Радев и Ердоган: Защитена граница и увеличаване на търговията

Обсъдили са и развитието на енергетиката
37
Радев и Ердоган: Защитена граница и увеличаване на търговията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентите на Турция и България Реджеп Тайип Ердоган и Румен Радев се срещнаха в резиденция "Вахдеттин" в рамките на Световния форум на TRT в Истанбул. След срещата президентът Ердоган направи съвместно изявление за медиите със своя колега. Президентът Ердоган подчерта, че по време на срещата е бил направен преглед на задълбочаващите се отношения, предаде БГНЕС.

Българският президент Румен Радев подчерта, че съвместната работа трябва да продължи, и заяви: "Нашите страни имат обща отговорност. Става въпрос за сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката. Вярваме, че солидарността ни винаги трябва да бъде силна".

"Срещнах се с уважаемия си колега по време на срещата на върха на Европейската политическа общност, която се проведе в Прага през октомври. По време на днешните ни срещи направихме преглед на развиващите се и задълбочаващи се отношения като две съседни държави. Както Балканите, така и глобалната система са изправени пред големи предизвикателства. Ето защо вярваме, че солидарността ни като двама съюзници от НАТО трябва да бъде по-силна от всякога. По този повод потвърдихме, че имаме общата воля да задълбочим нашите двустранни, регионални и глобални отношения", заяви от своя страна Ердоган.

"Общата ни цел – увеличаване в кратък срок на обема на търговията до 10 млрд. долара. Подчертахме необходимостта от ефективно сътрудничество в управлението на незаконната миграция. По време на срещите си обсъдихме подробно и нашите икономически и търговски отношения. Миналата година обемът на търговията ни достигна 6 млрд. долара. Общата ни цел е да го увеличим до 10 млрд. долара в кратък срок след днешните срещи. Сътрудничеството ни ще продължи да се развива с приключването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните. Бих искал още веднъж да благодаря на президента за подкрепата, която оказват на нашите бизнесмени в България, чиито инвестиции надхвърлят 2 милиарда и половина евро", каза още турският президент.

Проучени са възможностите за сътрудничество по въпроса за енергийната сигурност, двете страни ще работят и по съвместното справяне със сигурността на границата.

"Войната на Русия в Украйна не е изпитание само за нас. Тя подлага на изпитание и нашите икономически и социални системи. Трябва да преосмислим някои въпроси, какво е сътрудничество, приятелство, добросъседство! Глобалните промени се случват много бързо. Трябва да намерим общи подходи. Нашите страни носят обща отговорност по отношение на сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката. В съответствие с взаимните интереси очакванията ни са, че енергийните системи на двете страни ще продължат да се развиват. И тук бих искал да благодаря на г-н Ердоган, защото ни помогнаха с втечнен газ в много труден за страната ни момент. Днешната ни среща също беше много полезна. Войната в Украйна в момента оказва влияние върху световните вериги за доставки. За нас съществува сухопътен маршрут от Африка до Европа и през Турция. Ние също виждаме отговорност в това. Осъзнаваме също така, че трафикът се увеличава", каза Радев.

Той засегна и за проблемите с бежанците по границата.

"За да бъдат успешни стъпките, които сме предприели, трябва да имаме спокойна и защитена граница. Оценяваме превенцията на Турция за увеличаване на нелегалната имиграция. Тя е насочена към здравето на хората и затова ще продължим съвместната си работа по този въпрос".


37
Още по темата: ЕрдоганРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да увеличава контрабандата , затова е отишъл *** , нищо не разбира този , само фатални грешки прави
29
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
бънди щом е ходил да джуга от ердоган, работата е ясна. след 5 години всички ще се правят , че шапкаря и виденов са продукт на монархофашистка империалистическа пропаганда, и че всъщност си ни е било много добре.
28
0
 
3
 
! Отговори
Хюго Капет преди 1 месец
слушах го ретарда - не мога да се сетя за по кух зелен чорап. Както обичат да ги сравняват по кухизъм - Радеф-тиквун са Меси - Роналдо - 1:1. Доста напрегната ситуация..
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петолъчката е важен пътен възел в Източна България. Намира се северно от град Стралджа, Ямболска област, на границата със Сливенска област.[1]При Петолъчката се срещат Подбалканският път (към Сливен и Бургас), Републикански път I-7 (към Ямбол и Сунгурларе) и път III-707 (към Стралджа).
26
0
 
