"Булгаргаз" търси варианти да осъди Русия за спирането на газа

Компанията нае адвокати да анализират кореспонденцията с "Газпром"
9 дек 2022 20:22, Йоана Цонева
27
"Булгаргаз" търси варианти да осъди Русия за спирането на газа
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" е наела адвокатската кантора "Бузева и партньори", която да анализира всички документи и кореспонденция с "Газпром" от 1 април нататък заради спрения от руснаците природен газ. Идеята е да има професионална преценка дали българската компания да съди руската на арбитраж заради решението.

Това става ясно от отговор на служебния енергиен министър Росен Христов на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната" Васил Стефанов. Кантората е дала своите препоръки и българското държавно дружество се е обърнало към международни юридически кнатори за допълнителни консултации.

Интересен момент в кореспонденцията с „Газпром” е, че първоначално руснаците твърдят, че ако продължат доставка на газ за България при плащане в долари, това ще наруши специалния указ на Владимир Путин.

Впоследствие променят версията – не можело да има доставки, които не са в рубли. Точно въпросът с плащането и в каква валута предизвика огромни спорове и в България, включително на високо политическо ниво, като известните с проруските си тези политически субекти обясняваха как „цяла Европа” си плащала във валута, а Русия си я преобразувала в рубли.

На 16-ти ноември стана ясно, че е завършило делото между Финландия (Gasum) и Русия (Газпром) заради спрените от руска страна газови доставки за скандинавската държава.

Още по темата
Финландия обяви, че арбитражът е постановил, че финландската страна не е задължена да плаща в рубли нито съгласно предложената от руска страна процедура за плащане. Ден по-късно "Газпром" обяви победа - само че ако е така, то досега руската страна не е тръгнала да съди никой друг в Европа, защото не е плащал в рубли.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който нареди всички т.нар. "неприятелски страни", сред които е поставена и България, да плащат за руския газ в рубли. Схемата обаче е следната - в "Газпромбанк" се откриват две сметки, едната от които в твърда валута (евро, долари), а другата - в рубли. Плащането се прави в твърда валута, а след това "Газпромбанк" конвертира в рубли по курс, определен от Руската централна банка т.е. от Путин.

Впоследствие беше предложена промяна в руската схема за плащане в рубли - паричните преводи на европейските контрагенти да не бъдат превалутирани през Московската фондова борса (без сделката да има определен период на затваряне т.е. може да се отлага безкрайно), а това ще става в клирингов център и няма да се минава през трети страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички страни от близкия изток, които имат някакво значение като производители на петрол са на страната на Русия -- това ясно ли е на българското население ? Аз гледах списъка на страните и как са гласували в оон на проекторезолюцията на запада за обявяване на Русия за терористична държава -- всички значими държави са или против или въздържали се. Подкрепата за Русия срещу запада приближава отдолу 50 % от общо 193 държави членки на оон, колонии като българия, македония, албания гласуват за сащ.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като ес въведе горна граница на цената на руския петрол от 60 долара, в Москва съобщиха, че ще въведат долна граница на цената за всички страни включили се в американските санкции срещу Русия -- до края на тази година ще бъде официално въведена. А отговорът на ОПЕК на тази мярка е че няма да променя дневните количества на производство, както искат сащ и техните лаещи кученца. Сами си правете сметка по-нататък за резултата от европейските претенции.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само за Саудитска Арабия -- какво става по целия свят има конспирация от всички купени медии да не се съобщава на неползващите чужди езици българи и да бъдат държани в неведение и подчинение на чуждите агенти с партии.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
арабската лига е на среща със СИ в саудтска арабия-у нас се мълчи а долара къде ще отиде- да не говорим за еврото
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев върви по пътя на плевнелиев, нали ? Личи ли си вече ?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простите са завладели Булгаргаз.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз съм продавача искам си на моята страна валутата никои не може да ми забрани не да ме съдите какво искате това правете за бг газ нема даите още повече оръжие на укропите аз пък щеи ви дам газ на куково лято
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците ще трябва да се научат да спазват правилата и законите, които въвежда Русия, ако искат да купуват и продават на руските пазари, а ако не им изнасят -- никой не ги задължава да търгуват с нея, да вървят нататък. А пък ако я предизвикват -- чака ги каквото става сега в украйна.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВСИЧКИ ПЪТИЩА ... -- Турция ще трябва да освободи европейската част от територията си -- по кой начин искате да стане -- по лесния или по трудния ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази компания кой работи ? Това не са бизнесмени, които се ръководят от някакви икономически закони и правила. Това са фигуранти на чуждите агенти с партии, които са се настанили в парламента като болшинство и работят против интересите на България. Трябва да се водят дела срещу тях като вредители и диверсанти на сащ. Мястото им е в затвора, а не да наемат адвокати и да симулират някаква псевдодейност за пред кого ? Кого ще заблудят ?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дego тъй gyмaшe, roлeм ro вagят aмa мek...
10
1
 
12
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Първо спряхте Южен поток, после се биехте в гърдите, че сте готови да се откажете от руската "недемократична газ", след това отказахте да я плащате в рубли, въпреки, че в договора с Газпром се съдържаше такава клауза, когато ни спряха газта, убеждавахате населението на Бг, че намерихте алтернатива/замяна на руската газ, сега ревете "няма газ", дайте да съдим "Газпром". Е, тогава шъ я плащаме в 10-рен размер.
9
5
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Какво им пречи на нашите да плащат с рубЛи? Какъв е проблема ? Политически ?
8
1
 
8
 
! Отговори
джон преди 1 година
явно на крадците им намаляха паричките,свиквайте,от вашето дело руснаците ще си го преместят от единия крачол в другия
7
1
 
2
 
! Отговори
Хахаха, Бузева преди 1 година
и партньори... Звучи като виц на Слави :)
6
4
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Новите ни господари няма да спрат докато не изцедят последната капка кръв от нас. Една шепа кресливи умнокрасиви платени предатели решават съдбата на всички българи. На следващите избори идете да гласувате! Не оставяйте тези предатели да продължават да рушат България!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Итивам да гледам как Меси ще раззчекне наркоманска Нидерландия.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоян Добре си стоплил искат тяхната вина да я прехвърлят на Газпром.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз търся вариант да се скарам на YouTube, че ме цензурира. :-(
2
4
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Не ме интересува кого ще съдят.Намалете цената за индустрията и за обикновените хора!