Скандал в парламента, решават извънредно за помощта за Украйна

БСП се ядосаха на Росен Желязков
Обновена: 9 дек 2022 10:20 | 9 дек 2022 10:09, Камелия Цветанова
264

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военно-техническка подкрепа за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация, обясни Желязков.
Още по темата

Още вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че предложението за военна и военна-техническа подкрепа на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито заседание.

Включването на двете точки предизвика острата реакция на "БСП за България", те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от "БСП за България". Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание (НС) - това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки, изтъкна представителят на левицата. Да го направим така, както се полага - другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес, предложи Гуцанов.

Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди - без председателски съвет, подкрепи го колегата му Георги Свиленски ("БСП за България"). А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време, посочи той. От името на парламентарната група Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване.

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

Видяхте ли докъде стигнахме, НС да си отмени програмата заради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на "коалицията на войната", коментира Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие, да изпратя оръжие в Украйна, поиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Да не допускате абсолютно безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска риторика - абсолютно безотговорно поведение, обърна се към председателстващия заседанието Желязков председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Ако има "коалиция на войната", разбирам, че искате с "Възраждане" да се представите за "коалиция на русский мир", коментира той./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Украйнапарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
5
 
8
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 1 година
Най-нормално е в една демократична държава да има и различни мнения, нормално е. Но не е нормално да има предатели. Божанков е предател! В ПП бъка от предатели! Стига! Бъдете верни на България!
205
17
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами тези дето са притеснени за путинова раша, при положение че тя ни обяви първи за вражеска държава, въпреки поклоните и теманетата на тукашните ***, са и една от причините за невлизането ни в Шенген, на никой не му трябват троянски коне заели поза на разкрачена крава ... Светът ясно направи своя цивилизационен избор по отношение на варварската агресия путинова раша, а тези дето шикалкавят, чупят пръсти и увъртат само наливат масло в огъня на Кремълските военнопрестъпници и войната им.....
204
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха , иначе БСП нищо не споменаха за тяхната хартиена бюлетина. Това ли беше най-важното, че се занимаваха два месеца...
203
9
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
Лелe колега тия 8к ако не беше казал че е заплата щях да си мисля че си на социал бе! Чичката в сградата в която работя дето вози асансиора в центъра на Сидней, нарича се CBD, зима толкоз. Ама той ги зима с нищоправене.. В Канбера надницата е 1400 долара. Надница. Умнижавай го по 22. Инъче в Сидней е по ниско но това е защото няма желаещи да се преместят, нищо че Канбера е столица. Ще си загубя лайф стайла. Но това са теми на които обсъждаме само между нас, хората с син паспорт
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и от групата на БСП имало мислещи хора, които си признаха, че като се замисли човек, мама как да се съгласи с пропагандата на Нинова.
201
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да решите най-после дали искате да сте част от западната цивилизация" --------- Западната "цивилизация" върви ръка за ръка с грабеж и геноцид. За няколко века е добре, но когато един ден сметката дойде, не остава и камък върху камък.
200
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
155 продажника!!!! Да заминават на фронта незабавно. Трябва ни и списък с трите им имена!
199
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Така всички ще видят, че България е поела по своя европейски път вече и връщане към комунизма не може да има."------------В облъченото от пропаганда съзнание на европееца Русия=комунизъм. По-висша степен на извъртане едва ли е възможна. Първо, комунизма не е тяхна идеология. Второ, те като народ са една от най-пострадалите страни в света от нея. Трето, от разпада на СССР да се счита, че са "комунисти" е просто смешно. Но е много удобен етикет за лепене.
198
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят референдум.
197
3
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
6 млионна България ще дава безвъзмездна помощ на 50 милионна Украйна. Все едно водач на трабанче да дава пари на водач на БМВ последна серия, за да има водача на беемвето пари за бензин. Просто сме смешни и жалки.
196
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден ГЕРБ и техните корумпирани медии разпространяват лъжи след лъжи и фалшиви новини. Всеки ден манипулират общественото мнение техните стотици агенти. Всички, които са участвали в кражбите и далаверите. Всички, които са спасявани от заслужени съдебни присъди. Всички за които има информация в КПКОНПИ, а те не са никак малко. Всички са активирани. Но този път насреща си имате енергията на обществото. Няма да ни разделите, нито с фалшиви юмруци на фалшиви генерали, нито с лъжите и манипулации
195
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига вече с тази Украйна! Нищо не дължим на никого!!!
194
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме нищо против заседанието да е открито. Онзи русофил Димитър Стоянов предложи да е закрито, за да не сме дразнили Путин. Но ето че сега БСП искат да е открито. Още по -добре. Така всички ще видят, че България е поела по своя европейски път вече и връщане към комунизма не може да има.
193
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шепа национални предатели дето едва преминаха процентите за влизане в парламента в момента шантажират целия български народ и саботират нормалната работа на НС.
192
21
 
12
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Трябва да решите най-после дали искате да сте част от западната цивилизация или да сте евразийско блато с ценностна система от средата на 18 век. Настало е време разделно.
191
4
 
28
 
! Отговори
До 201 преди 1 година
Абе льольо - през тридесетте години на миналия век целия "цивилизован" свят помагаше на Хитлер. Сега историята май се повтаря. Войски на НАТО и био лаборатории в близост до Русия; забрана на руски тв.канали;забрана на руска литература;забрана на руски актьори,певци,балетисти,спортисти да се изявяват - това НЕОФАШИЗЪМ В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ . И ние на кого помагаме - на тези безмозъчни същества, които предоставиха територията си на САЩ да води война с Русия? Това ли цивилизацията ***?
190
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да действаме като поляците, като естонците, като румънците, като гърците.
189
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тези земи има таврийски и бесарабски българи, които трябва да бъдат опазени. Така трябваше да бъдат опазени и македонските българи. Вместо това продалите се на Кремълската пропаганда български убитаци раздаваха на сънародниците си македонски паспорти и им казваха тук не може да пише "българин". Посочете ми в историята на кой друг народ по света има подобно нещо?
188
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И вие искате някои от тези национални предатели да съставят правителство и да водят национално отговорна политика. Тези родоотстъпници мислят само как да слугуват на САЩ и европейските бюрократи. Тези трябва да бъдат изритани от парламента и никога да не се връщат там
187
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият цивилизован свят помага на Украйна. Само българските русофили са на противното мнение, дори имат наглоста да твърдят че били мнозинство. Ще сте мнозинство когато идете в Русия и се смесите с руските диваци там.