2
 
! Отговори
Шапкар преди 1 месец
А само преди година Радев казваше, че да се говори с Ердоган било шербет дипломация?!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обсъдили били развитието на енергетиката, яко! Ами в Турция се строят нови ядрени мощности и ще губим все повече приходи от загубени позиции за износ на енергия освен ако не направим нещо. А нашия зеленчук от Банкя дълги години оплюваше ядрената енергия с "гьола" в Белене понеже толкова му е ограничен мозъка и само слуша външни фактори. И като послуша грешния човек става издънка, а издънките при него с лопата да ги ринеш. За това зеленчуци не трябва да се избират да водят държавата.
24
4
 
5
 
! Отговори
ДАВАЙ РАДЕВ ! преди 1 месец
АКО СИ ВИНАГИ С ЕРДОГАН ----ШЕ ИЗКАРАШ ОЩЕ 2-МАНДАТА!....ГАРАНЦИЯ!!!!!!!!!!
23
5
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 месец
ВСИЧКИ ПЪТИЩА--ВОДЯТ КЪМ БОСФОРА!!!/ А.Доган/..... и е адски прав!!!!!ГОСПОД И АЛЛАХ ---ДА ПОМАГАТ НА ЕРДОГАН И РАДЕВ ! .....ТОВА Е ПЪТЯТ НА БЪЛГАРИЯ!!!.....РАДЕВ ИЗЛЕЗЕ СТРАШНО УМЕН МЪЖ!!!!!!!!
22
3
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
***Всички Пътища Водят Към Истамбул***- Хазрети Мевляна , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в kpaйнa cмeтka, щo nлюxтe kaт' kaмили Бokaтa, тoлkoз rogин?
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната на Русия била изправяла нашите системи под заплаха... Каква заплаха за теб е Русия бе льольо?? Мръсен предател!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потурначето отидде в своята родина майка.
18
2
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Ще Има Влак - Лондон( Англия-) - Капитан Андррево(България)- Шанхай ( Китай) , и Ще Има Влак - Берлин ( Германия) - Капитан Андреево (България) - Дубай ( ОАЕ ) , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА Ще Има Влак - България - Египет , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА Линията Е Почти Готова , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
17
2
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
Още при първия си мандат трябваше да отидеш при Ердоган.
16
2
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
Скоро ще има ж.п. линия ЯМБОЛ-ЕДИРНЕ и магистрала между двата града. Турците казаха,че ЯМБОЛ е вратата на Турция към Европа. Това е така,защото ,,Капитан Андреево,, е на ниско място и при повече дъжд,топене снегове,пътят е залят с вода,а нащето,,Лесово,, е встрани и на високо от Тунджа и пътят е не може да се наводни. Освен това сме равнина,а не като,,Малко Търново,,- Къркларели,планина със завои. Късметлии сме ямболии,с географската си даденост.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еееее, как е шербета?ДРУГАРИ, ДРУГАРЯ СТАНА ЛИ ХАНЪМА?НАЛИ ББ НАРИЧАХТЕ ХАНЪМ? СЕГА МЪЛЧИТЕ?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
15 Всички руснаци и руски слуги вън, от България. Путин често се целува с Ердоган и подготвя нови проекти. Впрочем, Путин построии в Москва най-голямата джамия в Европа.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изчегъртващите най-после, узряха, че с Ердоган трябва да се преговаря.
12
5
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Браво Господин Президент :) Най-Накрая - Станахте Истински Президент :)
11
2
 
8
 
! Отговори
решение преди 1 месец
ония от Брюксел дето наредиха да се премахнат границите , сега да издигнат ограда между България и Турция като между САЩ и Мексико . иначе Ердоган да пуска всички да преминават през България а ние да не ги спираме , даже да им помагаме с превоза . така хем ше премахнем каналджийството хем ше сме толерантни към мигрантите .