Мартин Димитров: Очаквам спад в инфлацията

Влизането в еврозоната ще намали лихвените проценти
2 яну 2023 14:35, Петя Славова
217
Мартин Димитров: Очаквам спад в инфлацията
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на България през 2022 г. е завършил с дефицит от 2.9% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Най-големият за последните 12 години.

Колко сериозен е дефицита за тази година, коментира пред БНР депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров

Според него, обаче са били предприети мерки, а една от най-важните е да не се повишават данъците.

"Ще се противопоставим на всяка идея за повишаване на данъците", заяви той и допълни, че това би било голяма грешка.

"Да не се повишават данъците в никакъв случай, защото това е предпоставка за растеж и развитие. България трябва да продължи да расте. Бюджетният дефицит - не че можем да кажем, че е овладян като проблем, но са предприети важни стъпи в тази посока", обясни той.

За бюджета за годината депутатът посочи, че се е опитал да убеди депутатите, че не може да се допускат съществени допълнителни разходи. "Здравият разум надделя в НС. Бяха предприети мерки", добави той. Според него има стабилна основа за следващата година.

Мартин Димитров отбеляза, че влизането в еврозоната ще намали лихваните проценти сериозно:

"За тази година трябва да си поставим за цел, колкото и трудно да изглежда, влизане в Шенген и еврозоната - трябва да се работи по двата въпроса".

Депутатът от ДБ очаква спад в инфлацията:

"Спадът в инфлацията засега изглежда сигурен. Колко голям ще бъде, е трудно да се каже, но това ще нормализира много процеси. Много важно за България ще бъде, въпреки спада в редица икономики в Европа, износът и ръстът на индустриалното производство да ги задържим през следващата година".

Зимата е топла, което повлия в посока на намаляване цените на ключови енергиресурси, като газа и тока, добави той.

Според него за този отоплителен сезон количествата газ са осигурени. В момента в Александруполис се строи терминал за втечнен газ, в който България е съакционер, припомни депутатът. По думите му това ще даде допълнителна диверсификация за следващата зима, което е перспектива за следващия отоплителен сезон. "За следващата зима ние вече трябва да бъдем в нова ситуация", категоричен е Мартин Димитров.

Не трябва да отписваме възможността вторият мандат да бъде реализиран, смята Димитров и призова: "Нека да не изпреварваме събитията".

"Ако се стигне до трети мандат и той бъде даден на "Демократична България", това, с което бихме продължили ние, са въпросните политики, по които се работи и в момента - те трябва да бъдат базата, ако стигнем въобще до такава ситуация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
2
 
! Отговори
ШАЙКА преди 1 година
ЗА ЖАЛОСТ новата 2023 ГД май почва като старата мизерия бедност отчаяние болести безработица безпътица и ЕМИГРАЦИЯ
142
0
 
1
 
! Отговори
Защо си мисля, преди 1 година
Че инфлацията за някой е хубаво нещо? За други, не!... 20% за годината, нали така? Е проста аритметика: 20% от 0 са 0. А 20% от да речем 1мил. са колко ... много. Кой губи?! Логично е парите да излязат от банките, дюшеците и бурканите. Естественото им място е на пазара. Инвестиции, високи заплати, данъци, пенсии, туризъм, ... Мартинчо, не насилвай пазара, не се прави на умен! Не си. Ако можеш, отговори на въпроса: защо сме на тоя хал? И не се оправдавай с евро, Европа, Америка, газ, война и т.н.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казва, че не трябвало в никакъв случай да се повишат данъците, защото това било предпоставка за растеж. Много добре разбира всъщност, че който повиши данъците, никой няма да гласува за него. И така и не казва как ще се оправи дефицита от 2,9%. Остава значи само с още инфлация.
140
1
 
4
 
! Отговори
Б ai X преди 1 година
Този не твърдеше ли ,че няма да имаме нужда от ЕЛ.ЕНЕРГИЯ,и от нови ядрени блокове,Защо никоя Мисирка не се сеща да го попита,а сега пак прогнози дава,Е ми и аз да взимам 10000 лева заплата ще ВИ давам акъм ,Братя не яжте,стойте на тъмно,не се къпете,и гасувайте за ДБ ....Е овцете са си овце
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартинчо, остави инфлацията, спад очаквам на гласувалите за ДБ на следващите избори.
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАртине със петрола какво правим, с петрола.Твърде оптимизъм от едни хора чиито месечен доход е над 10 пъти по висок от минималната работна заплата.То с 10 бона на месец и баба знае, ич не му е че едно яице стана 60 ст.
137
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на ПП! Бой по фашистките кратуни на ггерб-сдс и ***!
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквайте лобута, уважаеми народни избраници. Все по-близо е.
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
протежетата на заврения зет Пепеляшко са много добри на теория, както и самия той и затова и фалира КТБ, никаква идея с реалността. Тези, които се гласували за него, моля ви има и референции, не вкарвайте некадър ни ци като този, Бойкикев и ред други
134
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отломките от сдс за нищо не стават
133
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартин Димитров: Очаквам спад в инфлацията. . ТОВА СЪС ЗАРЧЕТА ИЛИ НА КАРТИ Е ГЛЕДАНО/ОТЗНАМЕНУВАНО?
132
3
 
2
 
! Отговори
Г преди 1 година
НАП правят по 200 проверки. Съсипват бизнеса и му пречат да работи. По този начин ли се пълни бюджет?? Със скалъпени ревизиида храним ние държавни рекетьориняма що
131
1
 
10
 
! Отговори
Оби Уан преди 1 година
Проблемът е , че дори и да се намерят политици, които имат волята и властта да направят радикални социални и икономически промени, това ще отнеме доста време, а хората вече започнаха да излизат на улиците и да протестират. Разбира се, това е най-големия страх на богатите и техните марионетки - простести, граждански войни, революции и пр. И за да тушират нещата, политиците правят все едно и съшо нещо - печатат и раздават пари, което временно им решава проблема, въпросът е - докога?
130
1
 
8
 
! Отговори
Оби Уан преди 1 година
Абе, не се знае. Нещата са доста сериозни в западните държави - в социален и икономически аспект. Естествено, всичко зависи от политиците им и ФЕД, АЦБ И ЕЦБ. Все още долара, еврото и паунда диктуват играта. За да спадне инлацията, чисто и просто трябва да се спре с ''печатането''на фиатни пари, да се вдигнат лихвите и да се преструктурира данъчната и социалната политика, като се вземат повече пари от богатите, и се насочат в сферите на образованието и преквалификация, в достъпни жилища и пр.
129
3
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Ще му изнеса цял урок по финанси и икономика на този. От нищо не разбира. Заради войната се очаква тази година 30% инфлация.
128
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажникът МаЛтинчо пак ли се прави на умИн?
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** да взима пушката и бегом да се бие за зеления наркоман
126
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цайс - очаквам да не те виждам вече никога!!!!!!
125
3
 
14
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Мартинчо, чадо безбожно, земи са гръмни с твойте анализи
124
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв е тоя Хеликс Асперса Максима?