Росица Велкова: Предимствата от влизане в еврозоната са огромни

Ще се получи по-добра доходност, лихвени проценти и облигации
9 дек 2022 12:06, Нели Христова
160
Росица Велкова: Предимствата от влизане в еврозоната са огромни
Снимка: БГНЕС

Предимствата за България от влизане в еврозоната са огромни. Ще се получи по-добра доходност, лихвени проценти и облигации. Доходите на хората и развитието на страната ще се подобрят с ускорен темп.Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова по време финансовата конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Подготовката на приемането на еврото като национална валута заема все по-голямо място в обществения и политически живот на страната. Доказателство за това е интензитетът, с който започнаха да се организират форуми като днешния. Ще използвам трибуната на днешния форум в качеството ми на национален координатор по подготовката на Република България за членството в Еврозоната, за да ви запозная с активните действия, които бяха предприети от българските институции през последните месеци и резултатите от тях,  добави тя.

"Изключително силен и необходим знак към българските граждани и европейските ни партньори за това, че приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. се определя като национален приоритет, е приетото на 27 октомври 2022 от НС решение, с което се възложи на българските правителства оттук насетне да ускорят преговорите с европейските институции и държавите членки от Еврозоната и да ускорят техническата подготовка за въвеждане на еврото, за да се спази определената от страна на България целева дата", каза националният координатор за въвеждане на еврото.

"Това е сериозна стъпка към осигуряване на приемственост, на стремежа и работата на България за приемане на еврото, тъй като решението ангажира, както сегашното, служебно правителство, така и предстоящите редовни правителства. Тази историческа стъпка беше изключително важна и ценна, защото даде необходимата легитимация и увереност на екипите на МФ и на БНБ пред европейските ни партньори. Значим и видим резултат от това е подписаният на 6 декември в Брюксел Меморандум за разбирателство с държавите членки на Еврозоната и Комисията за започване на производство на евромонети и за подготвителните задачи преди началото на производството", посочи Велкова.

"За мен е висока отговорност и чест да съм българският министър на финансите, който с мандат от правителството подписа този важен документ съвместно с управителя на БНБ г-н Радев и представителите на ЕК", изтъкна тя.

Документът очертава практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към Еврозоната, обясни Велкова. По думите й това важно събитие следва да бъде подкрепено от действия и работа, които всички институции трябва да свършим през сравнително малкото време, което остава до 1 януари 2024 г., предупреди министърът на финансите.

Росица Велкова припомни, че подготовката ни за членство в еврозоната се организира и координира от Координационен съвет със съпредседатели министърът на финансите и подуправителят на БНБ. Съветът се подпомага от 8 междуведомствени работни групи. Активните действия по техническата подготовка започнаха още през месец май с приемането от МС на Националния план за въвеждане на еврото в България. Въз основа на този план се осъществява оперативната работа по замяна на лева с еврото.

"Планът описва принципите, институционалната и правната рамка за въвеждане на еврото, разглеждайки всички важни оперативни дейности. Сред ключовите документи, изготвени от работните групи от месец септември насам, са комуникационната стратегия за присъединяването ни към Еврозоната и концепция на проект на закон за въвеждане на еврото в Република България. Предстои до края на годината този проект да бъде разработен.

"Законът за въвеждане на еврото в България ще регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната", съобщи Росица Велкова.

"Целта със закона за въвеждане на еврото е да се установи процедура за въвеждане на еврото, курса на преобразуване, извеждане на лева от обращение, начинът и срокът за замяна на пари в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и други", обясни министърът на финансите.

До края на годината ще бъде подготвена за стартиране и комуникационната информационна кампания, която ще се проведе през 2023 г.

"Целта на кампанията ще бъде предоставяне на точна, достъпна, ясна, разбираема,навременна и всеобхватна информация за всички практически аспекти, които ще обхване законът за въвеждане на еврото. Фокус на капанията ще бъде и разясняването на всички възникнали въпроси и преодоляване на негативните нагласи и страховете у българските граждани от покачване на цените, промяна в доходите, инфлацията от приемането на еврото", заяви Росица Велкова.

"Възложихме социологическо проучване за въвеждане на еврото. С данните от проучването ще ви запознаем в близките дни", информира още министърът на финансите.

След присъединяване на лева към ERM II е нужно и приемането на определени законодателни промени, посочи тя. От изключителна важност са промените в Закона за изпирането на пари, Търговския закон, в Кодекса за застраховането и Закона за БНБ, подчерта Велкова и призова депутатите да подходят отговорно и да ги гласуват.

