Скандал в парламента, решават извънредно за помощта за Украйна

БСП се ядосаха на Росен Желязков
Обновена: 9 дек 2022 10:20 | 9 дек 2022 10:09, Камелия Цветанова
264

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военно-техническка подкрепа за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация, обясни Желязков.
Още по темата

Още вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че предложението за военна и военна-техническа подкрепа на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито заседание.

Включването на двете точки предизвика острата реакция на "БСП за България", те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от "БСП за България". Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание (НС) - това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки, изтъкна представителят на левицата. Да го направим така, както се полага - другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес, предложи Гуцанов.

Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди - без председателски съвет, подкрепи го колегата му Георги Свиленски ("БСП за България"). А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време, посочи той. От името на парламентарната група Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване.

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

Видяхте ли докъде стигнахме, НС да си отмени програмата заради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на "коалицията на войната", коментира Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие, да изпратя оръжие в Украйна, поиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Да не допускате абсолютно безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска риторика - абсолютно безотговорно поведение, обърна се към председателстващия заседанието Желязков председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Ако има "коалиция на войната", разбирам, че искате с "Възраждане" да се представите за "коалиция на русский мир", коментира той./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Украйнапарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 179. Въри ги спасявай кво чакаш още не знам...Не карай другите да ти вършат работата.
165
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БСП!! Абе пенсиьо, БСП няма нищо общо ни с БКП ни със социализма ни с комунизма ни с идеология нито с нищо. Те са същите крадци като всички останали. Колко столетия още ви трябва да го разберете че явно съвсем са ви изгорели реотаните и сте запецнали на "кумунизъм".
164
5
 
6
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Русия ни обяви за "неприятелска" държава без официално да сме изпратили и един патрон на Украйна и ремонтирали нито една единица бойна техника. И това само заради едни хартийки приети от НС. Е сега, когато пак заради НС ще предоставим открито средства за убиване, като каква държава ще ни класифицират? Помните ли как България водеше "Символична война" против САЩ и Англия. Както беше казал един интернационален българонразец : "Колелото на историята се върти".
163
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте оръжие на Украйна и спасете таврийските и бесарабските българи от Русия. Защо не искате да им помогнете. Какъв е този народ бе хора. Защо вие сами преследвате и тормозите собствените си съграждани, собствените си сънародници, които са българи. И от мненията оставам потресен колко много объркани и непознаващи историята си хора има. Пионерчета ли сте? Фашисти ли сте? Наи-отвратителното нещо, което съм чувал по повод геноцида извършван на македонците е: нали ние тук сме си били добре. Отврат.
162
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИнХП. А ти па кат си толкоз смел въри е защитавай кво ми ревеш тука и се правиш на мъж ?
161
3
 
3
 
! Отговори
БСП!! преди 1 година
До Анонимен Като продължителка на БКП и на нейната вдъхновителка КПСС (Комунистическата партия на СССР), те винаги са били за мир. За "руски мир", по тяхному, разбира се. По възможност с Ленин, Сталин, Брежнев или Путин начело.Позор за номинално "българска" партия за такъв слугинаж в полза на Кремъл.
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго. Айде ела си в наше време. Благодарност на Освободителя и толкоз. Всичко останало е история.
159
4
 
1
 
! Отговори
ИнХП преди 1 година
Платените и комплекси рани червени пенсии опят на амбразурата и защитават paшиcтан. На думи са много смели и силни, точно като кремлинската хунта. Вие идете и завладейте Украйна, там ще ви посрещнат подобаващо
158
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Никва мантра не е стигнала.ПРИЧИНАТА Е ОСНОВАТА ЗА ВОЙНАТА, ЗАЩО???ЗАЩО РУСИТЕ ОТИДОХА В ЧУЖДА ДЪРЖАВА ДА Я ЗАГРАБЯТ??? СЕВЕРНА ДОБРУДЖА Е ВСЕ ОЩЕ В РУМЪНИЯ И 100 Г МИНАХА, КЪДЕ Е ЗЕМЯТА НИ????? АМИ ДО ЕГЕЙСКО МОРЕ???? ТРЯБВА ЛИ ДА СИ Я ВЗЕМЕМ???
157
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 765444. Няма да се изтегли Русия. Работата е окончателно свършена.
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 157:Имаше репортажи преди години по бтв.Никаква руска пропаганда не е убийствата на бесарабските българи там.БТВ са купена от американците медия.Ти чиба,укронацист такъв!
155
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго. А стига глупости. Няма да ти се получи както винаги
154
7
 
2
 
! Отговори
765444 преди 1 година
До Анонимен Не слагайте причината след следствието.Да се изтегли Русия и няма да има нужда от даване на оръжие,в помощ на нападнатите.Освен ако не си за избиване на още хора.
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията в страна е революционна
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До !!! 164.Къде ги виде тия комунисти бе ?
151
5
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
За освободителя , трябва да сте благодарни на Вълчан войвода,който плати за да дойде руският цар. До 1989 г и изнесено бг злато в Масква
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 166. явно си нямаш понятие от това как е устроен света като цяло и отделно като държави
149
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗАБРАНА, каква православна Прросия те гони бе касскет? Де се чуло и видяло за 20 века православна страна да наема алаходупци и да ги праща на джихад да завладяват съседна православна страна? Рушшия винаги е била империя на злото, време е да се разруши.
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С оръжия мир не се постига.
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго. Ше развяваме каквито си знамена искаме бе. Особено знамето на Освободителя !