Перспективите пред референдума за еврото

Коментар на Наталия Киселова и Юлиана Николова
13 яну 2023 16:52, Росен Стойчев
67
Перспективите пред референдума за еврото
Снимка: БГНЕС

При референдум за еврото не става дума за нарушаване на договора за присъединяване на България към ЕС, а да се даде допълнителен аргумент за правителството при преговори. Законът допуска НС да редактира въпроса за референдума.

Още по темата
Юридическите неизвестности могат да се окажат повече от очакваното. Това каза за Нова Нюз доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

В началото инициативата беше да не приемаме изобщо еврото, но след като стана ясно, че е невъзможно, бе решено да се предложи отлагане. В рамките на два дни има регистрирани две инициативи - едната е с петима членове на инициативен комитет, който предлага три въпроса на референдум. Единият е свързан със замяна на лева с еврото.  Ако инициативите съвпадат с времето до изборите, ще бъдат свързани с предизборна кампания, заяви тя. И допълни, че ако и двата ИК съберат достатъчно подписи, то НС ще има избор - дали да зададе един и същи въпрос два пъти или да се опита да го компилира.

По думите ѝ в Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление има текст, който казва, че ако има редовни избори, референдумът да бъде с тях, ако са събрани подписи.

От своя страна Юлиана Николова, директор на портал "Европа" сподели, че по договор България и Румъния се присъединяват към еврозоната в условия на дерогация. "Такива държави не избират годината на присъединяването. ЕЦБ и ЕК преценява това. Така референдумът  противоречи на международния договор. Това е пропаганден ход за съчетаване на изборите", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не съм съгласен за заменим Лева с Евро.
36
0
 
10
 
! Отговори
уДжас преди 1 година
Едно време като бях дете с такива брадавичести , дебели и грозни лелки ни плашеха , че ядяли непослушните деца , ама то беше през лошият комунизъм - Сега е демокрация и същите тези ги направиха доц.-ти - Май преди беше по-добре , поне знаехме кой яде лошите деца ?!
35
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдума ще се проведе. Резултатите каквито и да са те ще бъдат игнорирани и ще се продължи по план. Еврото ще бъде прието през 2025г. Ако се се съмнявате в това казвам можете просто да проверите резултатът от предишните такива референдуми. За намаляване на субсидиите на партиите и са строителството на АЕЦ Белене. И в двата случая управляващите направиха точно обратното на това което искаше народа. А в момента на власт са същите хора. Промяна няма. Партиите са параван на задкулисието.
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перспективите са само за Българският лев! България и Българите казват НЕ!
33
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не на гнусното еврогейско евро. Не на престъпници политици и банкери, които целят да грабят и унищожават българите. То е финансова и физическа гибел за обикновените хора!
32
6
 
16
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ РОДОСТСТЪПНИЦИ И СЛУГИ НА С.А.Щ. И Е.С. ЩЕ НАПРАВЯТ И НЕВЪЗМОЖНОТО ДА НЯМА РЕФЕРЕНДУМ.ВОЛЯТА НА НАРОДА НЯМА ДА БЪДЕ УВАЖЕНО.ЩЕ БЪДЕМЕ КОЛОНИЯ НА С.А.Щ. ДОКАТО НАРОДА СИ ТРАЕ.
31
2
 
5
 
! Отговори
до Анонимни преди 1 година
Абе я се застреляйте по-добре.
30
11
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Кой ще ни разреши да не приемем еврото ..от Брюксел ли или пък нашите олигарси с милионите си кредити ...еврото е нужно и на Брюксел и на олигарсите на България,едните да си рефансират кредити за 0% ,другите разширяване на валутната си интервенция..ака че ,дами и господа,дълюоко се аблуждавате ,че,можете да решите нещо с референдум..всичко е решено..за еврозоната отговаряме,а за Шенген -не отговаряма...на как им е изгодно на Брюксел така ще е..и да рИвете и да не рИвете все сме в капана на евро
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се денонсира международният договор.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдумът противоречал на международния договор, а международният договор бил подписан от предатели на българските интереси, които не са се допитали до българския народ. Да се сенонсира международният договор.
27
1
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Кой каквото и да говори като тая винаги става въпрос за платените й много пари на тая!
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха. Искат да ни вкарат във финансовия капан. Трябват им балъци, да споделят солидарно тежестите на другите държави. Ще плащаме като попове, защото сме много богати! С такива маймунски доходи еврото ще ни закопае, а държавата окончателно губи своята национална валута и става напълно зависима. Сбогом, Българийо!
25
3
 
17
 
! Отговори
Референдум преди 1 година
НЕ на ойрото........
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да се преговаря? Ное решаваме!
23
1
 
14
 
! Отговори
Пр0дажни НПО преди 1 година
"Такива държави не избират годината на присъединяването. ЕЦБ и ЕК преценява това..."Леле! Значи второкласни държави като България и Румъния нямат право да решават! Ще решават брюкСелските зелки според настроението?!?Прави се оказаха Сарийски,Папазов и Деян Николов,че губим напълно суверенитет и че ще ни управляват директно от ЕЦБ!!! Явно някой се точи да усвои едни милиарди евраци в чекмеджета,офшорки и комисионни... Тежко ни ако се случи,пак ще ни занулят като по времето на Виденов-Костоффф.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много внимание му отделихте на германеца. Не си струва, бита карта е.
21
8
 
1
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"изобщо не ми липсва германската марка" (!?!?)
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото е финансов колониализъм.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германеца от Юндола.
18
17
 
2
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Еврото ще довърши България веднъж за винаги" -- Казваш го, сякаш е нещо лошо :)