Готовността на страната ни да се присъедини към валутния съюз представиха в откриващия панел още управителят на БНБ Димитър Радев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, а приветствие поднесе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Модератор е Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Псу внитe на бедния български народ като плаща чужди заеми също са огромни.Гарантирано от българския народ 24/7!
100
4
 
18
 
! Отговори
Ано преди 1 година
У-У-у-у-у ..Само лъжи от устата на тази.
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исторически парк - вие сте известна Копейка!
98
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромни за кого? Като влезем в еврозоната, дългът става общ и няма значение, че нашия дефицит е 5-6%, ще кредитираме дълговете на останалите страни, примерно на Италия който гони 100%. Да, за Италия има огромни ползи да се намери още една страна, която да сподели нейните дългове, но за нас какви са ползите?!?!?!
97
5
 
16
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
ИМА САМО ЕДНА ПАРТИЯ, КОЯТО Е ПРОТИВ ЕВРОТО И ТЯ СЕ КАЗВА ВЪЗРАЖДАНЕ!
96
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е кво и е на снимката? Макаците подскачат, видяха истинска татарка.
95
4
 
13
 
! Отговори
Българския Лев преди 1 година
Възраждане на Лева. В ЕС има държави с локална валута. Датски крони (Дания също е малка държава). И да сме извън валутния борд, пак няма да се допусне хипер инфлация. Хипер инфлацията през 1996-та беше дело на комунисти. Няма ли ги комунистите няма и хипер инфлация. Пък явно само чрез лева БНБ може да има реална власт и държавата ни най-после да дръпне напред. Стига само сме изпълнявали невъзможните им критерии да влезнем в клуб в кохто изглежда не ни искат. Да върнем Лева = Лъвската валута
94
18
 
1
 
! Отговори
Kaka преди 1 година
Ами като не искате евро да минаваме отново към рублата.Костя Копейкин ще си кара джипа Ауди, а вие ще си купите Лада Гранта.
93
3
 
7
 
! Отговори
Може би е време преди 1 година
да възродим Лева? Имам в предвид да премахнем валутния борд и БНБ да има реална финансова власт над валутата ни? Колко по-зле може да стане? И без това има инфлация, и пък не ни искат в еврото. Справяли сме се и сами. Едно време преди комунистите, бългрския златен лев е бил една от най-стабилните валутни еденици в Европа и най-добрата валута на Балканите. Дори през периода между двете войни, когато България е била на дъното след загубената Първа Световна, пак българския лев е бил много стабилен
92
1
 
22
 
! Отговори
Не на еврото! преди 1 година
По всички медии са започнали тази постоянна .лъжлива и вредна пропаганда. Безумията на български политици и банкери е да ни унищожат окончателно.
91
2
 
20
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Предимствата са огромни за микроскопичната прослойка юдо_масони, които поробват държава след държава.Григор Сарийски - пророк на спасението на влизането на еврото отзад.
90
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
всеки си пробутва тезите,щот си гони интереса...Но мен друго ме натъжи и повода е тая снимка :..-Какво стана с Хубавата Яна?!...Къде изчезна красотата на българката,а я заместиха такива свинеподобни физиономии?1..Особено партийните активистки :- Като че ли са специална мутирала порода..
89
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
ДнесБъГъ, я напишете статия за Сарийски.
88
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Григор Сарийски президент!
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за доходността от облигации (то кой извън МФ знае?!), но реалната заплата ще падне! А над 90% от българите точно това ги интересува, а не колко са лихвите по облигациите
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и тази малко се е осввинила и за ползи на евро ми говори ,кога български политик и мислил за народа си последните 30 години?
85
3
 
30
 
! Отговори
SS преди 1 година
Какви предимства ? Ако вземате 1000 лева ще вземате 500евро ! Ако нещо в магазина е струвало 2 лева ще струва 2 евро ! Така е било и в Италия,Германия и навсякъде другаде ! Лъжат ни ! НЕ ВЯРВАЙТЕ !
84
4
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
По принцип я харесвам като експерт, а глей кви глупости говори
83
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е няма пък, аз ще си плащам с левове :p
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак тази песен "Еврото та еврото". Шенген не ни искат та камо ли Гърция2 и Ес да плаща фалита, а да ползите се от времето на Виденов. Нови сини куферчета като развъжете резрва на БНБ като махнете Валутния борд