Радев и Ердоган: Защитена граница и увеличаване на търговията

Обсъдили са и развитието на енергетиката
37
Радев и Ердоган: Защитена граница и увеличаване на търговията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентите на Турция и България Реджеп Тайип Ердоган и Румен Радев се срещнаха в резиденция "Вахдеттин" в рамките на Световния форум на TRT в Истанбул. След срещата президентът Ердоган направи съвместно изявление за медиите със своя колега. Президентът Ердоган подчерта, че по време на срещата е бил направен преглед на задълбочаващите се отношения, предаде БГНЕС.

Българският президент Румен Радев подчерта, че съвместната работа трябва да продължи, и заяви: "Нашите страни имат обща отговорност. Става въпрос за сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката. Вярваме, че солидарността ни винаги трябва да бъде силна".

"Срещнах се с уважаемия си колега по време на срещата на върха на Европейската политическа общност, която се проведе в Прага през октомври. По време на днешните ни срещи направихме преглед на развиващите се и задълбочаващи се отношения като две съседни държави. Както Балканите, така и глобалната система са изправени пред големи предизвикателства. Ето защо вярваме, че солидарността ни като двама съюзници от НАТО трябва да бъде по-силна от всякога. По този повод потвърдихме, че имаме общата воля да задълбочим нашите двустранни, регионални и глобални отношения", заяви от своя страна Ердоган.

"Общата ни цел – увеличаване в кратък срок на обема на търговията до 10 млрд. долара. Подчертахме необходимостта от ефективно сътрудничество в управлението на незаконната миграция. По време на срещите си обсъдихме подробно и нашите икономически и търговски отношения. Миналата година обемът на търговията ни достигна 6 млрд. долара. Общата ни цел е да го увеличим до 10 млрд. долара в кратък срок след днешните срещи. Сътрудничеството ни ще продължи да се развива с приключването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните. Бих искал още веднъж да благодаря на президента за подкрепата, която оказват на нашите бизнесмени в България, чиито инвестиции надхвърлят 2 милиарда и половина евро", каза още турският президент.

Проучени са възможностите за сътрудничество по въпроса за енергийната сигурност, двете страни ще работят и по съвместното справяне със сигурността на границата.

"Войната на Русия в Украйна не е изпитание само за нас. Тя подлага на изпитание и нашите икономически и социални системи. Трябва да преосмислим някои въпроси, какво е сътрудничество, приятелство, добросъседство! Глобалните промени се случват много бързо. Трябва да намерим общи подходи. Нашите страни носят обща отговорност по отношение на сигурността на доставките и бързото заместване на ресурсите. Това е възможно само със задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката. В съответствие с взаимните интереси очакванията ни са, че енергийните системи на двете страни ще продължат да се развиват. И тук бих искал да благодаря на г-н Ердоган, защото ни помогнаха с втечнен газ в много труден за страната ни момент. Днешната ни среща също беше много полезна. Войната в Украйна в момента оказва влияние върху световните вериги за доставки. За нас съществува сухопътен маршрут от Африка до Европа и през Турция. Ние също виждаме отговорност в това. Осъзнаваме също така, че трафикът се увеличава", каза Радев.

Той засегна и за проблемите с бежанците по границата.

"За да бъдат успешни стъпките, които сме предприели, трябва да имаме спокойна и защитена граница. Оценяваме превенцията на Турция за увеличаване на нелегалната имиграция. Тя е насочена към здравето на хората и затова ще продължим съвместната си работа по този въпрос".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ердоганРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да увеличава контрабандата , затова е отишъл *** , нищо не разбира този , само фатални грешки прави
23
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
бънди щом е ходил да джуга от ердоган, работата е ясна. след 5 години всички ще се правят , че шапкаря и виденов са продукт на монархофашистка империалистическа пропаганда, и че всъщност си ни е било много добре.
22
0
 
