ политиците по онова време България пак остава изиграна. Така, че не се карайте по форумите каква позиция трябва да заеме България. Щото винаги сме в грешка, независимо от подмазваческите изпълнения на русофилите или американофилите
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в парламента майче иска народа да ги изрита дам се изберат други
105
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поляците от началото до. сега са испратили около 3000х човека които бяха пушечно месо руснаците жалят украйнския народ а наемниците никаква милоствчара пак съобщиха русия 90 наемника от полша са били нападната от въздуха и убити руснаците за наемниците са ги чакат с широкои обятия
104
9
 
3
 
! Отговори
Разум ..2 преди 1 година
След края на втората световна война Чърчъл и Сталин преговарят ..за проблема с България. Тъй като едновременно в периода 1941 -1945 е била съюзник на Хитлер и на Сталин. Предлагат да се раздели на две сфери на влиание : едната -Северна България от Пловдив нагоре да мине към Югославия, втората -под Пловдив да мине към Гърция. Тъй като има преговори за територии в цяла Европа, Чърчъл се отказва от България и така Сталин получава допълнително двете зони на влиание. Тогава ква ..позиция ни трябва
103
5
 
7
 
! Отговори
ппп преди 1 година
Ще ни спират,разбира се.Нека се погледнем-къде има в Европа такава бандитска организация, като банкянската?12 г. крадат от народната пара-милиарди левове,и всичко свързано с тях,да не се разследва от прокуратурата.Никъде!В прокуратурата има длъжностни лица,които отдавна трябваше да са в затвора.Народа е смачка,и за съжаление вече почти оскотял.Клета,клета Б-я,това ли заслужаваше.Докато шебека от Банкя не бъде вкаран в затвора,нищо няма да се оправи.