Скандал в парламента, решават извънредно за помощта за Украйна

БСП се ядосаха на Росен Желязков
Обновена: 9 дек 2022 10:20 | 9 дек 2022 10:09, Камелия Цветанова
264

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военно-техническка подкрепа за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация, обясни Желязков.
Още по темата

Още вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че предложението за военна и военна-техническа подкрепа на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито заседание.

Включването на двете точки предизвика острата реакция на "БСП за България", те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от "БСП за България". Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание (НС) - това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки, изтъкна представителят на левицата. Да го направим така, както се полага - другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес, предложи Гуцанов.

Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди - без председателски съвет, подкрепи го колегата му Георги Свиленски ("БСП за България"). А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време, посочи той. От името на парламентарната група Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване.

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

Видяхте ли докъде стигнахме, НС да си отмени програмата заради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на "коалицията на войната", коментира Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие, да изпратя оръжие в Украйна, поиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Да не допускате абсолютно безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска риторика - абсолютно безотговорно поведение, обърна се към председателстващия заседанието Желязков председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Ако има "коалиция на войната", разбирам, че искате с "Възраждане" да се представите за "коалиция на русский мир", коментира той./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Украйнапарламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами да я унищожават, народа като не му пука за България и си мисли ,че ще бяга на запад у немско като закъса, много се объркал, по-скоро ще стои пак тук, но ще трябва да научи турски и да се моли за ток от Акую
225
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още в youtube може да се гледа българския филм "Донбаска пролет", сниман през 2016-та година.
224
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щоооо не оуснеме референдумпе, а?!
223
1
 
10
 
! Отговори
Брехх преди 1 година
Ми що не пратите оръжия на Йемен и Ирак и Сирия по тая логика!?! Ко само на Мусрайна? Дайте да пратим и на тия хорица дето САЩ ги бомбандира ежедневно да не губят тренинг!
222
2
 
10
 
! Отговори
Който изпраща преди 1 година
Оръжия на Украйна е национален предател и рецидивист! Тези хора искат да ни въвлекат във война, с която нямаме нищо общо! Като почнете да търчите за йод и противогази по аптеките и ще се осъзнаете ама късно!!!
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 214. Референдумите в ЕС са забранени.
220
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До 220. Че те и у нас, депутатите взимат по 8к с нищоправене. За привилегиите и рушветите няма да говорим.
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До какво му е секретно? 230. Путинофил е лошо нещо, а да си Бйданофил е хубаво. И да защитавш агресията на Байдън е хубаво. Слепци!
218
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тее освен с помощи за Украйна и самолети от САЩ с друго занимават ли се??? Е баси колонията сме!
217
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контролата за машините е хартиената бележка. Контролно да броят хартиените отрязъци, които всеки гласуващ проверява лично, слага се печат. Изборните измамници гербодепесари искат да премахнат контрола на хартиите от машините.
216
13
 
4
 
! Отговори
Куки Буки преди 1 година
Бря, бря....комунистите са недоволни. Значи сме на прав път.
215
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за украинският парламент ли става дума или за българският? Защо българският порламент служи изключително и само на Украйна? Ние колония на Украъна ли сме та само с Украйна се занимаваме всеки ден??
214
2
 
3
 
! Отговори
разликата е ! преди 1 година
Със машината теоретично можло да има вариант някой да въздейства на електрониката -- със хартията се лъже реално сега и до сега печата зачерква кой каквото му е кеф до сега 1000 пъти -----500 000 невалидни гласа ! --- това не е теория или предположение а е истина !
213
7
 
2
 
! Отговори
какво му е секретно? преди 1 година
Най-верните хора на Путин са горе и се карат от негово име със другите ! За да не излежда караницата директно все едно ,че Байдан и Путин са се хванали за гушите чат пат се споменава и българския народ ,макар ,че него никой не го брой ! Да кажеш русофил -добре лошо няма ,ама да си Путинофил и да защитаваш агресорската му политика няма нищо общо със любовта към руския народ и руската култура ! При положение че диктатура изпотрепа една камара инакомислещи интелигенти опозиионери журналисти скачат
212
2
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе цели 155 измамника ли се намърдаха в парламента? Че те имат за правителство, защо не го правят? Аааа, да, там е персонална отговорността, а в парламента не.
211
3
 
22
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Това ли е най големият приоритет на НС и БГ??? Да си оправим къщичката, пък тогава да се правим на много хуманни. *** такива.
210
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма правилна позиция във война! Войната е най-страшното, Господ да ни пази!
209
6
 
25
 
! Отговори
Пич преди 1 година
То да беше само оръжието. В момента депутатите решават как да пратят военна част в Украйна. Дето уж щяла само да "помага". За да е 100% сигурно, че са ни набутали във войната. После като завалят бомбите, не се чудете защо.
208
5
 
10
 
! Отговори
До 221 преди 1 година
С машините се крадат гласове без доказателства. С хартиените бюлетини винаги може да се направи проверка!
207
5
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е че те окрайниците не стигнаха ли Масква, каква помощ им даваме, да няма да минават Берингово море и през Аляска в Канада?