3
 
! Отговори
Хюго Капет преди 1 година
слушах го ретарда - не мога да се сетя за по кух зелен чорап. Както обичат да ги сравняват по кухизъм - Радеф-тиквун са Меси - Роналдо - 1:1. Доста напрегната ситуация..
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петолъчката е важен пътен възел в Източна България. Намира се северно от град Стралджа, Ямболска област, на границата със Сливенска област.[1]При Петолъчката се срещат Подбалканският път (към Сливен и Бургас), Републикански път I-7 (към Ямбол и Сунгурларе) и път III-707 (към Стралджа).
20
0
 
2
 
! Отговори
Шапкар преди 1 година
А само преди година Радев казваше, че да се говори с Ердоган било шербет дипломация?!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обсъдили били развитието на енергетиката, яко! Ами в Турция се строят нови ядрени мощности и ще губим все повече приходи от загубени позиции за износ на енергия освен ако не направим нещо. А нашия зеленчук от Банкя дълги години оплюваше ядрената енергия с "гьола" в Белене понеже толкова му е ограничен мозъка и само слуша външни фактори. И като послуша грешния човек става издънка, а издънките при него с лопата да ги ринеш. За това зеленчуци не трябва да се избират да водят държавата.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в kpaйнa cмeтka, щo nлюxтe kaт' kaмили Бokaтa, тoлkoз rogин?
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната на Русия била изправяла нашите системи под заплаха... Каква заплаха за теб е Русия бе льольо?? Мръсен предател!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потурначето отидде в своята родина майка.
15
2
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Още при първия си мандат трябваше да отидеш при Ердоган.
14
2
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Скоро ще има ж.п. линия ЯМБОЛ-ЕДИРНЕ и магистрала между двата града. Турците казаха,че ЯМБОЛ е вратата на Турция към Европа. Това е така,защото ,,Капитан Андреево,, е на ниско място и при повече дъжд,топене снегове,пътят е залят с вода,а нащето,,Лесово,, е встрани и на високо от Тунджа и пътят е не може да се наводни. Освен това сме равнина,а не като,,Малко Търново,,- Къркларели,планина със завои. Късметлии сме ямболии,с географската си даденост.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееее, как е шербета?ДРУГАРИ, ДРУГАРЯ СТАНА ЛИ ХАНЪМА?НАЛИ ББ НАРИЧАХТЕ ХАНЪМ? СЕГА МЪЛЧИТЕ?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 Всички руснаци и руски слуги вън, от България. Путин често се целува с Ердоган и подготвя нови проекти. Впрочем, Путин построии в Москва най-голямата джамия в Европа.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчегъртващите най-после, узряха, че с Ердоган трябва да се преговаря.
10
2
 
8
 
! Отговори
решение преди 1 година
ония от Брюксел дето наредиха да се премахнат границите , сега да издигнат ограда между България и Турция като между САЩ и Мексико . иначе Ердоган да пуска всички да преминават през България а ние да не ги спираме , даже да им помагаме с превоза . така хем ше премахнем каналджийството хем ше сме толерантни към мигрантите .
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АщколсунФатмак, турски Шенген без визи и паспорти. ФатмакПаша Румели Шенген бей.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказа се, че Кирчовците на Радев са доста по-зле от Калинките на Боко.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя кога е опази границата с Румъния и идвщите укропитеци на хотел? Ние с тях нямаме обща граница, можем да помогнем на Румъния, ама не и да идват от там мигранти. Те как спират нашите мигранти идващи от Турция, които на всичкото отгоре отиват в Германия и Нидерландия, а не в Румъния?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев иззе функциите на Борисов. Защо раздавате ордени Стара планина на членове на групировките от прехода? Защо връщате гербаджийските калинки на Борисов? Защо назначихте калинките на ИТН? Като заслуга за отговорното бутане на редовно правителство ли? Защо криете договори? Защо възобновявате гербаджисйките практики. Защо? Това не са нещата, които иската хората поведени от фалшивия юмрук. Скоро всичко ще се преобърне срещу вас. Радевките не са алтернативата на Борисовките.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези клишета за защитената граница ги слушам от години и вече ми омръзна да ме лъжат. Граница се пази, както я пази Унгария, а не смолби и настаняване по лагери за наша сметка.