Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли

Парламентарната група отстрани депутата от редиците си
Обновена: 9 дек 2022 14:55 | 9 дек 2022 14:55, Нели Христова
286
Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли
Снимка: БГНЕС

БСП изхвърли депутатът Явор Божанков от парламентарната си група.

Присъствалите единодушно са гласували за отстраняването му.

По-рано в пленарна зала депутатите гласуваха дали България да изпрати оръжие в Украйна. Парламентарната група беше против заседанието да е закрито и в знак на протест членовете на партията извадиха телефоните си и започнаха да предават на живо. Червените са и категорично против изпращането на оръжие в Украйна, тъй като това щяло да ни въвлече във войната.

Божанков, който тъкмо се върна от САЩ, обаче не бе на едно мнение с колегите си. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война.

Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. "Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви младият депутат.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за "Коалиция на войната". Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско", заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизационния свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, "от другата страна е демократични свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

"Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, каза още соцдепутатът.

"Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война", каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропуснали са да напишат, че гласуваха освен оръжия да изпращат и военни.
156
27
 
16
 
! Отговори
БОЖАНКАТА Е ПРОУМЯЛ преди 1 година
..Че нашите "социалисти" --са само "цоциалисти на държавни и евро- средства".....БРАВО НА МОМЧЕТО ---ЩОМ "МИСЛИ , ЗНАЧИ Е ОПАСЕН"--- ЗА БКП/БСП!!!
155
33
 
23
 
! Отговори
Браво на Божанков преди 1 година
Браво на Божанков!!!
154
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стане ли напечено такива като тоя и колегите му първи ще се държат за колесника на самолета когато излита, да избягат, после някъде на запад ще ръсят акъл.
153
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божанката войник няма отиде, родата му се занимава със скрап и имат лев, най много да избяга в Сащ
152
28
 
18
 
! Отговори
явно прогледнал преди 1 година
При престоя си в Америка Божанков е имал възможност да разбере как хората там разбират международната солидарнот и социални отношения. Това, което вижда тук, наричащо се "социалисти", със сигурност му прилича на нещо като някакви праисторически изкопаеми!
151
34
 
23
 
! Отговори
Явор Божанков преди 1 година
Единственият мъж в БСП - достоен гражданин и европеец!
150
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
т.е оръжие с нашите пари да го подарим на напукания Зеленски браво бе бааллъци
149
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да отиде и войник-доброволец Какво му пречи Нали е смел
148
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една мека китка , острие на Херо Мустафа
147
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един достоен социалист, и те да го изхвърлят! Нищо, в ПП ще го приемат със сигурност.
146
16
 
16
 
! Отговори
ГОРКИЯ БОЖАНКОВ.... преди 1 година
НЕ РАЗБРАЛО МОМЧЕТО , ЧЕ ЦЕЛУВАНЕТО НА РУСКИ ДИРНИЦИ----е приоритетна и преди "социалната дейност" на БКП/БСП.....ЩО ТАКА , БЕ БОЖАНКОВ , ЩО НЕ ТИ КАЗАХА ТОВА.. преди да се пишеш "социалист"......??!
145
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тия двамата, И какво общо има дали си държал автомат? Става въпрос за човешка преценка. Агресорът е агресор, жертвата е жертва. Човешки дълг е да помогнеш на жертвата. Другото е да се съобразяваш със силния и е позорно.
144
18
 
32
 
! Отговори
Обективен__ преди 1 година
Тези 240 бройки освен да ни вкарат насила във война - друго няма да направят...
143
3
 
18
 
! Отговори
До 148 преди 1 година
Напълно съгласен съм с теб,с уговорката,че е непълен и има още доста военолюбци,които са стреляли само на Кънтър Страйк и Кол Дюти... Преди време и аз бях написал списък с видни евроатланДици,желаещи да воюват,обаче от демократичния сайт днесбг ми изтриха коментара и ми бяха забранени коментари за определено време :) Евроценности,баце!
142
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без съмнение едно от най-трудните *** в Бг парламент изобщо! Тоя нито е ходил в казарма, нито му пука за собствения му народ! А това че Русия ще постигне всяка една своя цел в Украйна е най-сигурното нещо на света! Истинският проблем е в народа. Всеки тръгнал да пише във Фб да сме бойкотирали Австрия и Холандия и т.н. ? На тия неща не стават във Фб бе ОВЦИИИИИИ...
141
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ония с френския маникюр от ДБ гадже да му стане
140
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божанката сам си штрака коментари тука, нормален човек едва ли ще го хвали
139
19
 
19
 
! Отговори
Браво на Божанков преди 1 година
за сведение на троловете той не е член на БСП, а е от гражданската квота. Отличен юрист, тая *** Нинова го махна от правната комисия, тъй като той е против хартиената бюлетина, и го изпратиха в САЩ, когато приеха това недоносче Изборна гавра. Да не напуска парламента.
138
5
 
13
 
! Отговори
Гара Неизбежна преди 1 година
Тез се пощтипват по дупетата, каква казарма, те и прегледа на голо няма да минат