Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна

Обновена: 9 дек 2022 15:42 | 9 дек 2022 13:36, Камелия Цветанова
234
Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

„За“ гласуваха 148 депутати, „против“ - 46, а „въздържал се“

Очаквано против гласуваха от „Възраждане“ и БСП, с изключение на социалиста Явор Божанков, който се отцепи от партийната повеля и гласува "За".

Още по темата

Позицията на левицата е, че по този начин България се въвлича във войната.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че решението на НС е прието по лековат начин без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател.

"Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте", посочи той.

Още от сутринта социалистите се обявиха против обсъждането на решението.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения", подчерта той.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат", категоричен е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна", подчерта той, цитирин от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не кажете, че не съм ви предупредил: ще има жертви - български млади мъже, използвани за пушечно месо. За ФАЩ ние сме стръф.
149
9
 
28
 
! Отговори
Км преди 1 година
Русия забавя,но не забравя.Всяко нещо се плаща,рано или късно.
148
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НОВИНА, КОЯТО НЯМА ДА ПРОЧЕТЕТЕ В ДНЕС. РУ:" Липсата на купувачи срина цената на руския петрол до 43 долара"
147
7
 
21
 
! Отговори
Пръстченцата да ви преди 1 година
изсъхнат, продажници!
146
4
 
12
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.ако имаше действаща правосъдна система, автора на статията да са го прибрали на жежко докато разберат кой е дежурния по дискусия. читалищна работа е да сте пияни по пладне на работа.
145
3
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен 153точно николко. просто с 2 изречения украинците изкараха на бял свят всички васали и зависими от компромати държавници из цяла европа. за лош късмет на задунайская, са управляващите от известно време шапкари. та сега ше се наложи да минават в "опозиция", иначе бавовна.
144
1
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
До Qsno eсоске нанайси кирилица, индианец
143
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам. А депутати ще им изпращаме ли като помощ?
142
5
 
12
 
! Отговори
чичко милиционер преди 1 година
До Закривай!Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
141
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да се обозначим геополитически! Не е важно, колко ще помогнат нашите оръжия на Украйна! Да не забравим и да съборим и всички паметници на Червената армия , докато не е решила да дойде да си ги пази! Да си знае, че не е тачена и да не повтаря!
140
13
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
БЪЛГАРИЯ-ЕС-НАТО-САЩ и мощно бомби от Арсенал Казанлък и ВМЗ Сопот за ВСУ с които да трепат руските агресори:):):)На нашите руски тролеи им остана само да вият под новините безпомощно на умряло:):):)Като тоя ХАХАХА къде уж му е весело,а иначе пика газ:):):)
139
10
 
7
 
! Отговори
ужас преди 1 година
Леле, плаша се от панелните ***. Тези хора са по-опасни и от самия диктатор в Кремъл. Щели да маршируват в Париж. О небеса, те не могат да маршируват в допотопна Украйна, камо ли в Париж. Аз съм в някакъв тих ужас от българския русороб, сигурно и в Беларус не са така. Ужасно е! Тая 45-годишна братска дружба ни е....а мамата, проми мозъците на 1 цяло поколение...
138
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рубляците реват, няма сега кво да си правят рублите...
137
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Закривай!Алоуууу Небългарите да не се напъват и да пишат глупости! Миришете рашки!
136
9
 
9
 
! Отговори
Бафка преди 1 година
След като ни окупираха през 1944, рашките решиха да подарят Благоевградски окръг на Югославия. Късмет на косъм бе, че Тито и Сталин се поскараха, та работата се разсъхна и Бербатов не стана македонски национал, а Николина Чакърдъкова македонска певица....и всички които са раждани в Югозападна България. Да отвърнем на руската "любов" към България с подобна 'братска" задна eбaфka.
135
5
 
9
 
! Отговори
Русия преди 1 година
не знам хора не разбирам много, но като виждам какви оръжия има Русия направо тръпки ме побиват. Не знам как може да се опази някой от това. Сащ май нямат такива. Дано Путин не реши да ги използва. Молим се!
134
8
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Тоя с НАТО-то дето го пазело....Пахахахах. Това е един импотентен, джендърси съюз, който няма и една стотна от капацитета на велика Русия, начело с г-н. Путин. Само ако поиска г-н. Путин може да изтрие цяла Европа или руските войници да маршируват в Париж без проблем. Така че не знай много и си мълчи натовска ***!
133
4
 
3
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 година
До Закривай! гочоолу, че руснята не си е тръгвала, кой да идва още :))) в момента им строиш частна магистрала от морето до сърбия
132
6
 
5
 
! Отговори
Off преди 1 година
Дребната и евтина руска монета подпиква газ в момента, заедно с корни.
131
7
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
До Закривай!Да бе ше ти дойде *** джуджето в България некой друг път:):):)Къса му е чурката,НАТО ни пази:):)