БСП няма да подкрепи кабинет "Габровски", зад него стои Борисов

Румен Гечев: Не подкрепям игри с кворума
12 дек 2022 09:58, Елка Василева
21
БСП няма да подкрепи кабинет "Габровски", зад него стои Борисов
Снимка: архив, БГНЕС

БСП няма да подкрепи проектокабинета на проф. Николай Габровски, защото зад него стои ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Явор Гечев от "БСП за България" пред БНТ.

Още по темата
"Нали не си мислите, че проф. Габровски сам е съставил кабинета си? Това са разговори за хора в детската градина. Независимо, че министър-председател със сигурност има някаква свобода, но без да съгласува състава с партията, която го издига, това нито е редно, нито е логично. Така че при всички случаи зад кабинета, който ще бъде представен, стои Борисов и неговият екип. Ние сме заявили, че няма да участваме в коалиционно правителство, зад което стои ГЕРБ, ДПС или "Възраждане". Екипът, който ще бъде представен днес, със сигурност зад него стои ГЕРБ", посочи той.

Гечев беше категоричен, че "БСП за България" няма да прибягва до процедурни хватки в пленарната зала, които да помогнат за избирането на кабинет.

"Не подкрепям игри с кворума като излизане от залата и заигравания с мнозинството и малцинството. Ако това правителство бъде избрано с такива игри, то няма как да просъществува дълго, защото не може да се скрие от хората. БСП желае да има редовен кабинет, защото от това има нужда България. Но това не може да стане на всяка цена - трябва да видим какъв кабинет, с каква програма и състав", каза той.

Гечев коментира и решението на ПГ на "БСП за България" да изключат Явор Божанков от групата заради изказването му от парламентарната трибуна в подкрепа на предоставянето на оръжия за Украйна.

"Явор Божанков сам се превърна в черна овца, защото е избран с гласовете на привърженици и симпатизанти на БСП и той е решил да им измени. Така че това си е негово решение, не е фатално. Случва се и в другите партии. Разбира се, неприятно е и носи последици, но не мисля, че това е основният проблем на България и БСП. БСП е достатъчно силна партия, за да не се влияе от тези забежки“, каза Гечев.

По думите му Божанков явно е взел това решение, воден от свои стимули.

"Имаме решение на колективен орган - Националния съвет по проблема за войната в Украйна, така че различните мнения ги казваме на Национален съвет, пред парламентарната група, но когато има решение, то се спазва. Ако не си съгласен с него, не гласуваш, но когато имаш решение на Националния съвет на партията и ти не само не гласуваш, а излизаш на трибуната и атакуваш партията, която те е издигнала и своите колеги и казваш: "Аз съм по-умен от вас", това прекрачва всякакви граници", коментира още той.

Румен Гечев каза още, че ако третия мандат отиде при БСП, социалистите ще започнат незабавна реализация на усилия за съставянето на кабинет. Не са склонни обаче на коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Той коментира с ирония предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов проф. Николай Габровски да е номинацията за премиер и при третия мандат, ако се стигне до него.

"Борисов има добро чувство за хумор - ГЕРБ да предлага третия мандат кой да бъде премиер?! Такава практика в света няма, това е някаква политическа иновация, да видим! Няма да е с мандата на ГЕРБ, но ще е с премиера на ГЕРБ, което и мен ме развеселява, защото имам чувство за хумор", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Економов пак изпълзя от дупката си . Румене , трай си бе - а то хората ще си спомнят и за инфлацията , и за фалитите на банки , и за къщата ти в Симеоново , и за Ровър и странстванията ти из офшорните зони на Белиз и Кипър . Толкова си наработил , че нямаш достатъчно живот останал да си излежиш присъдите
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази г.д защо не е в затвора . Вместо да мете в централния , той се гласи страна да управлява .Вече веднъж управляваха и докараха народа до просешка тояга , ама този път ще го бе.сят на площада
16
0
 
1
 
! Отговори
Цървул преди 1 година
Зам.шефа на ЕП - *** Каили, която хванаха с подкуп, беше член на ПАСОК,еквивалент на гръцката соц.партия.Всички партии със СОЦ-абревиатура са корумпирани,продажни и водещи до фалит,когато управляват. Гечев е синоним на всичко това. Няма да забравим какво ни причиниха през 1996-97.Обраха и одраха собствения си народ,както турчин не го е клал!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Точно това мекотело ли ще дава мнение?Времето на Борисов беше златен дъжд в сравнение с "чумавия" кабинет на Виденов, в който Гечев също участваше. ***...
14
1
 
11
 
! Отговори
БСП се сгромолясва преди 1 година
Зрелищно.Те така и не разбраха,че само с една промяна на името( от БКП на БСП) политика не се прави.Същите стари муцуни комадуват партията и я водят към пропаст.Никой млад и инакомислещ няма шанс.Вижте много показателния пример с Явор Божанков,изразител на това,което мислят младите и образовани Българи!Набързо го остраниха от депутатското място!За тях той е ОПАСНОСТ,защото не е достатъчно "червен" и не е предан на Кремъл!?С такива ръководители и с това мислене тази партия е обречена!
13
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Такива професори като Гечев, с лопата да ги ринеш!
12
2
 
10
 
! Отговори
Снн преди 1 година
Зад Габровски стои ГЕРБ,а зад БСП стои народен съд,фалити на държавата когато са на власт,май по добре ще е да подкрепим БСП
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как че ПП от Канада подкрапи )
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой го казва това? Румен Гечев най-проваления финансов министър който ни докара инфлация от 1000%. Но иначе БСП винаги е права "дори когато съгреши".
9
0
 
9
 
! Отговори
уаууу преди 1 година
Гумен Речев -много важно !
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искат Борисов, защото има компромати за всеки от тях. Арестът на Борисов беше именно за да претарашат дома му с надежда, че ще намерят папките с компроматите.
7
2
 
19
 
! Отговори
гостенка преди 1 година
Колкото повече, отхвърляте вота на толкова хора гласували за ГЕРБ, толкова повече се закопавате...
6
4
 
24
 
! Отговори
Банан преди 1 година
Професор по Фалити на банки и държави скрийте го тоя ........................
5
2
 
13
 
! Отговори
Банан преди 1 година
Тия професори / БОК......../ които непомнят какво постигнаха на страната преди години,защо им давате думата бе господа /партийци/
4
4
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Дреме му на баце, че БСП нямало да ги подкрепи..... Корнелия нали ги подкрепи за хартиената бюлетина и на следващите избори като се завърнат да гласуват пред урните Банго Васил и многобройната му рода и челяд победата на баце и шиши е в кърпа вързана.Корнелия затрри БСП - напролет я влезнат в парламента я не.... Вече и да се правят на антибойко няма смисъл - когато трябваше те го подкрепиха.
3
3
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Февруари 1997г. вместо да увисне на въжето Р.Гечев избяга в ЮАР от народната любов. сега пак дошъл да дава акъл?!? Не сме забравили другарю комунист.
2
4
 
21
 
! Отговори
Ле-ле , преди 1 година
...и кой го казва? Професорът по фалитите ...Румен Гечев ,поставил световен рекорд по фалит на банки! Сигурно още ги е яд , че не са на власт,и не могат да повторят Жан Виденовата зима !
1
5
 
22
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Този на фотото не е Явор Гечев а Румен Гечев червен кхмер докарал 3000 лв. за долар заедно с Жан Виденов :)))