Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна

Обновена: 9 дек 2022 15:42 | 9 дек 2022 13:36, Камелия Цветанова
234
Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

„За“ гласуваха 148 депутати, „против“ - 46, а „въздържал се“

Очаквано против гласуваха от „Възраждане“ и БСП, с изключение на социалиста Явор Божанков, който се отцепи от партийната повеля и гласува "За".

Още по темата

Позицията на левицата е, че по този начин България се въвлича във войната.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че решението на НС е прието по лековат начин без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател.

"Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте", посочи той.

Още от сутринта социалистите се обявиха против обсъждането на решението.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения", подчерта той.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат", категоричен е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна", подчерта той, цитирин от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
1
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Подкупни продажници и предатели
189
1
 
1
 
! Отговори
198 преди 1 година
ми ко чакати.. :)))))
188
1
 
3
 
! Отговори
щото преди 1 година
сме военна сила и може да си го позволим ;)
187
1
 
6
 
! Отговори
Изненадан преди 1 година
Мислех, че ДПС ще продължи курса си на неутралност в политиката. Гласуването ѝ в полза на изпращане на оръжие за Украйна я поставя в позиция изхвърляне от Българската политика. Това ще стане в края на войната. ГЕРБ, ДПС, ДБ ще бъдат забрнени, а ръководствата им преследвани и депиртирани извън България, ако не са избягали. Такава е логиката на Българската история.
186
0
 
24
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Да изпратим и депутати, като бонус към военната помощ. И без това както и от оръжието тук нямаме много голяма полза от тях . Там поне Зеленски може да им камери някаква работа .
185
6
 
5
 
! Отговори
ПУТИН Е ЛА"&quo преди 1 година
ДА НИ ЯДЕ ГЗ...!
184
1
 
3
 
! Отговори
Гордост българска преди 1 година
Депутатите от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна: https://pastebinТОЧКАcom/7hjLpWsu
183
2
 
3
 
! Отговори
Гордост българска преди 1 година
Депутатите от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна: https://pastebin/7hjLpWsu
182
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не изпращаме, а някои изпращат. Аз изпращам и тях там.
181
12
 
7
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
Ама на БСП и местните русуфили два пъти повече
180
3
 
15
 
! Отговори
svetlina преди 1 година
За какъв цивилизован свят говорим, нашият свят е далеч от това определение. В цивилизован свят конфликтите се решават по дипломатически път, а не с войни, няма намеса, в името на каквото ида е било, на една държава във вътрешните работи на друга, има други механизми за установявяне на мир , а не да се налива масло в огъня и да загиват хора и руши една цяла страна. Като някакви диваци сме размахваме оръжието и се избиваме за храна и надмощие, вие ми говорите за цивилизован свят, ха, ха
179
7
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Не знам защо още чакаме, а не се съберем на всенароден протест срещу джендъраските гробокопачи на България. България няма място във фашистко НАТО и фашистки ЕС
178
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А междувременно хлябът гони 3 лева, кашкавалът 30, но ние да се погрижим за украинците. Един киевчанин сподели, че непрекъснато откриват нови гробища и погребват укронацитата на пакети. Не смогват. И това въпреки оръжията, които текат към украйната като пълноводна река. А може и точно по тази причина. Няма оръжия, войната спира.
177
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нещо за срещата Си Дзин Пин с арабската лига - къде отива петродолара - и ние след него- мълчите като бити гъ-зове
176
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ,БАНДЕРОВЦИ НА АМБРАЗУРАТА
175
27
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Крайно време беше.Влязохме в клуба на цивилизованите държави.Мнението на БСП/пенсионерска партия/и Възраждане/ниско квалифицирани и слабо образовани ***/ е без значение.
174
3
 
23
 
! Отговори
И. Петров преди 1 година
Скоро ,както в Ирак ще се наложи освен гласуваното оръжие да се изпращат и военни контингенти. Синовете на гласувалите едва ли ще получат призовки. Сега разбирам защо т.н. народен съд е съдел депутатите за колективна вина. Например кой е гласувал за обявяването на "символична война" срещу Англия и САЩ ! Къса памет, нали!
173
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг става враг на русия номер 2 после полша пазате се че петрол и газ нема да видите русия ще ви от мъсти после да не плачете че вие сте свиенали да обвинявате русия с плач не кадърни клоуни политици
172
1
 
15
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
До КрунделМоже и да е вярно за планините ....Но пък от 226 изтребителя след края на Студената война останахме с 16 действащи. Позор!! Турците и гърците са по над 200-300. Между другото ,украинците търсят 155 мм снаряди, а не 122 . Такива каквито "Арсенал" бълва в момента на 3 смени и печалбата я обират американските прекупвачи.
171
3
 
11
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
До КрунделЕжедневно в Полша погребват с почести "доброволци" от регулярната армия. Циркулират повиквателни за да пращат запасняците "на учения". Руската страна официално твърди за около 1200 убити поляци и предполагат ,че в Украйна са около 10 000 с собствената си техника, оръжие, логистика. Неофициалната война Полша - Русия е започнала.