Скандал в парламента, решават извънредно за помощта за Украйна

БСП се ядосаха на Росен Желязков
Обновена: 9 дек 2022 10:20 | 9 дек 2022 10:09, Камелия Цветанова
264

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военно-техническка подкрепа за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация, обясни Желязков.
Още по темата

Още вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че предложението за военна и военна-техническа подкрепа на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито заседание.

Включването на двете точки предизвика острата реакция на "БСП за България", те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от "БСП за България". Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание (НС) - това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки, изтъкна представителят на левицата. Да го направим така, както се полага - другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес, предложи Гуцанов.

Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди - без председателски съвет, подкрепи го колегата му Георги Свиленски ("БСП за България"). А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време, посочи той. От името на парламентарната група Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване.

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

Видяхте ли докъде стигнахме, НС да си отмени програмата заради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на "коалицията на войната", коментира Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие, да изпратя оръжие в Украйна, поиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Да не допускате абсолютно безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска риторика - абсолютно безотговорно поведение, обърна се към председателстващия заседанието Желязков председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Ако има "коалиция на войната", разбирам, че искате с "Възраждане" да се представите за "коалиция на русский мир", коментира той./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Украйнапарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
5
 
3
 
! Отговори
4667 преди 1 година
Докато се наканят червените национални предатели, войната ще свърши. Фашистите бягат като обезумели, украинците не могат да ги стигнат да ги изтрепят едно хубаво. Е все пак и доста *** трепят де, но винаги може още.
145
7
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ооо големи Българе, пък развяват руското знаме))) ей мушморок като Волен Сидеров углу ефенде
144
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бонго Бонго. Тая мантра спихна бе. Не е адекватна. Само антибългарите я използуват.
143
12
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Русите кво правят в Украйна???Тва значи ли че турците могат да вземат Кърджали и Варна????Руски терористи
142
3
 
4
 
! Отговори
Чиба, ве!!!! преди 1 година
До Анонимен Чакай сега, ти кога си бил в Донбас и Луганск? И откъде черпиш тази информация? Защото силно се съмнявам някога дори да си стъпвал в Украйна, да не говорим в тези области. Явно е че вярваш на руската пропаганда. Я сега се замисли с какво ти си по-различен от другите, които вярват на западната пропаганда.
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 147:Ти чиба!Защо ти дойдоха?!Защото там 8 г. в Донбас са избивали невинни включително и бесарабски българи,а вие къде бяхте да си защитите собствените хора?Пращате ги на "х" пък после се чудите защо са ви дошли...вземете малко изтрезнейте,а ние не сме ви длъжни с нищо и никаква вина нямаме,за да ни вкарвате във вашата война!
140
2
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Да верно закъсаха в Германия, не ходят вече на почивка 4 пъти в годината, а само два пъти...И ядат по ефтина храна от България..я яяя
139
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"искат да ни доунищижат малкото където останахме в България.Ето сега ще пращат хора на фронта" - пращат ги пушечно чесо, руснаците ще ги опукат с артилерията и тук Америка за България ще прави паметници на онези, които е осъдила на смърт за да манипулират децата.
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся ша ва направа на умни бре одупенитати : след като искате българският народ да ви вярва и да върви след вас, двайс-трийс от вас да се въоръжат и да се пишат доброволци и да идат на фронта да се бият и да пощажат мъжество и храброст и да ни пращат картинки как побеждават лошавите русняци. И тогава никой няма да може да каже "копче".
137
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я у лево сите укри. Дано Русия продължи да мели западняците. Вече са толкова закъсали, че Германия дето щеха да минават на зелено подписаха договори за газ от Катар до 2040та, а докато пристигнат тръбите ще го карат на кюмюp и от небето им ще вали кал.
136
4
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 година
ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ МАРШ В УКРАЙНА !АМА СТИСКА ЛИ ВИ *** !
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 146:Аз пък го разбирам човека.Онези там където са го гласували искат да ни доунищижат малкото където останахме в България.Ето сега ще пращат хора на фронта...по-добре да се махаме отколкото да сме слуги на укри,които ни казват как сме нация от обслужващ персонал.
134
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ооо криптовалутата пък много истинска валута...Щъх кабела и фииююю няма
133
3
 
5
 
! Отговори
Чиба, ве!!!! преди 1 година
До баба мара За какво да говорят. Идват ми в дома, разрушават го, изгонват ми децата в чужбина за да не загинат и аз ще преговарям с него. Няма шанс. Нека да продължават да ги трепат като болни *** с помощта на цивилизованите страни и нещата сами ще се наредят. Те се бият за земята си, децата си и родителите си.
132
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Старите евреи лихвари казват . Като сте държава какви са ви парите ! Питам ? Еврото има ли националност ? Това е изцяло измислена валута ! И защо нашите политици се натискат за еврото ?
131
2
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Мразиш България, защото не си българин.Но добре казваш махни се от България, ще дойдат други на твое място. Нали така избрахте цар Фердинанд,който не знаеше добър ден на български. И човека само ловуваше и спеше с жените на генералите си. Ето ви пример за патриотизъм.
130
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 139:Няма русофили и русофоби...там се бият руснаци с тяхните роднини украинците.Имат обща история и няма как да става въпрос за русофили и русофоби.Тези,които говорят за русофили са наркомани,които целят разделяне на обществото,за да ни докарат война и ако може междувеременно да ни окрадат с някой и друг милион.
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде въоръжете пърлъмента и ги пращайте в Украйна да помагат
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са плещили невероятни глупости. От глупави хора не се очаква нещо друго де.
127
4
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
никаква помощ сащ започнаха конфликти те да плащат не стига че издържамеукраинци в българия ами сега и оръжие преговори и мир няма друго спасениение сме в нато и ес без референдум цър-ву-лите са временно в нс а ние сме тукаот векове за векове искаме мир и дружба