Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна

Обновена: 9 дек 2022 15:42 | 9 дек 2022 13:36, Камелия Цветанова
234
Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

„За“ гласуваха 148 депутати, „против“ - 46, а „въздържал се“

Очаквано против гласуваха от „Възраждане“ и БСП, с изключение на социалиста Явор Божанков, който се отцепи от партийната повеля и гласува "За".

Още по темата

Позицията на левицата е, че по този начин България се въвлича във войната.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че решението на НС е прието по лековат начин без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател.

"Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте", посочи той.

Още от сутринта социалистите се обявиха против обсъждането на решението.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения", подчерта той.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат", категоричен е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна", подчерта той, цитирин от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без да питат хората и само решения вредни и фатални.... Не на еврото, не на оръжията!
9
7
 
37
 
! Отговори
Пич преди 1 година
То да беше само оръжието. В момента депутатите решават как да пратят военна част в Украйна. Дето уж щяла само да "помага". За да е 100% сигурно, че са ни набутали във войната. После като завалят бомбите, не се чудете защо.
8
0
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
я най-добре давай газ към Орландовци и не хаби въздуха ! :)
7
6
 
25
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Предлагам всички русофоби на един самолет и на фринта заедно с всички депутати без значение как са гладували. Ако може да добавим и бившите, всички след 2007 година, защото въпреки че сме в ЕС нищо не да направили за страната ни още по малко за българския народ!
6
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проклетници.Гласуваха за пращане на жива сила.
5
8
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
"Евроатлантика Асенчо" е гласувал против заедно с кака си Корна и Копейкин, а Кирчо се е скрил и не е гласувал ... !!!
4
7
 
40
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Ето сега , ако бяхме хора щяхме да сме на площада и да ги махнем...дано войната не дойде и тук
3
38
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ъъъ, от мнението ти никой не се интересува. Не един път казах- тези, които издържаме държавата и плащаме заплати и пенсии, сме твърдо "за" военната помощ. Мнението на провинциалния бачкатор със заплата в плик, който не носи НИЩО на общество и икономика изобщо не ме интересува.
2
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм се и съмнявал, как ще скършим хатъра на САЩ! Че и за хората в Украйна се просълзил някакъв от ДБ. Ама не гласуват хуманитарна помощ, а оръжия и боеприпаси. Костадинов правилно им го е казал - тия много свикнаха за нищо да не отговарят, както и всички западни управници, де. Накрая ще стане така, че ще отговарят и за неща, които не са правили, историческите примери са много.
1
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно е че правителство не им трябва, предадоха ни по всички линии вече. Ако има Господ, ще висят по стълбовете, заедно с децата си.