Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна

Обновена: 9 дек 2022 15:42 | 9 дек 2022 13:36, Камелия Цветанова
234
Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

„За“ гласуваха 148 депутати, „против“ - 46, а „въздържал се“

Очаквано против гласуваха от „Възраждане“ и БСП, с изключение на социалиста Явор Божанков, който се отцепи от партийната повеля и гласува "За".

Още по темата

Позицията на левицата е, че по този начин България се въвлича във войната.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че решението на НС е прието по лековат начин без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател.

"Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте", посочи той.

Още от сутринта социалистите се обявиха против обсъждането на решението.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения", подчерта той.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат", категоричен е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна", подчерта той, цитирин от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, през ВСВ, като не пратихме войници на Източния фронт, да не би после да ни пожалиха!? Напротив - окупираха ни, избиха и изпозатвориха икономическия и интелектуалния ни елит и ни ограбиха!
109
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам за България!!!! Някой ден ше бъдете съдени от нов Нюрнбергски процес!!!За трети път се съюзяваме с нацистите и ще си го плащате жестоко престъпниции долнни!
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега - Тиквите не са ли вече путинисти ?
107
10
 
1
 
! Отговори
ало реалиста преди 1 година
при влизането ни в ЕС заплатите поммиш ли,ч е бяха 400 лв? Имало обаче инфлаЖИЯ- ТЕ Я БЛАГАДАРЕНИЕ НА ТОЯ ДЕТО ТИ ПЛАЩА РУБЛИТЕ!
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят.Това ли е този свят с оръжия,вместо мирни преговори?????????????
105
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
В белене са претрепани много малко фашисти... Трябвало е до девето коляно за гнусните фашистки ***... ===)))
104
2
 
20
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Колкото по-западно се ориентираме толкова по-бедни ставаме и това е факт
103
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рубляците обявиха траур... требе да връщат копейките.
102
2
 
19
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Тоя Костадинов не мога да го гледам,но твърдо ще гласувам за Възраждане,защото от тия евроценности започва сериозно да ми се гади
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междувременно границата ни е разграден двор няма кой да пази, а и нямат оръжия и апаратура.
100
14
 
1
 
! Отговори
край с руснаците преди 1 година
Разбрах че украинците възстановяват усилено най-големият самолет в света Мрия. Щели да го заредят с 230 тона взрив и да го засилят срещу Кремъл.
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даваме оръжия на Укрия и не сме във войната сиреч, ако Китай даде на Русия също няма да е замесен.
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът така ли ще остави нещата? Безобразие.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако извикам пътна помощ си плащам укрите плащат ли си за помощта?
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ххххще правим каквото ни кажат, защото ако *** ни пипне, напада НАТО...
95
14
 
3
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Путинопитешки сълзи в края на работната седмица. Световното продължава. Бирата е студена. Животът е прекрасен :)
94
1
 
20
 
! Отговори
тТт преди 1 година
Други вземат Решения "за нас и вместо нас", политическите марионетки просто изпълняват!
93
1
 
3
 
! Отговори
гфхгх преди 1 година
До 90Ама ти си и гласувал....стига бе...все още в БГ намирате за кого да гласувате!!!!
92
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 Защо да ти плащат? Ти отиде ли да воюваш срещу Русия като украинците за да ти плащат? Уплаши се нали, а сега искаш и за проявения страх да ти плащат.
91
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пращайте и мутрафонката заедно с оръжията....все за нещо ще послужи. Нема к.в.о да прави в България!!!